Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šílené, ale kdysi oblíbené kombinace na chleba: Sádlo s hořčicí, máslo s maggi a cibulí a další socialistické pochoutky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

V dobách, kdy nebyl takový výběr potravin a některé rodiny musely šetřit, vznikaly nejrůznější kombinace toho, co si lidé dávali na chleba. Zmapovali jsme, co bylo hitem před revolucí. Některé pochoutky navíc frčí dodnes!

Trochu zvláštní kombinace chutí

Donut s javorovým sirupem a se slaninou, čokoláda s chilli, maso s ovocem... Tyhle kombinace jsou ve světe úplně běžné. Říká se jiný kraj, jiný mrav a platí to i pro chuť. To, co se nám může zdát nepoživatelné, v některých zahraničních kuchyních zbožňují. Cizincům se zase mohou zdát podivná jídla, která nám připadají úplně normální. A ještě hraje roli cena! Ta nyní u všech potravin stoupá a tak si možná někteří zavzpomínají, jaké podivné lahůdky milovali kdysi. 

V období socialismu nebyl takový výběr potravin a tak mnozí experimentovali alespoň s jejich kombinacemi. A nemáme na mysli těhotenské spojení jako kyselé okurky se zmrzlinou. Prohledali jsme internet a sociální sítě a přinášíme vám seznam variací, které si lidé dříve rádi dávali na chleba a někteří stále rádi dávají. Podívejte se, zda některé znáte, nebo si na nich dokonce stále „ujíždíte“.  

Máslo + hořčice

Chléb namazaný máslem je tou nejjednodušší variantou snídaně i večeře. Zdá se to jako prostá kombinace, když je ale chléb čerstvý a křupavý, je to přímo lahůdka. Máslo vylepší i ten nejobyčejnější chléb, některým ovšem tato kombinace přijde možná příliš fádní. Proto na máslo dávají ještě hořčici! Zdá se vám to přehnané? Tak ochutnejte. Je to taková jemnější verze chleba s hořčicí, který si mnozí vychutnávají jako přílohu k opékaným špekáčkům.  

Máslo + cukr

Máte raději sladké? V tom případě si chleba s máslem vylepšíte nějakou sladkou pomazánkou. Někdo nedá dopustit na marmeládu, jiný si na chlebu nebo jiném pečivu raději vychutná med. A některým dříve musel stačit obyčejný cukr. Je to vlastně taková variace na chléb s medovým máslem, který si možná mnozí pamatují z letních táborů nebo škol v přírodě. Když byl tento sladký chléb na snídani, byla to velká sláva. Pochopitelně, že chléb s máslem a cukrem není úplně nejlepší výživový tah, ale to ostatně není nic z námi uváděných kombinací. Je to tak trochu nouzovka, když nebudete mít doma zavařeninu. 

Máslo + maggi

Znáte pomazánku marmite? Tato speciální tmavá a trochu lepkavá směs z kvasnic je populární ve Velké Británii, ne každému ale chutná. Říká se o ní, že buď ji po prvním ochutnání budete milovat nebo nesnášet. Její trochu zvláštní chuť by se dala trochu přirovnat k u nás oblíbenému polévkovému koření Maggi. A i to si někteří fajnšmekři mažou nebo kapou na chleba. Chléb s máslem a maggi zní jako úplná šílenost, ale jsou tací, kteří tuto kombinaci milují dodnes. A někdy si ji vylepšují posypáním nakrájenou jarní cibulkou.

Sádlo + kremžská hořčice + cibule

Zatímco někteří mají chleba nejraději s jemným smetanovým máslem, jiní nedají dopustit na sádlo. Pokud se tomuto živočišnému tuku spíš vyhýbáte, možná děláte chybu. Sádlo kupodivu není zas tak nezdravé, jak se mnozí domnívají. Dopřát si občas chléb namazaný sádlem a posypaný cibulkou zkrátka nikomu neuškodí. A pokud by vám náhodou tato kombinace přišla nudná, můžete si do sádla přimíchat trochu kremžské hořčice. Ta bývá ostatně i součástí škvarkových pomazánek. Výborně totiž zvýrazní jejich chuť a dodá jim trochu pikantnosti.

Další zvláštní kombinace 

Co ještě jsme vypátrali? Někteří millují kombinaci margarínu a maggi a docela běžný je chléb se sádlem, maggi a jarní cibulkou. Nic z toho nelze považovat za zdravou výživu, ale na druhé straně, pokud si tyhle experimenty dopřejete jen výjimečně, nic se nestane. 

Nenašli jste v tomto článku svoji divnou delikatesu? Napište nám ji na náš facebookový profil do komentáře pod tento článek a my ji tam ještě rádi zařadíme! 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Okurecka Okurecka

18. 9. 2022 17:35

Sasanka Hajni: No, tak chlebíčky s máslem a hořčicí se fakt na léto hodí. To je typický letní, lehký jídlo :-D:-D:-D

janaw

30. 8. 2022 19:36

Chléb se sádlem a cibulí mi nepřipadá šílený a chléb s máslem a hořčicí je taky dobrý, jen je bez vaječné omelety, ale chutná podobně. :-8
Existují horší kombinace.

Dajda Dajda

29. 8. 2022 19:45

Sasanka Hajni: To si ještě pamatuju, u nás se dávala hořčice (ale opět klasická) na máslo při přípravě chlebíčků taky. A pak se na ně vrstvilo všechno možné, co se považovalo za sváteční pochoutku. Chlebíčky za mého mládí nebývaly monotematické! :-O

Sasanka Hajni

29. 8. 2022 18:29

U nás v rodině se máslo, na které se mázla kremžská hořčice, používalo odjakživa jako podklad na obložené chlebíčky (místo vlašáku). A to byste koukali, jaký to slaví dodnes u návštěv úspěch - zvlášť v létě, kdy není na nic těžkého chuť.

Dajda Dajda

29. 8. 2022 18:12

Mně nepřijde kombinace sádla a cibule vůbec divná - s čerstvým chlebem Vám ji leckde nabídnou jako dobrý základ pod nějaké to pivko. Chleba se sádlem a škvarky bych lehce pomázla i hořčicí, ale já raději klasickou hladkou. ;-) Určitě je to mnohem lepší pochoutka než některé moderní šmakulády, i když o dietu právě nejde! ;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat