Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

špekový knedlík s petrželkou
Zdroj: Pixabay, RitaE

Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české zvyky. Jedná se o věc, kterou bychom neměli dělat, a raději se poohlédnout po zdravějších variantách, nebo si je v klidu vychutnat?

Tradiční české knedlíky

Knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, na který si řada lidí nedá sáhnout a neobejde se bez něj přinejmenším každý sváteční den. Na druhou stranu je tu početná skupina lidí, která by knedlík nevzala do pusy, protože by mohli přibrat a kdoví, co ještě. Kdo má tedy pravdu? „Vše je o množství a vždy na něm záleží. Pokud si dáte dva knedlíky, nic se nestane. Pokud jich však sníte deset, tak samozřejmě přesáhnete váš energetický příjem,“ říká pro Toprecepty.cz autorka několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolína Katchaba Hrubešová.

Roli hraje množství jídla a jeho složení

Když se podíváme na to, z čeho se knedlíky skládají, zjistíme, že o žádný významný prohřešek se nejedná. Houskový knedlík z prášku obsahuje v sušené formě ingredience, které by člověk použil i při domácí přípravě. Místo droždí v sáčku najdeme kypřící látky, což není velký problém. Spíše by se mělo řešit něco jiného. Co je to?

Například rýže je dle všech doporučení nejideálnější příloha do redukce, ale když jí sníte plný talíř, vyjde to nastejno jako s těmi deseti knedlíky,“ vysvětluje dále oblíbená výživová poradkyně a pokračuje: „Tedy knedlíků se opravdu bát nemusíte, jen zkuste více přemýšlet nad množstvím jídla a nad živinami, které vám to jídlo má do těla dodat. A pokud máte i přesto problém s klasickým knedlíkem, není nic jednoduššího, než si najít recept na jeho zdravější zdravější verzi.

Nejsou knedlíky jako knedlíky

Pokud byste si raději připravili nějakou zdravější podobu, uvařte si domácí. Tam můžete ovlivnit, jaké suroviny použijete. Základ je vyměnit bílou mouku za celozrnnou. Zajímavou volbou je polohrubá špaldová mouka, především pro větší obsah vlákniny. Když nahrazujete klasickou mouku, zkuste je zkombinovat a místo třetiny dejte tu celozrnnou. I částečnou změnou bude jiná - trochu hutnější struktura. Variantou je také ječná celozrnná mouka, díky které není těsto tak tuhé jako u špaldové mouky. Získáte tím ale tolik potřebnou vlákninu a další cenné látky. Kromě špaldy se dá připravit knedlík bez mouky, třeba z ovesných vloček, krup, jáhel. Velmi zajímavou variantou jsou třeba také dýňové knedlíky. Skvěle chutná i další neobvyklý knedlík, a to kváskový celozrnný knedlík.

Řešte složení celého oběda, ne jeho část

Důležité je tedy řešit, z čeho se skládá celé jídlo. Jestli si dáte dva knedlíky a porci libového masa se zelím, nebo nasázíte na talíř deset knedlíků, flák tučného masa a trošku zelí. Podobně jako houskový knedlík, je i ten bramborový knedlík především složený ze sacharidů. Výhodou je jeho šťavnatost a tím ho také můžete doplnit o lehčí omáčku. Právě omáčky také bývají kamenem úrazu, protože jsou často plné tuku a cukru, vyplatí se jejich zeleninové varianty. Jídlo je proto potřeba brát jako celek.

Ačkoliv se zdá, že ovocné knedlíky jsou nezdravé, opět záleží na tom, z čeho je připravíte. Nemusí to být pouze bílá mouka. Existují i jiné varianty. Příkladem jsou výborné a zdravé ovocné kuskusové knedlíčky. Můžete je dokonce osladit, i když ovoce často bývá dostatečně sladké. Pokud přesto chcete dodat sladkost, sáhněte třeba po čekankovém sirupu, kterého stačí dávat málo, obsahuje kromě malého množství cukru také vlákninu.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více