Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žluté hlavičky pampelišek v trávě napovídají k tomu, že první jarní dny jsou tady a příroda se probouzí. Pampeliška obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, lístky můžeme přidat do jarního salátu, z hlaviček uvařit med.

Pampeliška není pouze plevelem, který máme každý na své zahradě, ve skutečnosti se jedná o velmi užitečnou bylinu plnou vitamínů i minerálních látek. Pampeliškový med vyrábíme pouze ze tří surovin - z hlaviček rostliny, citrónu a cukru.

Jak připravit pampeliškový med

Na toto sladidlo budeme potřebovat: Zhruba 300 hlaviček pampelišek, dále šťávu z 1 citronu, 1 pomeranč, 1 l vody a 1 kg třtinového cukru.

  1. Květy pampelišek očistíme od nečistot a vyfoukáme od malých broučků.
  2. Hlavičky vhodíme do hrnce a přidáme šťávu z citrónu, rozkrájený pomeranč a vodu. Povaříme 10 minut, než se voda zabarví do světle hnědé.
  3. Odstavíme hrnec a necháme macerovat 24 hodin v chladu a temnu.
  4. Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.

Jak postupovat při výrobě pampeliškového medu vám poradí také videorecept, který vás provede postupem krok za krokem. Napište nám, jak se vám med povedl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více