Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové sušenky, pro pohoštění jak stvořené!
Zdroj: Šárka Adámková

V období mezi svátky anebo na Silvestra se to návštěvami jen hemží. Obvykle bychom svým přátelům, známým či rodině rádi připravili jako pohoštění třeba i něco, co zatím nezkusili. Místo kupovaných krekrů to mohou být skvělé křupavé slané stromečky!

Někdo to rád sýrové

Příprava tohoto slaného mini snacku je jednoduchá a velmi připomíná postup při přípravě cukroví. Já stromečky, nebo jiné tvary, podle tohoto receptu dělám už mnoho let a zatím si nikdo nestěžoval. Postup je tak jednoduchý, že snazší už to být nemůže. Zkrátka jenom smícháte všechny suroviny a uhnětete z nich těsto. V tomto bodě je potřeba dát pozor jen na jednu věc: máslo by mělo být chladné! Stejně jako u křehkého těsta i tady platí, že nenecháváme máslo na přípravu těsta změknout. Následující práce s ním by mohla být horší a sušenky by se mohly drolit. Takže na stromečky smíchejte: 200 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, 100 g jemně strouhaného parmazánu, 175 g studeného másla, nakrájeného na kousky, ½ lžičky soli a 1 vejce. Sůl skutečně do těsta patří, i přesto, že už samotný sýr je slaný. Kdybyste těsto ale neosolili vůbec a spoléhali jen na parmazán, chuť by byla trochu mdlejší. Hotové kompaktní těsto dejte vychladit. Na půl hodinky nebo na noc, jak je libo.

Dokončení a dozdobení

Na dokončení budete ještě potřebovat: 1 vejce, kmín a strouhaný sýr na posypání. Z vychladlého těsta vyválejte plát silný asi 5 mm, vykrajujte stromečky nebo jakékoliv jiné tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak na plechu stromečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte buď jen kmínem, nebo strouhaným sýrem, nebo obojím. Máte-li rádi mák, můžete posypat i jím. Stromečky pečte na plechu v předehřáté troubě při 190 C asi 12 minut. Poté nechte vychladnout a uchovávejte v plechové krabici v suchu. Ne na balkoně, ne v lednici! Těsto by změklo, což v tomto případě není žádoucí výsledek. Sušenky mají zůstat stále křehké. Pokud je budete mít při běžné pokojové teplotě v krabici, zůstanou dlouho křehké. Chcete-li, můžete je také dozdobit těsně před podáváním třeba šunkovou pěnou nebo jinou pomazánkou. Pěnu nebo jinou pomazánku dejte na stromečky pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dozdobte třeba snítkou petrželky. V tomto případě je ale ovšem lepší zvolit pro sušenky jiný tvar, třeba hvězdičky. Tak ať se vám podaří a návštěvám chutnají!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více