Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vaření s Kristinou: Na Letnice si udělejte tyhle meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
Zdroj: Pavel Zábrodský

Blíží se Letnice, které se slaví již tuhle neděli. Připravte si k té příležitosti nadýchané, ovocem plněné knedlíky z odpalovaného těsta.

Kdy se slaví Letnice 

V neděli 5. června se slaví Letnice, zvané též svatodušní svátky podle seslání Ducha svatého. Jejich datum je pohyblivé, připadá na 50. den po Velikonocích a 10. den po Nanebevstoupení Páně. Jeho původ lze vysledovat k židovskému svátku týdnů, kdy Mojžíš dostal od Boha Zákon na hoře Sinaj. V Čechách a na Moravě se v tomto dni tradičně stavěly májky.

Ještě starší zvyk představuje královská svatba, kterou popisuje český etnograf Čeněk Zíbrt v knize Veselé chvíle v životě lidu českého. Chasa se přestrojí za krále a královnu, ovine se stromovou kůrou, okrášlí květinami. Královská družina napodobuje zvláštními obřady svatbu krále s královnou. Hledají ženicha „krále“ pro králku a naopak. Chodívají s průvodem po domech, prosí o dárky, chválí i haní hospodáře, jeho rodinu, čeleď. Slavnost bývá ukončena stíháním prchajícího krále, koňskými závody a hozením samotného krále do vody nebo alespoň „utopením“ vycpaného hastroše. To je asi základ lidové slavnosti prastaré a všeevropské o letnicích.“ Další oblíbenou zábavou o letnicích byla střelba na ptáky, vítěz byl titulován ptačí král. To už by dnes nebylo eticky přijatelné, odpálit tak můžete leda těsto.

Oběd i dezert

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta nejsou žádnou novinkou. Za první republiky se jim říkalo knedlíky ze spařeného těsta a recept na ně uváděla například Marie Janků-Sandtnerová ve své Klasické české kuchařce. Připravit si je můžete se mnou podle dole uvedeného receptu. První ovocné knedlíky byly však se švestkami a ovocem se neplnily, ale krájelo se přímo do těsta. Podobu pokrmu ze 17. století popisuje archeoložka Magdalena Beranová v knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku.

Jednalo se o směs máčené žemle a vajec s kousky švestek. Kvasnice ani jiné kypřicí prostředky se do sladkých knedlíků nepřidávaly ještě v 19. století, knedlíky bývaly z hrubé mouky, černé žitné nebo ječné. Marie Úlehlová-Tilschová ve své knize Česká strava lidová tvrdí, že tužší knedlíky bývaly oblíbenější a jedly se naslano i nasladko s tvarohem, povidly či se sladkou ovocnou omáčkou. Kynuté ovocné knedlíky plněné švestkami či meruňkami miloval také rakouský arcivévoda František Ferdinand d’Este, na jehož počest se každoročně v srpnu koná na zámku Konopiště Slavnost ovocných knedlíků.

Kynuté knedlíky nakypřuje buď houska namočená v mléce nebo kvasnice, výjimečné nejsou ani kynuté knedlíky s droždím a tvarohem nebo bramborami. Čistě tvarohové knedlíky se dělaly už za první republiky, stejně jako tyto odpalované. Zatímco kynuté či tvarohové se často podávaly k obědu, z odpalovaného těsta posloužily spíše jako dezert.

Pokud jich ale připravíte víc, není důvod, proč byste si je nemohli dát jako sladký oběd. S proměnami těsta dochází i k proměně posypky – knedlíky můžete postrouhat tvrdým tvarohem, ozdobit měkkým či našlehaným tvarohem nebo hustou zakysanou smetanou, posypat mletým mákem, opraženou strouhankou nebo mletými oříšky, pocukrovat a přelít máslem. Nebo jako v Rakousku vanilkovou omáčkou či povidly.

Lehké jako políbení

Odpalované těsto se používá na pečení větrníků, v jedné prvorepublikové kuchařce jsem ho objevila pod názvem Španělský dech. Drobné nafouknuté větrníčky plněné krémem najdete pod stejným názvem i v mojí kuchařce Sladká první republika.

Princip tohoto těsta spočívá v tom, že se do horké tekutiny s tukem vmíchá mouka, čímž vznikne tuhá koule, která se po zchladnutí zředí vejci a výsledkem je lehké těsto, s kterým se dobře pracuje a po uvaření (nebo upečení) chutná delikátně, jak andělské políbení. Zatímco do pečených dezertů se používá mouka hladká, do vaření hrubá. Spařenou hmotu nechte opravdu zcela vychladnout, vmícháte-li vejce do vlahého těsta, bude se lepit a při obalování trhat.

Jak na meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta?

Na 4 porce potřebujete na knedlíky 500 ml mléka, špetku soli, 50 g másla, 140 g hrubé mouky, 2 vejce a 500 g meruněk, k podávání 250 g měkkého nebo tvrdého tvarohu, moučkový cukr, kakao holandského typu, mletou skořici a 50 g másla.

Jak postupovat:

Mléko zlehka osolte, rozkrájejte do něj máslo a zahřívejte k varu, až se máslo rozpustí a mléko začne bublat. Ztlumte teplotu, vsypte do mléka mouku a míchejte, až vznikne kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn a dna hrnce i od vařečky. Míchejte zhruba 10 minut. Těsto přesuňte do mísy a nechte zchladnout. Můžete ho nechat i v hrnci, ale bude to trvat mnohem déle. Zhruba za 1–1,5 hodiny je těsto studené. Mezitím omyjte meruňky a nechte je okapat, podle chuti je můžete vypeckovat.

Do zchladlého těsta postupně vmíchejte vejce a pečlivě je zapracujte, až je těsto opět hladké. V hrnci dejte vařit 3 l mírně osolené vody. Z těsta odkrajujte lžící kousky, v dlani ho rozmáčkněte na placku a zabalte do ní meruňku. Pečlivě uzavřete všechny spoje. Poválejte v dlaních. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte 3–5 minut, až vyplavou na hladinu.

Mezitím rozehřejte máslo. Knedlíky podávejte posypané tvarohem a cukrem přelité máslem, nebo s kakaem, cukrem a máslem nebo se skořicí, cukrem a máslem.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více