Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cuketový koláč s mákem a se švestkami
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Cuketa a švestky? Ačkoliv se to na první pohled nezdá, jde tato kombinace výborně dohromady. Pojďte se podívat na různé kombinace těchto dvou úžasných potravin.


Cukety a švestky

Ovoce a zelenina, které spolu nemají zdánlivě nic společného. Skvělé spojení funguje ale právě proto, že cuketa je poměrně neutrální potravinou, která vyniká šťavnatostí. Oproti tomu švestky mají typickou mírně nakyslou chuť a přitom jsou sladké. Dohromady vzniká v jídle výborný výsledek, ze kterého se sbíhají sliny. Pojďte se s námi podívat na tři zajímavá spojení surovin. Základem jsou vždy cukety a švestky, ale v následujících moučnících najdete vždy i něco navíc. 

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Cuketové řezy se švestkami

Jen pár surovin pro hodně muziky. Tak nějak to říkávala babička. Vejce, cukr, olej, cuketa, mouka, prášek do pečiva, švestky. Pouze tyto suroviny stačí na výborný dezert, který je navíc hned hotový. Během chvilky připravený šťavnatý dezert vonící po švestkách je ideálním zákuskem v druhé polovině léta. Největší zátěží je asi vypeckování švestek… A kdybyste dostali chuť na švestky později, nezapomeňte si je zamrazit, nebo z nich připravit kompot. I se švestkami v této podobě si můžete řezy vychutnat.

Švestky jsou u nás poměrně běžně dostupné tradiční ovoce. Skvěle chutná, ale také je v něm spousta úžasných cenných látek, jako je vláknina, vitamín C, betakaroten, vitamín E, tedy dostatek antioxidantů pro boj s volnými radikály. Z minerálních látek pak v ovoci najdete draslík, fosfor, vápník, hořčík.

Cuketový koláč s mákem a švestkami

Další varianta cuketového koláče se švestkami je tak trochu překvapením. Jestli byly cuketové řezy výborné, tento koláč je úplnou hrou smyslů. Kromě zmíněné cukety a švestek tu totiž nechybí ořechy a mák. Příprava je o malinko delší, než předchozí recept, ale výsledek za to stojí. Podobně jako švestky, je i mák u nás tradiční potravinou. Osob, které ještě neokusily buchty s mákem, bude hodně málo. V máku najdete nejen diskutabilní opiové alkaloidy, jejichž množství je ošetřeno předpisy, ale také množství vápníku, železa a zinku.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketový koláč se švestkami

Třetí varianta nezůstává pozadu za předchozími. Ani tomuto cuketovému koláči se švestkami totiž nechybí spousta chutí. Kromě toho, že je plný švestek, obsahuje i prášek do perníku a toto kořeněné aroma se k vínovému ovoci skvěle hodí. Snadný a rychlý koláč nepotřebuje speciální komentář, aby vás přesvědčil, že je výborný. Nadýchanost a šťavnatost v něm samozřejmě nechybí. Když vám zbudou švestky a nebudete vědět, co s nimi, můžete je usušit. Dříve se dokonce švestky předem loupaly. Skvělý pamlsek, který se bude hodit třeba ke svačině do blížící se školy.

Zdroje informací:
https://www.nutridatabaze.cz 
https://www.szpi.gov.cz 
https://cs.wikipedia.org

Náš tip: Pokud hodně pospícháte a chcete si připravit švestkový koláč, máme pro vás jeden obzvlášť rychlý, podívejte se na video:

Rychlý švestkový koláč

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více