Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát s vůní exotiky: Vietnamský salát gỏi xoài je osvěžující díky mangu. Co mu dodá křupavost?
Zdroj: Wikimedia Commons, By HungryHuy, CC BY 2.0

Možná salát s exotickým názvem gỏi xoài  znáte z vietnamských bister, kde je příjemnou osvěžující alternativou jejich nudlových pokrmů. Může být sladký i nakyslý, záleží na tom, jaké mango použijete. Exotickou chuť pak podtrhují bylinky jako koriandr a také krevety, které jej obvykle zdobí.  

Salát gỏi xoài osvěží i ve vedru

Salát gỏi xoài původem pochází z Vietnamu, podobný salát je ovšem populární i v Thajsku nebo Kambodži. Podávají ho jako lehký oběd, který v místním tropickém podnebí přijde vhod nebo jako přílohu k dalším pokrmům. Tento salát je přímo dokonalou kombinací všech exotických ingrediencí, na které si vzpomenete, jež dohromady vytvářejí přímo úžasnou harmonii chutí.

Na mangový salát je nejlepší nezralé mango

Ačkoli se můžete setkat i s recepty s různými druhy zeleniny (mrkví, paprikou, jarní cibulkou, okurkou či rajčaty) do pravého salátu gỏi xoài patří hlavně mango nakrájené na nudličky. Další druhy zeleniny se pak mohou přidat pro zpestření. Salát ovšem není v originále sladký, ve Vietnamu totiž do něj používají místní zelené mango, které je trochu nakyslé.

Pokud je neseženete, můžete je nahradit i mangem normálním, které koupíte téměř v každém supermarketu. Jen vybírejte méně zralé, které je pokud možno ještě tvrdé na omak. Salát ovšem můžete připravit i ze zralého manga, jen jej zase obohatíte o trochu jinou sladkou chuť.

Salát s vůní asijských bylinek

Vietnamská kuchyně je specifická tím, že do každého jídla používá hromadu bylinek, což platí i u tohoto salátu. Specifickou chuť pro vietnamské pokrmy typickou mu dodává koriandr, ten se obvykle doplňuje mátou. Pokud ji seženete, použijte mátu asijskou, která nemá oproti té naší tak výraznou chuť a vůni. Případně můžete chuť zvýraznit i u nás méně obvyklými bylinkami, jako je thajská bazalka nebo zelená perila.

Chuť salátu gỏi xoài dodává rybí omáčka

O křupavost se v salátu postarají nesolené arašídy nasekané nahrubo, které můžete předem opražit, často se také do salátu jako křupavý element přidávají mungo klíčky, které jej ještě víc osvěží. Někde pro větší křupavost přidávají i opraženou cibulku, která se již hotová prodává třeba v obchodech s asijskými potravinami. A protože do každého správného salátu patří zálivka, dodává chuť i tomuto. V zálivce nesmí chybět oblíbené dochucovadlo vietnamské kuchyněrybí omáčka, kterou doplňuje limetková šťáva a cukr. Zálivka se tak nápadně podobá vietnamské omáčce nước chấm servírované obvykle k závitkům a dalším vietnamským pokrmům.

Je libo salát trochu pikantní?

Salát je takto vynikající sám o sobě, obvykle se ale vylepšuje ještě krevetami, můžete ale přidat i nudličky osmahnutého kuřecího či hovězího masa. Milovníci pikantních chutí v salátu jistě ocení chilli papričky. Nejlepší jsou malé červené papričky ptačí oko nasekané nadrobno. Chcete-li jejich pikantnost trochu zmírnit, můžete z nich vyjmout semínka.

Recept na salát gỏi xoài přímo z Vietnamu

A jak tedy slavný asijský salát gỏi xoài  připravíte? Budete potřebovat: 8-12 větších krevet (čerstvých či mražených), oloupaných a očištěných, 2 zelená manga, oloupaná a nakrájená na nudličky, 1 malou mrkev, oloupanou a nastrouhanou, 5-6 listů nasekané thajské bazalky, 1-2 červené chilli papričky, nakrájené na kolečka, 4 lžíce nasekaného koriandru, 4 lžíce nasekaných pražených arašídů, hrst smažené šalotky, 1 a 1/2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce palmového nebo hnědého cukru, šťávu z 1/2 limetky.

Postup: Ve vroucí vodě nejprve uvařte krevety. Osušte je a dejte stranou. Můžete je i osmahnout na pánvi na olej nebo ogrilovat. Ve velké míse smíchejte nakrájené mango, krevety, mrkev, bylinky, chilli a arašídy. V malé misce smíchejte rybí omáčku a cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Dresink nalijte na salátovou směs a přidejte limetkovou šťávu. Dobře promíchejte. Ochutnejte a případně ještě dochuťte. Pokud chcete, můžete ještě salát posypat křupavou smaženou šalotkou nebo sezamovými semínky.

Recepty k tomuto článku