Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Staročeský“ dezert povidloň je hitem i moderních cukráren. Jak jej dnes pečou na Šumavě?
Zdroj: Toprecepty, zizalka

Dezert povidloň je typickým regionálním dezertem, na který jsou patřičně hrdi na jihu naší země, tam, kde se rozkládá pohoří Šumava. Dokonce natolik, že po něm pojmenovali i cukrárnu. I když je označován jako staročeský, vznikl tento dokonalý kříženec klasického českého koláče a cukrárenského věnečku poměrně nedávno.


Moderní staročeský povidloň

I když by lokální šumavský původ povidloně mohl budit zdání, že jde o nějaký původní dezert, který se u nás peče dlouhá staletí, skutečnost je jiná. Dezert sice opravdu v ráji šumavských hvozdů vznikl, ale teprve před pár lety, přímo v srdci Šumavy, jedné z turisty nejvyhledávanějších a opravdu malebných obcí, na Kvildě. Poprvé jej upekli v místní pekárně a inspirací mu zřejmě bylo opravdu staročeské pečivo, jako jsou třeba pravé posvícenské koláče s tvarohem a povidly. Kynuté těsto však v povidloni nahrazuje odpalované, jaké známe z věnečků větrníků nebo profiterolek. To povidloň povyšuje na mnohem vyšší úroveň a dělá z něj moučník takřka luxusní.

Povidloň jako věneček nebo éclair?

Povidloň se peče na Šumavě v mnoha podobách. Může mít tvar našeho českého věnečku, koláče na plech nebo se podobá slavnému francouzskému dezertu éclair. Právě tak povidloň připravují inspirováni moderními trendy v cukrařině v cukrárně Povidloň u Lipna. Všem povidloňům jsou však společné tři lahodné vrstvy, které společně vytvářejí úžasnou kombinaci chutí. V povidloni se totiž dokonale snoubí jemná chuť smetany s tvarohem, poctivých švestkových povidel a nadýchaného odpalovaného těsta. I když se často v receptech na povidloň uvádí pouze tvaroh, nejlepší je tento zákusek s krémem z tvarohu a šlehačky, případně z kysané smetany. Právě tyto chutě tak zbožňujeme v různých jiných sladkostech, povidloň je tak dokonalou možností, jak si je užít v jednom.

Jak poskládat povidloň?

Povidloň patří k náročnějším dezertům na přípravu, pokud ale zvolíte snadnější verzi na plech budete ho mít raz dva. Nejtěžším a rovněž zásadním bodem je připravit odpalované těsto, což snadno zvládnete díky našim radám. Pokud byste ale měli z něj i tak obavy, může je zastoupit i těsto listové, případně i sušenky. Pak už jen stačí připravit náplně a vše navrstvit na sebe podle vaší umělecké vize nebo mlsného jazýčku. V té nejzákladnější verzi tvoří základ plát odpalovaného těsta, na něm jsou povidla a vše zakončuje smetanový krém zakrytý druhým plátem těsta. Díky němu se i dezert snadno drží v ruce, aniž byste se zašpinili. Před podáváním je lepší nechat dezert odležet v chladu, aby se vše důkladně propojilo.

Náš tip: Pokud jste dostali na povidloň chuť, můžete si ho připravit podle našeho prověřeného receptu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si