Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už máte holandskou troubu? Kotlík nejen pro trampy zkrátí dobu vaření a udrží živiny!
Zdroj: Unsplash.com, Eduardo Froza

Holandská trouba je v Česku ještě nepříliš rozšířený fenomén. Kouzlu této litinové nádoby podlehli hlavně američtí trampové, americký stát Utah ji má dokonce ve znaku. Lze v ní připravit celou škálu různých jídel od guláše až po křupavý chléb. Proč by neměla chybět v žádné domácnosti?

Litinová legenda

Pro kolonisty vymysleli tento kus nádobí koncem 18. století Angličané. Její jméno (v originále Dutch oven) zřejmě vznikl kvůli holandské technologii odlévání litiny do pískových forem. Ale možná se název rozšířil i díky holandským obchodním cestujícím s koloniálním zbožím. Ať už to bylo jakkoliv, sláva litinového hrnce trvá už více než 300 let. Nádoby, ve kterých se dalo vařit, dusit, péct, smažit i fritovat dosáhly nesmírné popularity a stávaly se dokonce cennou součástí dědictví. Dnes se především v Americe stále hojně používají, bývají součástí polních kuchyní kovbojů a táborníků, ale jsou i oblíbenou variantou k zahradnímu grilování a v domácnostech.

Pomocník trampů

Skvělou vlastností zázračných kotlíků je fakt, že výborně zadržují teplo. Po odebrání trouby od zdroje tepla zůstávají horké až po dobu 30 minut. Holandské trouby jsou tedy vhodné pro dlouhé a pomalé vaření, například při pečení, přípravě dušených pokrmů či polévek. Taková příprava dokáže skvěle zadržet živiny v ingrediencích přidaných do pokrmu a jídlo tak bude daleko výživnější. Prakticky jakýkoliv recept, na který je potřeba konvenční trouba, lze uvařit i v troubě holandské.

Do nádoby lze umístit menší pekáč, který je po dokončení možné vyjmout a troubu hned použít znovu. Je také možné pokládat holandské trouby na sebe, čímž se šetří teplo, které by normálně stoupalo vzhůru. Toho lze využít hlavně při použití u táboráků. Holandské trouby na sebe lze vrstvit až do výšky pěti nebo šesti nádob.

Zkrácená doba vaření

Právě díky litině, která se obyčejně na tuto nádobu používá, připravíte svůj oblíbený pokrm daleko rychleji. Zahřívá se totiž rychle a rovnoměrně, třeba polívku tedy není potřeba tolik míchat a bude hotová za kratší čas. Nádoby navíc mívají velký objem, není tedy potřeba k uvaření rodinného oběda špinit hned několik hrnců.

Aby získala nádoba správnou „chuť“ a odpovídající vlastnosti, k nimž dozrává teprve postupem času, je nutné ji po zakoupení správně ošetřit. Nejlépe pečlivým omytím, vysušením, natřením tenkou vrstvou tuku a vypálením v troubě. Pak můžete začít například s gulášem, ale i pečeným nebo dušeným masem, nejrůznějšími variantami „kovbojských“ fazolí či valašské kyselice. Určitě vyzkoušejte také pečení chleba nebo buchet.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více