Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších receptů z čočky: Dáte si skvělou polévku, pikantní pomazánku nebo vláčné čočkové sušenky?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Čočka je považována za královnu luštěnin. Aby taky ne! Dá se zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříte z ní výtečné polévky, dobré saláty či pomazánky, ale lze ji využít i ve sladké kuchyni! Přesvědčte se sami!

Lentilky pro zdraví

Čočka svým tvarem připomíná dětské bonbony lentilky a v angličtině dokonce i svým názvem. Slovo lentils totiž označuje právě semena čočky. Ovšem na rozdíl od oblíbené cukrovinky, čočka se může zařadit mezi mimořádně zdravé potraviny. Jak uvádí web Healthline.com, čočka obsahuje vitaminy skupiny B, dále hořčík, zinek, draslík a cenné rostlinné bílkoviny. Je také skvělým zdrojem železa, minerálu, který nám někdy ve stravě chybí. Ačkoli se různé druhy čočky mohou mírně lišit v obsahu živin, obecně lze říci, že každý druh čočky má vysoký obsah vlákniny a tělu prospěšných rostlinných látek zvaných fytochemikálie, z nichž mnohé podle studií chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Každodenní konzumace zhruba 60 g čočky může za několik týdnů pomoci vybalancovat hladiny HDL a LDL cholesterolu, stejně tak jako to může pomoci ke snížení krevního tlaku. Připomeňme si, že čočka se pěstuje v pěti barevných druzích. K dostání v obchodech tak je v barvě hnědé, zelené, červené, žluté a dokonce i černé. Dlouhá léta se u nás používala téměř výhradně čočka hnědá, ale to už neplatí, na rozmachu jsou spíše čočka červená či žlutá. Oba tyto druhy jsou totiž rychle uvařené a není ani nutné je předem namáčet. A tak bychom mohli pokračovat v teorii dále, ale nebudeme. Raději se pojďme společně do čočky zakousnout! Pokud jste této blahodárné luštěnině zatím nepřišli na chuť, třeba vás k tomu „nakopnou“ naše vybrané recepty!

Nejlepší polévky

Čočkové polévky patří mezi vysloveně vděčná jídla. Nestojí totiž moc peněz a s krajícem chleba zasytí celou rodinu. Výhodou čočkových polévek je ale ještě jedna věc, a to ta, že je nemusíte vůbec zahušťovat moukou. Jsou tak vhodné i pro celiaky nebo kohokoliv, kdo se mouce vyhýbá. Nejlépe v tomto ohledu fungují červená a žlutá čočka, které se snadno rozvaří, čímž právě dojde k „samovolnému“ zahuštění. Čočkové polévky se dají také skvěle „vytunit“ libovolnou zeleninou, na sytosti jim také přidají na kostičky nakrájené brambory. Inspirujte se našimi recepty:

Čočka jako hlavní chod

Klasická úprava na kyselo se připravuje na Nový rok, ale dopřát si ji můžete kdykoliv. Není ovšem nutně potřeba držet se starého receptu, tedy zejména zahušťování moukou. Čočka na kyselo se dá krásně zahustit „sama sebou“, tedy když část čočky rozmixujete. Podívejte se, jak na to, v našem videu:

Saláty a pomazánky

Pod slovem „salát“ se může skrývat ledacos a nemusí jít vždy o zdravou dobrotu. Typicky třeba bramborový nebo pochoutkový salát zrovna ukázkami racionálního jídelníčku nejsou. Ovšem přesně naopak je to u salátů, sestávajících ze zeleniny, ovoce nebo luštěnin. Čočka se pro přípravu salátu hodí skvěle, a to hlavně proto, že dodá jinak docela „hladovému“ jídlu, jakým salát může být, cenné rostlinné bílkoviny, čím zvýší pocit sytosti po konzumaci. A pokud je vám salát málo nebo už nevíte, co dělat na svačiny, zkuste si připravit lahodnou čočkovou pomazánku.

Někdo to rád sladké 

Snažíte se péct trochu zdravěji? Pak je jistě dobrou alternativou použití zdravějších druhů mouky, nebo přímo mouk luštěninových či ořechových. Když už jsme dnes u té čočky, zkuste si podle našeho receptu upéct vláčné čočkové sušenky! V těstě chybí lepek, mléko i vajíčka, ale co sušenkám po upečení rozhodně nechybí ani trochu, je fantastická chuť! Zkusíte to? Anebo si upečte kakaové brownies z červené čočky

Recepty k tomuto článku

Komentáře

NikdoNic

25. 2. 2022 10:07

Proč píšete, že "bramborový nebo pochoutkový salát zrovna ukázkami racionálního jídelníčku nejsou"? Zrovna na bramborovém salátu nevidím nic špatného. Brambory, zelenina, troška hořčice, a maličko majonézy (případně jogurtu). To je úplně normální jídlo :)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více