Studená jahodová polévka, mňamka kterou dělávala mamka

5jideldenne Kuchařka: 5jideldenne

Doba přípravy: 15 2 porce Polévky 12 názorů

Suroviny

500 g jahod
250 ml 33% smetany ke šlehání
sladidlo nebo cukr podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jahody očistíme a rozmačkáme.

  2. Zalijeme šlehačkou a přidáme cukr dle chuti.

  3. Promícháme, ozdobíme a servírujeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 127 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Studená jahodová polévka, mňamka kterou dělávala mamka

  • SilvaSakasi SilvaSakasi

    Eja57: Vím, že si to někdo se zakysanou smetanou dává, ale jako děti jsme dávali přednost sladké smetaně na šlehání. Jinak žahour je teplá "omáčka". Kahuda je vždy zastudena.
    S těmi názvy je to občas zmatek i zábava. Naposledy jsem se takhle bavila s kolegyní o pečánkách a pak jsme došly k tomu, že já mluvím o chlebu obaleném ve vajíčku a osmaženém, ona o pokrmu z brambor.

    Odpovědět

  • SilvaSakasi SilvaSakasi

    5jideldenne: Jižní Čechy, konkrétně Strakonicko.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    5jideldenne: wikipedie tomu teda nasadila korunu https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kahuda

    Odpovědět

  • 5jideldenne 5jideldenne(autorka receptu)

    SilvaSakasi: A odkud jste, to jsem nikdy neslyšela...žahour znám jako teplou borůvkovou polevu, ale Kahuda? <3

    Odpovědět

  • SilvaSakasi SilvaSakasi

    U nás se říká kahuda.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    Eja57: Jj, víme, známe :-D pocházím z jižních Čech. Ale už i moje babička této studené “polévce” říkala žahour, mám to prostě vžité ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Miquel: no, je to docela zajímavý "mišmaš"...Ze zdrojů lze dohledat, že "žahour" je zásadně pouze z borůvek, podle rodiny Žahourů, kteří ve své venkovské hospodě tím polévali knedle a lívance. V jižních Čechách jak praví Miquel i z jahod, ale pořád je žahour OMÁČKA z tepelně zpracovaného ovoce a ne studená ovocná POLÉVKA...Ale oboje je mooooc dobré:-8:yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    U nás doma se rozmačkaným jahodám nebo borůvkám s cukrem a smetanou vždycky říkalo žahour.
    V sezoně si občas taky připravím, podle oka bez vážení a měření ;-)
    Jestli nevadí, přidávám foto.

    Odpovědět

  • 5jideldenne 5jideldenne(autorka receptu)

    casino: Já to děláme jen v létě, když jsu fakt dobré jahody plné chuti:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Studená jahodová polévka
    Proč pa ta nostalgie, he? :-)
    V sezonu toto míváme denně :yes::yes: a po zbytek roku občas (z mrazáku) :yes:
    Pravda, někdy i bez šlehačky, leč to už patrně není ta pravá polévka, že ;-)

    Odpovědět

  • 5jideldenne 5jideldenne(autorka receptu)

    nějak se to už vytratilo, že?

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Také jsem jí často dělala, když byly dcery malé.:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo