Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studená jahodová polévka, mňamka kterou dělávala mamka

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

16. 7. 2019 15:53

Suroviny pro 2

2

Nutriční hodnoty

Energie3 751 kJ / 897 kcal
Bílkoviny9,50 g
Tuky76,50 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 80 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy37,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

SilvaSakasi

20. 7. 2019 13:29

Eja57: Vím, že si to někdo se zakysanou smetanou dává, ale jako děti jsme dávali přednost sladké smetaně na šlehání. Jinak žahour je teplá "omáčka". Kahuda je vždy zastudena.
S těmi názvy je to občas zmatek i zábava. Naposledy jsem se takhle bavila s kolegyní o pečánkách a pak jsme došly k tomu, že já mluvím o chlebu obaleném ve vajíčku a osmaženém, ona o pokrmu z brambor.

SilvaSakasi

20. 7. 2019 13:08

5jideldenne: Jižní Čechy, konkrétně Strakonicko.

Eja57 Eja57

20. 7. 2019 08:19

5jideldenne: wikipedie tomu teda nasadila korunu cs.m.wikipedia.org/wiki/Kahuda

5jideldenne 5jideldenne

20. 7. 2019 07:49

SilvaSakasi: A odkud jste, to jsem nikdy neslyšela...žahour znám jako teplou borůvkovou polevu, ale Kahuda? <3

SilvaSakasi

19. 7. 2019 23:24

U nás se říká kahuda.

Miquel Miquel

18. 7. 2019 12:47

Eja57: Jj, víme, známe :-D pocházím z jižních Čech. Ale už i moje babička této studené “polévce” říkala žahour, mám to prostě vžité ;-)

Eja57 Eja57

18. 7. 2019 12:03

Miquel: no, je to docela zajímavý "mišmaš"...Ze zdrojů lze dohledat, že "žahour" je zásadně pouze z borůvek, podle rodiny Žahourů, kteří ve své venkovské hospodě tím polévali knedle a lívance. V jižních Čechách jak praví Miquel i z jahod, ale pořád je žahour OMÁČKA z tepelně zpracovaného ovoce a ne studená ovocná POLÉVKA...Ale oboje je mooooc dobré:-8:yes:

Miquel Miquel

18. 7. 2019 11:40

U nás doma se rozmačkaným jahodám nebo borůvkám s cukrem a smetanou vždycky říkalo žahour.
V sezoně si občas taky připravím, podle oka bez vážení a měření ;-)
Jestli nevadí, přidávám foto.

5jideldenne 5jideldenne

16. 7. 2019 18:19

casino: Já to děláme jen v létě, když jsu fakt dobré jahody plné chuti:-)

casino casino

16. 7. 2019 17:58

Studená jahodová polévka
Proč pa ta nostalgie, he? :-)
V sezonu toto míváme denně :yes::yes: a po zbytek roku občas (z mrazáku) :yes:
Pravda, někdy i bez šlehačky, leč to už patrně není ta pravá polévka, že ;-)

5jideldenne 5jideldenne

16. 7. 2019 16:59

nějak se to už vytratilo, že?

Jaromira18 Jaromira18

16. 7. 2019 16:59

Také jsem jí často dělala, když byly dcery malé.:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: ovocná kahuda

Suroviny: jahody, smetana ke šlehání, sladidlo

TopRecepty.cz

Studená jahodová polévka, mňamka kterou dělávala mamka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v12n