Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tvarohové jahodové knedlíky
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Česká kuchyně je plná pokladů a rozhodně mezi ně patří i tvarohové jahodové knedlíky. Teď, když je sezona jahod, si je užijete nejlépe právě s těmito červenými sladkými plody. Máte pro vás rady, jak postupovat, abyste místo knedlíků nelovili z hrnce tvrdé golfové míčky!

Kde se vzaly tvarohové knedlíky

Podle foodblogerky Jany Florentýny Zatloukalové tvarohové ovocné knedlíky pocházejí z rakouské kuchyně, i když se tam připravují jinak. Knedlíčky se neplní, po uvaření se obalují v opražené strouhance a na talíři jsou polévané ragú z různých druhů ovoce. U nás patří jahodové knedlíky ke klasice, přesto existuje velké množství variant, které se liší způsobem přípravy. Rozdíl je ale i v surovinách, obzvláště mouce, která se někdy dokonce nahrazuje strouhankou.

Jaké jahody využít na knedlíky

Jahody na tvarohové knedlíky vybírejte spíše pevnější kusy. Přezrálé by se špatně balily do těsta a při vaření by se rozpadly. Pokud máte přezrálé jahody, připravte si z nich omáčku.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak připravit tvarohové knedlíky

Sáhněte po měkkém plnotučném tvarohu z alobalu, ale nikdy ne z vaničky, protože je příliš vodnatý. Použití cukru záleží na vašich preferencích, nemusí ho tam být hodně. Navrch knedlíků se většinou dává moučkový cukr, takže sladké budou i tak.

Aby skvěle voněly, můžete do těsta strouhnout trochu citronové kůry. Důležitá je mouka a její množství. Nejčastěji se využívá hrubá mouka a čím více jí přidáte, tím budou knedlíky tužší. A pozor i na hnětení. Jak říká foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka, čím více budete těsto hníst, tím budou knedlíky gumovější. Pokud využijete hrubou mouku, nechte těsto alespoň půl hodiny odležet, aby nasálo vlhkost. To platí i u kombinace s krupicí nebo strouhankou. V případě polohrubé mouky těsto naopak zpracujte hned.

Vyzkoušet třeba můžete tento recept na tvarohové jahodové knedlíky z polohrubé mouky. Vál nebo pracovní desku posypte hrubou moukou, obalte v ní těsto a připravte váleček, ze kterého budete odkrajovat kousky na knedlíky. Pracujte pomoučenýma rukama, půjde to snáz. Každý kousek roztáhněte, zabalte do něj ovoce a dobře ho utěsněte, můžete poválet v ruce jako kuličku. Připravte si velký hrnec a z poloviny ho naplňte vodou, dejte vařit. Hotové knedlíky obalte v mouce a vkládejte je opatrně do vroucí osolené vody. Pokud budete chtít knedlíky ještě voňavější, můžete přidat do vody na vaření vanilkovou esenci. Knedlíky se vaří pozvolna tak, aby bylo hotové těsto, ale jahoda uvnitř nebyla příliš rozvařená, spíše prohřátá. Vaří se zhruba šest minut, až vyplavou. Zkontrolujte rozpůlením jednho z nich, zda už je hotovo. Vytáhněte jahodovou dobrotu kulatou naběračkou na knedlíky, nechte okapat a dávejte do mísy.

Co když nechci balit knedlíky

Pro ty, kteří si na naplňování knedlíků netroufnou, nebo nemají čas, existuje snadné a rychlejší řešení. Zkrátka uděláte pouze z tvarohového těsta knedlíčky, zhruba o velikosti pinpongového míčku a na přelití si připravte teplou jahodovou omáčku. Třeba tuto variantu omáčky, pro děti bez alkoholu.

Co dávat na hotové jahodové knedlíky

Na jahodové knedlíky se nejčastěji dává moučkový cukr, skořice a rozpuštěné máslo. Skvěle ale chutná i se zakysanou smetanou nebo na knedlíky můžete nastrouhat tvaroh. Další možností je ovocné knedlíky hned po vytažení z hrnce s vodou obalit ve strouhance opražené na másle a dát na ně kopeček zakysané smetany.

Jak uchovávat tvarohové knedlíky?

Tvarohové knedlíky jsou nejlepší čerstvé. Můžete je ale také až dva dny skladovat v lednici. Ohřívají se pak nad párou. Jinou možností je syrové knedlíky zamrazit a sáhnout po nich, až budete mít chuť. Vaří se stejně jako čerstvé.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Zdroje informací:
recepty.cuketka.cz
kucharkaprodceru.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více