Želé bábovičky s hroznovým vínem

Merylas Kuchařka: Merylas

4 - 5 jednoporcových formiček o objemu 200 ml Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 15 názorů

Suroviny

500 ml ovocného džusu
15-17 g práškové želatiny
zhruba 400-500 g hroznového vína
60 g vlašských ořechů
1/3 lžičky oleje na vymazání formiček
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřené tekutiny si odebereme zhruba 200 ml, rozšleháme v ní želatinu a necháme ji asi 10 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání metličkou zahříváme až do rozpuštění želatiny. Teplota nesmí být moc vysoká, zhruba do 55°C, maximálně 60°C, při překročení želatina netuhne. Mně k rozpuštění stačila teplota podstatně menší. Kdo nemá velké zkušenosti, zahřívá raději ve vodní lázni.

  2. Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbylou tekutinou. Jednoporcové formičky velmi jemně vymastíme olejem a dáme je předem do chladničky vychladit.

  3. Pak do nich nalijeme asi centimetrovou vrstvu tekutiny, dáme zpět ztuhnout - alespoň částečně, pak rozložíme bobule vína a vlašké ořechy, zase zalijeme a znovu dáme ztuhnout.

  4. A ještě si to znovu nakonec zopakujeme - zase víno, ořechy a zalít zbytkem tekutiny s rozpuštěnou želatinou. Necháme důkladně vychladit a vyklopíme.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala v časopise, ale recept je hodně poupravený. Hodí se jako osvěžení v letních dnech. Nesehnala jsem žádnou šťávu - džus z hroznů, tak jsem použila čaj.

Jelikož jsou některé položky v ingrediencích rozklikávací, tak bych chtěla upřesnit, že čaj není myšlený sypký, ale pití v láhvích, víno jsou bobule a olej na vymazání nemusí být lisovaný za studena, ale obyčejný jakýkoliv.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Želé bábovičky s hroznovým vínem

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Iriska: Děkuji:-K

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Maruško, to je krása :yes::yes:+

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Ještě jednou všem děkuji za milé komentáře.:-K Přidala jsem ještě jedno foto, dělala jsem i z neperlivé vody s příchutí bílých hroznů. Ořechy jsem už neměla, přidala jsem lístky máty.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hm, mňam. Krást dětem bábovičky teda nemíním :-D:-D:-D, ale objevila jsem v kuchyňských potřebách parádní formičky, už je mám zamluvený ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    je to mooc pěkné;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Mery Ty dokážeš z obyčejného receptíku vytvořit takovou nádheru:-8:-KJe to moc krásné a i když i já moc nekamarádím se želatinou(vždy se klepu strachy,aby to v závěru vyšlo:-O)rcp si ukládám a Tobě další bodíček posílám:-p+11:yes::-K

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:moc je mám ráda..ale s želé nějak neumím..vždy je to jako v loterii..:-S

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Děkuji všem za komentáře:-K

    rebeka: G.... nedošla, ale nepoužívám ji na všechno, má svoje specifika a reklamní kampaň tady dělá někdo jiný:-D Tady se nehodí. A jinak bábovičky jsou fakt osvěžující, už jsem myslela, že ani žádné léto nebude a osvěžení nebude ani třeba:-)).

    isindy: Dlouho jsem sháněla nějaké tvarově hezké formičky, až jsem je sehnala v prodejně nábytku. Nevím už docela přesně, ale myslím, že to bylo v Möbelixu:-)) Jsem :-O

    Sodovka: Tak tady moc neporadím, já používám právě tu obyčejnou, sypkou želatinu živočišného původu. Taky je mi na ni sympatické, že by měla pomáhat na klouby, jen kdo ví, kolik by ji bylo třeba sníst :-D Naučila jsem se s ní dělat a právě nic jiného nepoužívám, tak nevím, jak by se dělalo z dortového želé. Určitě má zase jiné vlastnosti, ale opravdu neznám to. Možná, že to bude lepší, neříkám, že ne, budu ráda, jestli někdo napíše.;-)Ono by se mohlo vše zalít najednou, ale bobule by "plavaly" nahoru a chtěla jsem mít vrstvy. Ono to zas tak moc dlouho netuhlo, stačí, aby to jen trochu zrosolovatělo a může se dávat další vrstva. Hrozno můžeš mít taky vychlazené, jen tu rozpuštěnou želatinu jsem měla pořád při pokojové teplotě, nebylo ji třeba znovu rozpouštět. Musíš si to ale naplánovat, jak máš i jinou práci v kuchyni, aby Tě to nezdržovalo;-):-)):-):-K

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes::yes:paráda:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy

    krásný amarounek :-D:yes: ukládám si - teď ještě sebrat dětem někde na pískovišti hezké bábovičky :-8:-8:-D

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Merylas, veškeré tvé želé dortíky a bábovičky jsou :yes: Chci se ale zeptat, jestli by na tyhle bábovičky nebyla vhodnější dortová želatina? Odpadla by totiž zdlouhavější práce = lednička-vychladit, bobule - zalít a pak opět lednice ....
    Dortová želatina tuhne rychleji, proto by odpadla zdlouhavá práce s tuhnutím v lednici. ;-) A pak má dortová želatina další plus v tom, že kdybychom náhodou nestíhali a želé by v kastrůlku příliš ztuhlo, tak ho můžeme znovu krátce nahřát.;-) Píšu to jenom jako radu. Tvým bábovičkám posílám +6.:-K:yes:
    Dortové želé - čiré
    http://www.bohemikum.cz/prisady-do-peciva/dortove-...
    Dortové želé - červené
    http://www.bohemikum.cz/prisady-do-peciva/dortove-...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Maruš, to je nádhera. Moc hezky to vypadá.;-):yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KJsi prostě šikovná a umíš +:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Maruško..a Galeretka už došla,nebo co:-O:-?:-D:-D
    moc hezké to je:-K:-K asi to bude osvěžující a lehounký desertík,což;-):-?:-):yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    KRÁSNÝ RCP, JUJDA, UKLÁDÁM, UDĚLAM RÁDA:-K;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pití želatiny na klouby galeretka želé z vína zele na klouby želatina netuhne co s hroznovým vínem buchta s hroznovým vínem želé z vína recept želé z hroznového vína nepečený dort s hroznovým vínem formičky bábovičky formičky bábovičky co delat když netuhne želatina netuhne mi želatina nepečený tvarohový dort s hroznovým vínem když netuhne želatina zele netuhne recepty na buchtu s hroznovym vinem recepty zele zelatina co delat kdyz zelatina netuhne

Zapomněl/a jsem heslo