Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na jahodovou merendu? Tuhle staročeskou omáčku ze tří surovin zvládnete v okamžiku. Na knedlících je dokonalá
Zdroj: Toprecepty

Jahodovou sezonu je třeba využít plnými doušky. Až budete mít doma košíček jahod a budete přemýšlet co jednoduše a rychle z nich připravit, vzpomeňte si na merendu. Tato jednoduchá omáčka zjemněná smetanou může být z jakéhokoliv ovoce, ale z voňavých  jahod je přece jen nejlepší.

Merenda jako slavnost nebo svačinka?

O merendě jste možná už někdy slyšeli, možná ale ne v souvislosti s jídlem. Výraz merenda označuje nějakou slavnost nebo veselici spojenou s tancem a zpěvem. První merendy se konaly již v 18. století, pořádali je tradičně studenti obvykle před začátkem školy na rozloučenou s prázdninami. Spojitost s jídlem však u merendy je, a dokonce poměrně stará.

Slovo merenda totiž pochází z latiny a již ve středověku se tak říkalo původně výslužkám, posléze svačinkám v přírodě, které si studenti dávali na posilnění a pro osvěžení těla i ducha. A protože byla konzumace spojena většinou i s nějakým povyražením, přenesl se výraz na pojmenování studentských zábav. A od svačinky se dostáváme i k naší jahodové merendě. I když rozmixované ovoce na talíři mohlo připomínat i zmatek, který při oslavách vládnul.

Ovocné omáčky – merenda, žahour, švanda

Merenda by se dala připodobnit druhé podobné omáčcejihočeskému žahouru. Ten se obvykle připravuje z borůvek a někdy i z jahod. O žahouru se ale spíš mluví jako o kaši, kromě ovoce se často dělal z prosa, jáhel, pohanky, mouky, žita či pšenice. Dnešní žahour se ale používá stejně jako merenda, tedy jako omáčka, kterou se přelévají lívance, palačinky, knedlíky, noky nebo různé buchty či rozpeky (kynuté bochánky). Setkat se ovšem můžete ještě jedním názvem. Na některých místech jižních Čech se rozvařeným borůvkám s cukrem a případně i trochou smetany říkalo švanda. A protože merenda znamená legrace (tedy i švanda), i zde je patrná jistá souvislost.

Merenda může být i švestková

Z borůvek tak vlastně klidně může být i merenda, stejně jako z jahod či švestek. Slovník cizích slov charakterizuje merendu jako „rozvařené přislazené švestky někdy mírně zahuštěné škrobem či pudinkem podávané se smetanou, jogurtem, někdy i k bramborovým jídlům (škubánky, bramborová buchta)“ To, že merenda mohla být i švestková, dokládá její charakteristika ve slovníku Spisovného jazyka českého, kde se o ní píše jako rozvařené povidlové omáčce.

Jak na jahodovou merendu?

Omáčka merenda byla populárním jídlem již zřejmě před více než 100 lety. Na to, jak je to složité s jejím původem a označením, je její příprava až neskutečně jednoduchá. Právě nyní je nejlepší čas na to udělat si ji z jahod. Na merendu toho mnoho nepotřebujete, v nejjednodušší podobě jde vlastně jen o rozmačkané jahody smíchané s cukrem, do nichž pak pro zjemnění přidáte kysanou smetanu.

Jahody můžete i s cukrem rozvařit, omáčku případně zahustit trochou škrobu nebo pudinkovým práškem a pak přidat opět smetanu podle chuti. Poměr surovin záleží na vaší chuti. Případně si ji můžete místo cukru osladit i nějakým zdravějším sladidlem, třeba čekankovým sirupem. A nebo jí zkuste dodat aroma pomocí vanilky či vanilkového cukru.

Náš tip: Pokud hledáte tip, jak si merendu vychutnat, zkuste si ji dát třeba podle našeho receptu s makovými palačinkami. Je to dobrota!

Zdroje informací:
Nase-rec.ujc.cas.cz
slovnik-cizich-slov.abz.cz
Slovník spisovného jazyka českého

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více