Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce, pro jeho sladkost je milují hlavně děti. Jedním z jeho hlavním předností je, že je v obchodech seženete po celý rok. Jeho hlavní sezona je ovšem na podzim. Právě tehdy jsou k dostání i u nás vypěstované malé kulaté plody. Jak je využít, když výrobu vína neplánujete?


Jak využít hroznové víno

Hroznové víno je vynikající ovoce, které se nejlépe mlsá samotné, můžete je využít ale i do různých pohárů, nepečených dezertů, ale třeba i koláčů, masových pokrmů nebo salátů. Co ale dělat, když na své zahrádce sklidíte nebo od někoho dostanete větší množství hroznového vína, ale nedisponujete vinařským lisem ani sklípkem? Možností, jak naložit s přebytkem sladkých kuliček je spousta. Vynikající je z nich třeba šťáva nebo mošt, pokud si je chcete uložit i na zimu, můžete je zavařit ve formě šťávy, kompotu nebo marmelády a výborně se hodí na zamražení.

Hroznovému vínu zmrazení jen prospěje

Většině druhů ovoce mražení příliš nesvědčí a pokud je chcete třeba později použít, musíte řešit problémy s trochu „rozblemcanými“ plody, které málokdy chutnají tak dobře jako čerstvé. S hroznovým vínem je to ale trochu jinak a mražení mu jen prospívá. Zmražení zintenzivní sladkost plodů a uvnitř každé kuličky se vytvoří takový hroznový sorbet. Mražené víno je nejen dokonalým osvěžením, ale i výbornou chuťovkou, kterou si můžete vychutnávat samotnou nebo ji vhodit do skleničky s vínem, vinným střikem, proseccem nebo nějakým jiným drinkem.

Na mražení se hodí jak bílé, tak fialové nebo červené hrozny. Zamrazit můžete rovnou celý hrozen nebo jednotlivé otrhané kuličky. Ovoce jen nezapomeňte před mražením opláchnout. Pak je nechte jen chvíli oschnout a můžete je ve vhodném sáčku vložit do mrazáku.

Náš tip: Ještě před mrazením můžete kuličky nechat přes noc odležet v proseccu, šampaňském nebo jiném perlivém víně. Pak je ještě obalte v krystalovém cukru a dejte do mrazáku. Vznikne vám dokonalá chuťovka – šampaňské ledové kuličky.

Zavařte si víno ve formě rosolu

Pokud byste si chtěli uchovat chuť vína i na podzimní měsíce, můžete je zavařit třeba ve formě vynikajícího vinného želé. Hroznový džem občas mívá trochu mdlou chuť, na vyšší úroveň ho ovšem povýšíte, když jej dochutíte aromatickým kořením. Dostanete tak vynikající delikatesu s nádechem blížícího se podzimu. Hotové želé si pak vychutnáte nejen ráno na opečeném toastu místo marmelády, ale můžete ho použít i do omáčky k pečenému masu, hlavně ke zvěřině. A jak na to?

Budete potřebovat: 1,3 kg hodně zralých červených hroznů, 1/2 šálku jablečného octa, 1 lžičku hřebíčku, 2 lžičky skořice.

Postup: Hrozny omyjte, zbavte stopek, vložte do  hrnce a důkladně rozmačkejte. Přidejte ocet, hřebíček a skořici. Přiveďte k varu, přikryjte a za častého míchání vařte 10 minut, aby se hrozny rozvařily. Rozdrcené ovoce vložte do cedníku či síta vyloženého plátnem a šťávu přeceďte. Pak si odměřte 4 šálky šťávy, přidejte k nim 7 šálků cukru a 2 lžíce pektinu. Šťávu a cukr dejte do velkého hrnce a důkladně promíchejte. Přiveďte k varu a za stálého míchání ihned přidejte pektin. Přiveďte k plnému varu a vařte 30 sekund nebo dokud teplota nedosáhne 100 °C.  Odstavte z ohně a odstraňte veškerou pěnu, která se vytvoří. Abyste zabránili tvorbě pěny, můžete ještě po přidání cukru vmíchat do směsi ½ lžičky másla nebo margarínu. Horké hroznové želé přelijte do horkých sterilizovaných sklenic. Otřete okraje sklenic a zavíčkujte. Sklenice otočte a nechte želé vychladnout. Můžete je případně sterilovat pro delší trvanlivost.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si