Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Zdroj: Toprecepty, Veganotic

Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví guacamole – jeden z nejoblíbenějších dipů vůbec, bez něhož bychom se pořádně nevychutnali nachos ani spoustu dalších specialit mexické kuchyně. Díky avokádu má příjemně máslovou konzistenci, exotickou chuť mu dodává koriandr a samozřejmě se neobejde bez pikantních chilli papriček.

Avokádová salsa guacamole od Aztéků

Guacamole je jednou z nejpopulárnějších pochutin mexické kuchyně, kterou si už ale dávno nevychutnáváme pouze s kukuřičnými lupínky nachos, tacos, burritos, quesadillas nebo jinými mexickými pokrmy. Vynikající je i jako dip k hranolkům z brambor i batátů nebo jen jako pomazánka na chlebu či toustu.

Slavný avokádový pokrm ovšem není žádnou novinkou, vděčíme za něj dokonce již starým Aztékům, původním obyvatelům Mexika. Historie této úžasné pochoutky sahá do dob Aztécké říše do období na přelomu 15. a 16. století. Avokádo bylo již tehdy na území dnešního Mexika oblíbeným ovocem a Aztékové z něj s oblibou připravovali pokrm, jemuž říkali „ahuaca-mulli", což byl název pro avokádovou salsu.

Tato pochoutka zachutnala španělským mořeplavcům, kteří však nedokázali správně vyslovit její název, a tak postupně vznikl název guacamole. Chutná pomazánka nejprve obsahovala avokádo, rajčata a chilli, ale v průběhu let do ní Španělé začali přidávat vlastní ingredience, například cibuli, koriandr a limetkovou šťávu.

Hlavní je avokádo

Na guacamole je úžasné, že i když se připravuje jen z pár ingrediencí, vznikne vám přímo dokonalá specialita. Guacamole je v podstatě jen vidličkou rozmačkané syrové avokádo smíchané s dalšími ingrediencemi podle chuti. To, jak moc avokádo rozmačkáte, záleží jen na vás, raději jej ale nemixujte, to příliš konzistenci guacamole nesvědčí.

Avokádo je základem guacamole a musí převažovat nad dalšími ingrediencemi. Právě díky němu je guacamole tak zdravé a má příjemnou trochu máslovou konzistenci. Právě výběr kvalitního avokáda je pro guacamole velmi důležitý.

Jak poznat zralé avokádo?

Avokádo musí být dostatečně uzrálé. V obchodech se často prodávají avokáda tvrdá, která je nutná nejprve nechat dozrát. Pokud chcete avokádo ihned používat, musíte koupit to, které je označené jako „ready to eat“. Zralé avokádo poznáte i tak, že je na omak trochu měkké, jeho slupka je pružná. To nezralé se ani nedá pořádně oloupat a navíc bývá nahořklé.

Pokud je ale avokádo měkké příliš a má až kašovitou konzistenci, znamená to, že je již přezrálé. To už raději také do guacamole nepoužívejte. Zkažené avokádo poznáte i podle našedlé slupky, po oloupání i podle nahnědlé nebo dokonce hnědé dužiny. Záruku, že je avokádo v pořádku, vám dá také neodstraněná stopka.

Po rozkrojení má dužina tendenci černat, je proto nutné ji pokapat citronovou či limetkovou šťávou, aby guacamole zůstalo krásně zelené. Pokud nebudete jíst guacamole hned, je třeba je zakrýt potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu guacamole. Jen tak dip nezčerná.

Guacamole dodá chuť chilli i limetka

Kromě avokáda se guacamole neobejde bez rajčat a chilli papriček, chuť mu navíc dodává cibule, limetková šťáva a čerstvé lístky koriandru. Limetky se navíc postarají o příjemnou svěžest a jak již bylo řečeno krásnou zelenou barvu celého dipu. V Mexiku se do guacamole používá nejčastěji klasická žlutá cibule, ale můžete klidně použít i červenou, výborné je také s jarní cibulkou.

Někdo přidává ještě česnek, případně mletou papriku a samozřejmě nesmí chybět sůl a pepř. Receptury na guacamole ale mohou být různé, a pokrm má tak spoustu variant. Můžete si ho vlastně namíchat, jak chcete. Pokud máte rádi více pikantní chutě, můžete přidat i nakládané papričky jalapeños nasekané najemno.

Důležité hlavně je, ab všechny suroviny byly dostatečně čerstvé a svěží. Guacamole si nejlépe vychutnáte s tortillovými chipsy nachos, hodí se i místo salátu ke grilovanému masu nebo i jako pomazánka na opečený toust. Vynikající je i v kombinaci s osmaženými či grilovanými krevetami. Jako obloha se podává prakticky ke každému mexickému pokrmu.

Náš tip: Potřebujete inspiraci na přípravu guacamole? Zkuste to podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací:
Twistedtaco.com
Avocadosfrommexico.com
Guacamole.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více