Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží

26. 4. 2021 16:04

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Unsplash.com, Wes Hicks Zdroj: Unsplash.com, Wes Hicks
Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo. Slunečné dny střídaly déšť, teploty kolem nuly a dokonce i sněhové vánice. Nakopněte organismus, dopřejte tělu detox a připravte se na opravdové jaro.

Medvědí česnek je všelék

Dostihla vás jarní rýma nebo jste se nachladili z neustálých proměn aprílového počasí? Nevadí! To pravé, teplé jaro už se blíží. Nakopněte tělo a připravte se. Jak na to? Určitě si dopřejte alespoň 7 hodin spánku denně. Pijte nejméně 1,5 litru vody a zbytek denního příjmu tekutin doplňte ideálně bylinkovým čajem. Uklidní vás heřmánek, kdo trpí na žaludek, tomu pomůže máta, nervákům zachutná odvar z třezalky. A na jarní chřipečky je zase skvělá šalvěj. Zvýšenou teplotu utlumí lípa. Bylinný čaj si nejlépe oslaďte medem od včelaře, anebo bylinným medem, který si sami vyrobíte:

Skvělou variantou svěžího pitného režimu, která potěší i děti, je domácí limonáda.

Pro přípravu domácích limonád je často potřeba mít vlastní domácí sirup. Klasikou je bezinka, ale zkuste třeba rakytník nebo levanduli. Výroba je snadná, finančně přijatelá a chuť nedostižná, samozřejmě v porovnání s kupovanými, průmyslově vyráběnými sirupy plnými chemie. Léčivé vlastnosti pak má tymiánový sirup proti kašli, dále sirup z kopřiv nebo ze smrkových výhonků.

Pohybem ku zdraví

Tělo potřebuje pohyb. Pravidelné procházky jsou základ jarního detoxu - zkuste každý den vyrazit ven alespoň na 30 minut. Pokud toužíte letos na jaře kromě čerstvých bylinek zasýt také potomka, dopřejte si cvičení podporující plodnost. Krásnou postavu na letní promenádování v plavkách vám zajistí dřepy i jízda na kole. Co jíst před a po civčení, aby byl trénink co nejefektivnější?

 
Jídelníček je obecně základem pořádného jarního detoxu. Určitě se nebojte využít sezónní hit - medvědí česnek. Z toho se dá udělat skvělé svěží pesto, ale také speciální tinktura, která posílí imunitu a chrání proti virům i bakteriím
 

V plném proudu je rovněž sezóna českého chřestu. Tato vynikající zelenina platí za jeden z našich v zahraničí nejpopulárnějších produktů a pojem, který je zárukou kvality. Pokud s chřestem při vaření nemáte zkušenosti, nevadí. Jak ho uvařit a s čím jej podávat se dozvíte tady:

Jaro si můžete pozvat do těla i do kuchyně skrze netradiční jarní recepty. Zkuste napříkald dietní cuketové placičky. Cena cuket z dovozu klesla, takže touto skvělou zeleninou můžete nahradit například aktuálně drahé okurky v salátech, polévkách a dokonce i při pečení.

Vsaďte také na čočku. Luštěnina bohatá na vlákninu a vitamíny vám v dietě skvěle poslouží. Už jste ji někdy jedli v kombinaci s blahodárnou pampeliškou?

Právě pampeliška je skvělá také pro přípravu detoxikačního smoothie, hodí se skvěle do salátů a výborně doplní svěží pomazánku z tvarohu a ředkviček. 

Proč pěstovat vlastní bylinky a jak je správně zpracovat v kuchyni se dozvíte tady.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To je naprosto přirozené a navíc; na tom dopřát si i…
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…