Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli vaječným dobrotám? Vaječná tlačenka mezi ně rozhodně patří. Někdo ji připravuje jako pohoštění pro koledníky, pro další je jednou z možností, jak využít vykoledovaná vajíčka. Díky mozaice ze zeleniny a vajec vypadá báječně a ještě lépe chutná.

Vaječná tlačenka jako pohoštění i lehká večeře

Vaječná tlačenka je jednou z nejoblíbenějších velikonočních specialit. Přestože je mnoho lidí považuje za novodobou pochoutku, v oblibě byla již v období první republiky, kdy byla populární součástí slavnostních tabulí. Tato dobrota plná vajíček, majonézy a zeleniny, případně dalších pochutin, je vynikající delikatesou, kterou si vychutnáte nejen jako pohoštění někde na párty, ale i jako lehkou večeři s rohlíkem a zeleninovým salátem. Většinou se dává do formy na chlebíček nebo na srnčí hřbet, ale klidně můžete směs nalít do malých mističek a vytvořit tak efektní bábovičky.

Do vaječné tlačenky patří i zelenina

Základem vaječné tlačenky jsou samozřejmě vajíčka. Pokud máte doma úspěšné koledníky, máte vyhráno, jinak si je musíte uvařit natvrdo. Vejce je pak třeba do tlačenky rozpůlit, vydlabat žloutek z bílků a obojí nakrájet na menší kostičky. To však není vše. Stejně jako vejce je v tlačence důležitá i zelenina. Právě díky ní je po nakrájení na plátky vaječná tlačenka tak hezky barevná. Zelenina jí také dodává svěžest a křupavý element. Obvykle se používají různé nakládané zeleninové směsi ve spojení s kyselými okurkami.

Místo nakládané použijte zeleninu čerstvou

Mnohem lepší je použít čerstvou zeleninu, kterou nakrájíte na drobné kostičky a pak povařte krátce ve vodě. Navíc vám tak vznikne vývar, který později využijete. Ze zeleniny se do tlačenky hodí mrkev, celer, petržel či červená řepa. Zvolit můžete i krátce povařený mražený hrášek či kukuřici nebo na drobné proužky nakrájenou červenou papriku (kapii) či jarní cibulku. Pro nakyslou chuť pro vaječnou tlačenku typickou použijte kyselé okurky, zkusit můžete i zkvašenou zeleninu. Nechcete-li mít tlačenku jen zeleninovou, přidejte nějakou uzeninuna kostičky nakrájenou šunku či jiný salám. Chuť jí vylepší i strouhaný sýr. A pokud byste chtěli vytvořit úplnou delikatesu, použijte místo uzenin třeba koktejlové krevety.

Jak pracovat se želatinou do vaječné tlačenky?

Všechny již zmiňované ingredience je třeba spojit s nějakým nálevem, který je zase nutné něčím zpevnit, aby měla celá hmota konzistenci třesoucí se huspeniny, respektive tlačenky. V případě vaječné tlačenky se obvykle používá želatina. Vybírat můžete mezi tou v prášku nebo plátkovou, případně si můžete koupit rovnou želatinu na vaječnou tlačenku. Želatinu je třeba smíchat s nějakou tekutinou, v niž se nechá nabobtnat a pak se v ní zahřeje, aby se rozpustila (nesmí se ale vařit). Na vaječnou tlačenku se obvykle jako tekutina používá nálev z nakládané zeleniny, který dodává tlačence nakyslou chuť. Pro ještě zajímavější a pikantnější chuť je ideální lák z okurek.

Pokud nakládanou zeleninu nepoužíváte, můžete si extra připravit nálev z vody, cukru, octa a koření, který se připravuje na nakládání okurek. Pro zmírnění kyselé chuti je možné smíchat nálev s vývarem ze zeleniny nebo masa, pro zlepšení chuti nálevu se používá i masová bujon v kostce. Aby měla vaječná tlačenka pěknou krémovou barvu, nakonec se nálev smíchá s majonézou, kterou můžete odlehčit trochou kysané smetany nebo jogurtem.  

Místo želatiny zkuste domácí rosol

Chcete-li si dát s vaječnou tlačenkou větší práci, připravte ji hezky postaru bez želatiny, ale z přírodního rosolu podle našeho receptu. Jde o vývar uvařený z masa bohatého na kolagen – kližky, vepřových kůží a nožiček. Ten po vychladnutí ztuhne a vytvoří se rosol. Při vaření se do vývaru rovnou přidává zelenina, koření, aby měl výsledný rosol lepší chuť. Pokud byste měli obavy, že vám s domácím rosolem tlačenka dostatečně neztuhne, můžete do něj vmíchat ještě trochu práškové želatiny.

Jak zajistit, aby šla tlačenka dobře vyklopit?

Tomu, aby se vám tlačenka na talíři neroztekla, předejte i tím, že ji necháte v lednici dostatečně dlouho tuhnout. I když vás honí mlsná, je třeba vydržet aspoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Jen tak bude vaječná tlačenka pevná a půjde dobře vyklopit. Snadnému vyklápění rovněž napomůže, když formu předem necháte trochu vychladit v lednici, vypláchnete ji studenou vodou a pro jistotu ještě předem vyložíte potravinářskou fólií. Po vyklopení už fólii z tlačenku snadno sundáte. 

Tip: Chcete si letos také na velikonoce připravit vaječnou tlačenku? Pusťte se do toho podle našeho ověřeného receptu.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více