FRIKO z jižních Čech

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: 30 min 2-3 porce Omáčky 22 názorů

Suroviny

4-5 středních brambor (dle počtu strávníků)
2 - X vajec podle strávníků
1 kelímek smetany (může být i zakysaná)
trochu hladké mouky
trochu mléka
10 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
sůl
ocet
3 bobkové listy
trochu soli
trochu cukru
Možné - čerstvé houby nebo naložené houby nakyselo
kopr
trochu kmínu
kousek klobásy apod
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 10-15 mm a dáme vařit do osolené vody, aby byly ponořené. Přidáme koření (já koření drtím v hmoždíři) a nemusím vybírat mimo bobkového listu.

  2. Když jsou brambory vařené, až se téměř rozpadají a dá nasekaný kopr, když ho použije, rozkvedlám v mléce lžíci mouky a zavařím do brambor. POZOR! Kdo dává čerstvé houby přidá je, když je zprvu orestoval.

  3. Kysané může vlít s nálevem, ale i bez něho jak je zvyklý. Když použije vejce rozkvedlané, tak je nyní čas k přidání. Moc nerozkvedlat, aby tam plavaly i větší kousky.

  4. Zakvedlá smetanu a dochutí solí, octem a trochu cukru. Kdo chce, uvaří vejce natvrdo a to pak přidá na talíř.

Poznámka

Někde toto jídlo u nás znali jako "FRIKO Pavla Josefa Šafáře"

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: FRIKO z jižních Čech

  • lisajda lisajda(neregistrovaná)

    jsem z jiznich cech a nikdy se do frika kopr nedaval...to se dava jen do kulajdy

    Odpovědět

  • ALENAKOS ALENAKOS

    Jsem sice z jižních Čech , friko moc dobře znám jako děti jsme ho museli jíst až nám bylo protivné ,manža ač jihočech friko nemusí, po pár snahách když seděl s ohrnutým nosem nad talířem jsem to vzdala ...Když jsem náhodou narazila na Váš recept oživil jste mi pamět ..dostala jsem na něj tááááááááákovou chut .. Výsledek ... já pčecpaná k prasknutí ..a manža .. 2 talíře a hrozně se divil proč jsem ho nikdy nechtěl.:-p

    Odpovědět

  • janone janone(neregistrovaný)

    Já jsem z podkrkonoší a babička nazývala přesně tento recept kulajdou a když to bylo to samé,ale bez kopru,tak to bylo Frigo.

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Tak u nás se tomuto jídlu říká Zablafuňky, ale nedáva se kopr ani houby jinak vše ostatní ano.

    Odpovědět

  • libisinek libisinek(neregistrovaný)

    Ahoj, tento recept delala moje babicka, ktera travila leto v jiznich cechach a ja k ni jezdila na prazdniny. Davala vse zminene krom kopru a predevsim se pridavaly houby, hodne hub, ktete jsem ji pomahala sbirat. Nikak jinak nez FRIGO jsme tomu nerikali:-). Byla to vzdycka vazne velikanska lahudka.
    Libus

    Odpovědět

  • J.D. J.D.(neregistrovaný)

    friko, kulajda, kyselka, kyselo - prostě je to dobrý :yes: taky jsem jihočeška a názvů máme jedna radost :-) včetně té cmundy (to se asi fakt říká jen v jižních Čechách) každopádně tuhle dobrůtku doporučuji, je to ňaminka

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Karle jsme JIHOČEŠI a máme svoji nenapodobitelnou hantýrku a výrazů tolik, až se ostatní diví. Ale předělávat to nebudem a vzít si to nedáme i když by se to někomu v EU nehodilo do krámu.

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    kar.svarc@seznam.czI já pocházím z Budějk a říkám tomu friko.Děláme to spíše jako polévku z na závěr zamícháme rozkvedlaný vejce(bez hub,kopru či klobási).Ted bydlím na Strakonicku název friko nikdo nezná. Tady tomu říkaj kyselo nebo kulajda. ;-) je to blázinec. Stejně je na tom cmunda(karásek,vošouch.bramborák) a nebo rozhůda(kahůda,merenda).:-D

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Vaclav Fronek:máte pravdu můj táta pochází tajé z Jihu a nedávno nazval kulajdu také tímto názvem,ale hned jsem ho sprdla že je to kulajda.On mi odpověděl že se to kdysi nazývalo Frigo a kamarádka tomu říká Převařenky:-)) takže už vím o co jde když se tomu tak řekne.Je jedno jak se to nazývá je to pořád dobrota.:yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    DRAKU. Nikterak se s tebou nepřu. Náš rod pocází z jihu Čech jiř mnoho desetiletí až století a vždy se říkalo FRIKO omáčce jak jsem popsal základní recept. Ale asi máš pravdu, že se toto mění, když přidáš houby(o čemž jsem se taky zmínil) a kopr na KULAJDU jak jí znají z Krkonoš ,KYSEKO, ale i jinde A JINAK. Myslím , že je to rozšířeno po celém Československu i jako polévky.

    Odpovědět

  • drak drak(neregistrovaný)

    prachobyčejná kulajda, popsaná nespecifikovatelným jazykem;-(

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Tak toto je mňamka.Děláváme léta letoucí a říkáme tomu houbovka.Ani nevím,že má speciální název.:yes::yes:

    Odpovědět

  • jaja jaja(neregistrovaná)

    Teprve nyní jsem si všimla, že to máte jako omáčku:-O To my jako polévku;-)

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Výborné, úžasné, bezkonkurenční...přidávám foto ;-):yes:+1

    Odpovědět

  • ewwita ewwita

    U nás se též vaří jako Friko, vajíčka zaváříme přímo do polévky, ale až na konec a nedáváme klobásu ani kopr. Je to výborné. :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: friko friko recept polévka friko jihočeské friko friko polévka recept na friko friko recepty recept friko recepty z jižních čech fryko převařenky recepty friko zablafunky frigo polévka jihočeské kyselo fryko recept kahuda recept houbove friko friko-recept frigo recept