

Havajský salát s japonským původem Poke bowl
Suroviny 2 porce
- 100 ml kulatozrnné rýže
- 1 menší mrkev
- kousek salátové okurky
- 3 listy červeného zelí
- 4 ředkvičky
- 1/2 malé červené řepy
- 2 lžíce zelených sójových bobů
- 4 cherry rajčátka
- 150 g uzeného lososa
- 2 lžíce majonézy
- 1/2 lžičky chilli omáčky
- Zálivka:
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžička medu
- 1 lžička šťávy ze strouhaného zázvoru
- špetka soli
- 1/2 lžičky černých semínek sezamu
- koriandr nebo nať cibulky
Postup přípravy receptu
Rýži uvaříme jak jsme zvyklí nebo podle návodu na obalu. Zatím nakrájíme zelí, mrkev a řepu na tenké nudličky a lehce osolíme. Boby propláchneme na sítku a necháme okapat. Okurku, rajčátka a ředkvičky nakrájíme na kolečka a uděláme do hrnečku zálivku.
Na dno misky dáme uvařenou rýži, doprostřed umístíme lososa nakrájeného na proužky nebo kostičky a majonézu smíchanou s chilli omáčkou (dle chuti).
Kolem lososa rozmístíme připravenou zeleninu a pokapeme zálivkou. Posypeme černými semínky sezamu a můžeme přidat pár lístků koriandru a nasekanou nať cibulky.
Poznámka od kuchařky
Na salát můžeme použít lososa uzeného, marinovaného, krevety nebo kuřecí i krůtí maso. Na druhém obrázku jsou mražené zelené sójové boby .