Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Zdroj: Unsplash.com, Wes Hicks

Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo. Slunečné dny střídaly déšť, teploty kolem nuly a dokonce i sněhové vánice. Nakopněte organismus, dopřejte tělu detox a připravte se na opravdové jaro.

Medvědí česnek je všelék

Dostihla vás jarní rýma nebo jste se nachladili z neustálých proměn aprílového počasí? Nevadí! To pravé, teplé jaro už se blíží. Nakopněte tělo a připravte se. Jak na to? Určitě si dopřejte alespoň 7 hodin spánku denně. Pijte nejméně 1,5 litru vody a zbytek denního příjmu tekutin doplňte ideálně bylinkovým čajem. Uklidní vás heřmánek, kdo trpí na žaludek, tomu pomůže máta, nervákům zachutná odvar z třezalky. A na jarní chřipečky je zase skvělá šalvěj. Zvýšenou teplotu utlumí lípa. Bylinný čaj si nejlépe oslaďte medem od včelaře, anebo bylinným medem, který si sami vyrobíte:

Skvělou variantou svěžího pitného režimu, která potěší i děti, je domácí limonáda.

Pro přípravu domácích limonád je často potřeba mít vlastní domácí sirup. Klasikou je bezinka, ale zkuste třeba rakytník nebo levanduli. Výroba je snadná, finančně přijatelá a chuť nedostižná, samozřejmě v porovnání s kupovanými, průmyslově vyráběnými sirupy plnými chemie. Léčivé vlastnosti pak má tymiánový sirup proti kašli, dále sirup z kopřiv nebo ze smrkových výhonků.

Pohybem ku zdraví

Tělo potřebuje pohyb. Pravidelné procházky jsou základ jarního detoxu - zkuste každý den vyrazit ven alespoň na 30 minut. Pokud toužíte letos na jaře kromě čerstvých bylinek zasýt také potomka, dopřejte si cvičení podporující plodnost. Krásnou postavu na letní promenádování v plavkách vám zajistí dřepy i jízda na kole. Co jíst před a po civčení, aby byl trénink co nejefektivnější?

 
Jídelníček je obecně základem pořádného jarního detoxu. Určitě se nebojte využít sezónní hit - medvědí česnek. Z toho se dá udělat skvělé svěží pesto, ale také speciální tinktura, která posílí imunitu a chrání proti virům i bakteriím
 

V plném proudu je rovněž sezóna českého chřestu. Tato vynikající zelenina platí za jeden z našich v zahraničí nejpopulárnějších produktů a pojem, který je zárukou kvality. Pokud s chřestem při vaření nemáte zkušenosti, nevadí. Jak ho uvařit a s čím jej podávat se dozvíte tady:

Jaro si můžete pozvat do těla i do kuchyně skrze netradiční jarní recepty. Zkuste napříkald dietní cuketové placičky. Cena cuket z dovozu klesla, takže touto skvělou zeleninou můžete nahradit například aktuálně drahé okurky v salátech, polévkách a dokonce i při pečení.

Vsaďte také na čočku. Luštěnina bohatá na vlákninu a vitamíny vám v dietě skvěle poslouží. Už jste ji někdy jedli v kombinaci s blahodárnou pampeliškou?

Právě pampeliška je skvělá také pro přípravu detoxikačního smoothie, hodí se skvěle do salátů a výborně doplní svěží pomazánku z tvarohu a ředkviček. 

Proč pěstovat vlastní bylinky a jak je správně zpracovat v kuchyni se dozvíte tady.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více