Víte, co je poké bowl? Havajská miska dobrot je tak oblíbená, že má i svůj vlastní festival

Jestli někde platí rčení, že jíme i očima, pak je to přesně v tomto případě. Havajská miska zvaná poké bowl vypadá často spíš jako nádherný 3D obrázek než jako jídlo. Přesto to jídlo je. Navíc chuťově pestré a neskutečně zdravé. Aby benefitů nebylo málo, poké bowl si snadno uděláte i doma.
Dobrota ze zbytků
Jak už to tak někdy u slavných objevů bývá, poké vzniklo jako z nouze ctnost, když si rybáři na moři ochucovali kořením odřezky ryb. Malé odkrojky, které by se jinak vyhodily, posloužily dobře jako zdravá svačina plná bílkovin. Slovo poké (poʊˈkeɪ) v havajštině znamená krájet nebo rozkrájet. Jako poké se na Havaji označovala tradičně syrová ryba nakrájená na kousky. Později, zhruba kolem 70. let 20. století, se podle historičky jídla Rachel Laudanové k vyfiletované rybě zbavené kůže a kostí a nakrájené nadrobno přidávala havajská sůl, mořské řasy a pražená semínka tungovníku moluckého. Tyhle „svíčkové“ ořechy (v originále candle nut) se podobají makadamiovým ořechům, ale na rozdíl od nich jsou za syrova jedovaté, je proto nutné je tepelně zpracovat. V tradičním havajském poké pak slouží jako koření. Ovšem poké nemá jen jednu variantu, ale nejméně sto. A z jedné z nich nich se vyvinula poké bowl, což volně přeloženo znamená „miska plná nakrájených kousků“ ochucená kořením a různými omáčkami.
Článek z magazínu
Fenomén poké bowl
Před několika lety dorazil trend poké bowl i k nám. V těch, co si můžete koupit v Česku, nejsou oproti původní variantě ingredience smíchány, ale uspořádány do skupin tak, aby vytvářely hezkou mozaiku. A co do poké bowl patří? Zjednodušeně: ze zeleniny, ovoce a bylinek je toho mnoho. Jsou restaurace, kde si můžete poké bowl poskládat z nabízených ingrediencí přesně podle své chuti, jako když si doma děláte salát. Aby to ale nebyla jen malá rybářská svačinka, používá se v moderní verzi poké bowl jako základ obvykle předem uvařená a ochucená rýže. Na ni se skládají plátky avokáda, houby, smažená cibulka, nakrájený losos, žlutoploutvý tuňák, okurka, ananas, ale i tofu či červené zelí. Poké bowl sice vychází z havajské kuchyně, ale „kamarádí“ se s japonským kořením a ochucovadly, takže může obsahovat omáčku teriyaki či sriracha a často se dozdobuje koriandrem.
Syrové, nebo smažené?
Původní verze je, jak už jsme psali, syrová, ale ani to už dnes stoprocentně neplatí. A nejde jen o rýži jako vařený základ. Podle The Poke Cook Book: The Freshest Way to Eat Fish se do poké bowl dají jeden den použít suroviny v syrovém stavu a druhý den se „zbytky“ zužitkují ve smažené verzi. Jak vidíte, poké i poké bowl se stále mění, ale obliba jídla zůstává - nebo spíš roste. Právě proto Sam Choy, legendární americký šéfkuchař, restauratér a propagátor tichomořské kuchyně, pořádá v kalifornském San Diegu každoročně třídenní festival poké s názvem I Love Poke, kde se svými verzemi poké soutěží desítky nejlepších kuchařů. Každopádně, tak daleko jezdit nemusíte. Poké bowl si můžete koupit i u nás, třeba v pražské restauraci Café Budha, v olomoucké Fishi Sushi, nebo v brněnské speciálce - bistru Poké Czech Republic, familiárně nazývaném Pokecz. Je-li i to pro vás vzdálené, udělejte si poké bowl doma. Zamilujete se na první ochutnání.
Témata: zdravá strava, zdravá výživa, ryby, poke bowl, americká kuchyně, havajská kuchyně, syrové ryby, rýže
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Omáčky se považují za vrchol kuchařského umění. A… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Jak vybrat dřez na nádobí? Nejpraktičtější je nerez, ale kuchyni dodá šmrnc keramika
Kuchyňský dřez neslouží jen na mytí nádobí, ale i… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 3 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 10 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 20 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.