Vaření a pečení na ohni si děti zamilují! Nastartujte rodinnou tradici chlebem na klacku nebo fantastickou živáňskou
17. 6. 2022 Vaření
Posezení u ohně v přírodě nebo na zahrádce je především pro „městské“ děti vždy nevšední událost. A co teprve, když se pustí do zážitkového vaření a pečení. Máme pro vás pár tipů, jak si užít společné chvíle u ohně, dobrého jídla a společného díla.
Vybavení na venkovní vaření a pečení
Zaujala vás myšlenka přípravy oběda či večeře na ohni a hodláte z ní udělat rodinnou tradici? Pak se vám bude hodit vybavení, které vám usnadní práci. Co rozhodně nesmíte postrádat, je kvalitní multifunkční nůž, který obsahuje také nůžky, otvírák a minipilku. Dále pak větší kotlík s trojnožkou pro stabilitu, skladné nádobí, příbory, velkou vařečku, obracečku, naběračku, alobal, vlhčené ubrousky, ochranné rukavice, cestovní lopatku a sekyrku.
Plánujete-li vyrazit mimo civilizaci, vždy se bude hodit hodně vody jak na vaření, tak opláchnutí nádobí. A do „povinné“ výbavy můžete zahrnout i přísady na vaření a pečení, které budete potřebovat téměř vždy, jako je sůl, pepř, další oblíbené koření a olej. dají se sehnat i v mini cestovních verzích.
Mohlo by vás zajímat
Příprava ohniště
K vaření či pečení na ohni potřebujete vhodné místo, tedy nezalesněné, v bezpečné vzdálenosti od hořlavých předmětů a na zemi, která není zatravněná a je vyčištěná od jehličí, větví a kořenů. Potřebujete-li pro přípravu jídla žhavé uhlíky, nebo hrozí, že vám vítr zmaří snahu, vykopejte kruhové ohniště o hloubce asi 15 – 20 cm. Kolem ohniště vyskládejte kameny, které zajistí větší ochranu před přeskočením ohně do prostoru, kde ho určitě nechcete.
Chystáte-li se vařit pokrm v kotlíku nebo na klacku, budete potřebovat plameny, na pokrmy pečené v alobalu nebo přímo v ohništi si musíte nejdříve vytvořit dostatečné množství žhavých uhlíků, nebo popela. To sice zabere nějaký čas, ale výsledek bude stát za to. Máloco se totiž vyrovná chuti a vůni pokrmu právě vytaženého ze žhavého ohniště.
Mohlo by vás zajímat
Vaření v kotlíku
Kotlík s víkem se hodí na téměř všechny druhy polévek, velmi jednoduchá je například klasická bramboračka, která je rychle hotová a nevyžaduje žádné velké přípravy. Dále je skvělý kotlíkový guláš a kotlík je vhodný i na vaření těstovin a dalších příloh. Ideálním pokrmem vařeným na ohni je původem německý eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce.
Fantazii v případě eintopfu se meze nekladou. Můžete do něj použít jakoukoli oblíbenou zeleninu, různé druhy masa, houby i luštěniny, díky kterým bude pokrm sytý. Pro regulaci teploty na ohni je dobré pořídit kotlík s trojnožkou a navijákem, díky kterému můžete dle výšky plamenů jednoduše posouvat kotlíkem nahoru a dolů.
Opékání na klacku
Tento způsob přípravy hravě zvládnou i děti, které si mohou opéct různé dobroty samy z bezpečné vzdálenosti. Kromě špekáčků nebo oblíbených marshmallows lze na klacku nad ohněm opéct například jablka. Opékejte tak dlouho, až bude slupka velmi tmavá. Poté ji sloupněte, jablko obalte v třtinovém cukru a nad ohněm nechte zkaramelizovat.
Na klacku si můžete připravit i přílohu k masu – čerstvě upečený chléb. Těsto lze nachystat předem doma, kdyby podmínky u ohniště nebyly ideální. Potřebovat budete 400 g hladké mouky, 50 g sádla, 135 ml vody, 2 lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli. Jak na to?
Mouku smíchejte s rozpuštěným sádlem a všemi dalšími ingrediencemi. V rukách vypracujte hladké těsto, které vám vydrží několik hodin, než se pustíte do pečení. U ohniště vyválejte z těsta tenké válečky, které namotávejte na klacek. Opékejte nad žhavým uhlím (nikoli nad plameny) asi 20 minut dokřupava. Těsto můžete také ochutit kořením, bylinkami nebo sušeným česnekem.
Pečení v alobalu
Do alobalu lze zabalit jakékoli maso včetně celých ryb, směsi zeleniny i ovoce. Pokrm v alobalu dobře utěsněte, nejlépe použijte 2 vrstvy alobalu, aby se šťáva ani pára nedostaly ven a jídlo zůstalo krásně šťavnaté. Naplněný alobal vložte do horkého popela, do kterého ho zahrabete a nechte péct. Maso a brambory potřebují asi 30 – 45 minut, ryba 15 – 25 minut, měkčí zelenina 20 – 30 minut, ovoce asi 15 – 20 minut podle druhu.
Ideálním pokrmem připravovaným v alobalu vloženém do popela je živáňská pečeně. Na 4 porce potřebujete 400 g vepřové krkovice nebo kýty, 2 klobásky, 100 g uzené slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 brambory, olej, sladkou papriku, drcený kmín, sůl a pepř. Jak na to?
Všechny ingredience nakrájejte – maso na kostky, brambory, klobásky, slaninu a česnek na plátky, cibuli na kolečka. Ingredience si rozdělte na 4 díly, aby se každá porce mohla připravovat zvlášť. Alobal potřete olejem a doprostřed vyskládejte plátky brambor. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte paprikou. Na brambory přijde vrstva masa, které rovněž osolte a okořeňte, dále pak česnek, cibule, klobása a nakonec slanina. Jednotlivé porce dobře utěsněte v alobalu, zahrňte do horkého popela a nechte 30 – 45 minut péct doměkka.
Pečení na kameni
Na tuto úpravu budete potřebovat co nejrovnější a nejtenčí kámen, který se snadno prohřeje. Kámen nejdříve nechte rozehřát ve žhavých uhlících, poté jeho rovnou (pečící) stranu očistěte, žhavé uhlíky nechte pod kamenem a kolem něj. Takto můžete na kameni zprudka opékat maso, nebo třeba jednoduché bramborové placky. Na ty budete potřebovat 1 kg uvařených a vychladlých brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli a trochu sádla. Jak na to?
Brambory nastrouhejte najemno, smíchejte s moukou, vejcem a solí. Takto si těsto můžete připravit ještě doma a u ohniště jen tvarovat tenké placky. Ty položte na rozpálený kámen a z obou stran opečte. Hotové bramborové placky potřete rozehřátým sádlem.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat