Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů
Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě.
Druhy olejů v kuchyni
Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni?
-
Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení.
-
Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.
-
Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická.
-
Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.
-
Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.
-
Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení.
-
Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť.
-
Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.
Využití oleje v kuchyni
Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 6 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Pečeme s Ivou: Usmažte si dokonale nadýchané langoše jako od stánku!
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod