Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rychlé pohoštění, obložená mísa
Zdroj: Pixabay, PixxlTeufel

Připravit rychlé pohoštění na poslední chvíli, když zjistíte, že brzy přijde návštěva, je někdy výzvou. Máme pro vás několik různých variant občerstvení, které zachrání každé přátelské setkání!

Minipizza

Pizza je jídlo, které potěší mladé i starší. Minipizzy se dobře konzumují a skvěle vypadají. Nabízí se spousta možností, jak připravit tuto dobrotu. Základem je obsah vaší ledničky a spíže. Když budete mít po ruce hotové těsto na pizzu (nebo listové těsto), stačí je vyválet, vykrojit kolečka, potřít rajčatovým pestem, posypat oreganem a narovnat na něj třeba dva druhy nastrouhaného sýra a upéct v troubě vyhřáté na 200 stupňů dozlatova. 

Křupavé tyčinky

Využít kupované sušenky je sice také jednou z možností, ale domácí je domácí. Připravte si třeba sýrové tyčky z listového těsta. Patří mezi velmi rychlé způsoby rychlého pohoštění, vyloženě na poslední chvíli. Listové těsto můžete třeba jen vyválet, potřít rozšlhaným vajíčkem, posolit a posypat kmínem nebo sezamem. Když na plát těsta ale nastrouháte některý z druhů sýra a válečkem jemně přitlačíte do těsta a následně pokrájíte na různé tvary, jen se po této delikatese zapráší. Sýrové tyčky můžete připravit i z vlastního těsta.

Zeleninové chipsy

Chtěli byste na stůl něco na zobání, něco tochu jiného než kupované brambůrky? Skvělé jsou plátky pečené zeleniny. Výborné jsou omyté listy kadeřávku, které je třeba dobře usušit, natrhat na větší kousky (bez tuhého středu), pokapat olejem, posolit a dát na plech s pečícím papírem. Peče se v troubě předehřáté na 150 °C. Při této teplotě to dokřupava trvá max. 20-25 minut. Ke konci je třeba hlídat, aby se kadeřávek nespálil. Podobně můžete připravit i na plátky nastrouhanou mrkev, celerové chipsy také zachutnají. Mrkev i celer se dá smažit v pánvi na vrstvě oleje. Pak je třeba nechat zeleninu dobře okapat. Anebo zkuste naprosto netradiční chipsy z kopřiv.

Pagáče

Výbornou možností jsou také takzvané pagáče, které se nabízejí v nespočtu variant. Sušenky, jejichž původ bychom hledali v moravském Slovácku a Maďarsku, jsou jednoduché. Na tu základní verzi potřebujete jen pár surovin: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 1 prášek do pečiva, 180 g zakysané smetany a lžičku soli. Vše spojíte do hladkého těsta a rozválíte na centimetrový plát. Pomocí sklenice, nebo vykrajovátka vykrajujete pagáčky, potřete žloutkem smíchaným s trochou vody. Můžete ještě posypat solí a kmínem, ale není nutné. Pečete v předehřáté troubě na 190 °C zhruba čtvrt hodiny dozlatova. Na některé varianty je třeba čekat, až vykynou – pokud máte více času, můžete zvolit i třeba voňavé škvarkové pagáče.

Slaná roláda

Velmi efektně vypadá slaná roláda, která může mít celou řadu podob. Na jaře je skvělou volbou Slaná roláda s medvědím česnekem. Když ji pokrájíte, získáte svěže vypadající chuťovku. V průběhu roku stejně výborně chutná roláda se špenátem. Úplně rychlá je roláda z listového těsta. Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválené listové těsto rozdělíte na dvě části a rozválíte. Vyložíte plátky šunky (zhruba 150 g) a připravte si vaječnou směs. Na ni je potřeba 6 vajec, která rozkvedláte s mlékem. Přidáte nasekanou rukolu nebo špenát, osolíte a na olejem vytřené pánvi mícháte, dokud se nesrazí. Nakonec přimíchejte 100 g měkkého nastrouhaného sýra (jemný balkánský sýr nebo fetu) a směs potřete na pláty. Srolujte je do závinu a dejte na plech s pečicím papírem. Slanou roládu potřete rozkvedlaným vejcem. Na několika místech ji propíchněte vidličkou, snižte teplotu na 180 °C a dejte upéct dozlatova.

Obložená bulka

Nápadů na rychlé pohoštění není nikdy dost. Když navíc vizuálně vypadá nádherně, získává o spoustu bodů navíc. Takovým případem jsou třeba plněné dekorativní bulky, které spíše připomínají netradiční květináče. Až na to, že v částečně vydlabané bulce najdeme místo rostlin kouzelně naaranžované uzeniny, kuličky vína, papriku. Jak na to? Z bulky seřízneme kulatý vršek, z části vydlabeme. Na dno dáme česnekovou pomazánku (může být i jiná oblíbená). Do pomazánky se narovnají různé druhy salámů (třeba debrecínka, Poličan) a tvoříme z nich kytičku. Mezi plátky uzeniny můžeme dát proužek červené papriky a třeba kuličkami vína. Vše se dá dozdobit snítkami petrželky.  

Pokud velmi nestíháte, vyplatí se tradiční talíř plný koleček slámů, různých druhů sýrů, vděčné jsou také oříšky, ovoce, sýry, tohle jsou drobnosti, které se hodí, když vůbec nestíháte. Korunkou je pak i nějaké to pití: pivo, víno a nějaký ten aperitiv. A návštěva může přijít.

Recepty k tomuto článku