Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italské kuře „po myslivecku“: Kuře cacciatore voní vínem a rajčaty a skvěle se hodí do sychravých dní
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Už vás nebaví péct kuře stále stejným způsobem a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Možná vás osloví oblíbený recept na kuře cacciatore, které je hlavně ve středu Itálie tradičním domácím pokrmem. Připravuje se s rajčatovou omáčkou, úžasně voní vínem a bylinkami a maso se dusí tak dlouho, až se úplně rozplývá na jazyku.


Specialita z dob italské renezance 

Kuře cacciatore je jednou z typických italských specialit. U nás tak známé není, v Itálii je velmi oblíbené a jeho sláva se rozšířila i dál do světa. Velmi populární se pokrm stal v Americe, a to dokonce natolik, že tu 15. října slaví Mezinárodní den kuřete cacciatore. Původ speciality je ovšem ryze italský a sahá až do dob italské renesance, do období mezi 14. a 16. stoletím

Kuře podle lovce

Slovo cacciatore znamená v italštině lovec a právě lovci byli ti, kteří za vynález pokrmu mohli. V té době byly hlavně v šlechtických kruzích hodně populární hony. Lovci trávící dlouhou dobu v lese potřebovali nějaký vydatný pokrm, který se dá případně uvařit i v kotlíku na ohni. Maso dušené s omáčkou bylo k tomu účelu dostačující. Podle pověstí prý lovci cestou z lesa navíc sbírali různé vonné rostliny a divoké houby. Předali je kuchaři a ten z nich připravil vynikající pokrm s omáčkou.

Místo kuřete králík nebo bažant

Původně se tato specialita vůbec nepřipravovala z kuřete, ale právě ze zvěřiny a zpočátku v ní nebyla ani rajčata, ta se do Itálie dostala z Nového světa až mnohem později. K masu se tedy přidalo hlavně víno, které mělo pomoci zjemnit chuť zvěřiny, cibule pak zase dodala pokrmu výraznější chuť. Cacciatore se dělalo nejčastěji z bažanta nebo králíka, až později se stalo základem pokrmu kuře a vznikla tak specialita, která je v Itálii známá jako Pollo alla Cacciatora, což by se dalo přeložit jako kuře podle lovce nebo třeba kuře po myslivecku. A protože hony se pořádají hlavně na podzim, je kuře cacciatore stylovým podzimním jídlem.

Jak se dělá kuře cacciatore napříč Itálií?

Kuře cacciatore je dokonalou kombinací jemného masa, zeleniny a bylinek. Jde vlastně o vynikající pokrm z jednoho hrnce, kterým bez problémů nasytíte větší množství strávníků. Jak už to tak bývá u podobně tradičních receptů, i pokrm cacciatore má spoustu regionálních variant. Nejčastěji je kuřecí, dodnes se ale v Itálii dělá z králíka, v jižní Itálii se místo masa používá klobáska. V omáčce nikdy nesmí chybět víno a rajčata, další ingredience se ale proměňují.

Kuře cacciatore dochutí olivy

Základ může být s kořenovou zeleninou, někdy se v ní objevují žampiony, papriky a občas i olivy. To vše dohromady dělá dokonalé spojení chutí. Díky delšímu dušení se chutě báječně propojí, omáčka je výrazná, maso je nádherně měkké, šťavnaté a přímo odpadá od kosti.

Na jihu Itálie se pokrm dochucuje červeným vínem, na severu se spíš používá víno bílé. Tradiční přílohou ke kuřeti cacciatore je risotto milanese neboli milánské rizoto. Toto tradiční rizoto ochucené a obarvené šafránem chutná s pokrmem přímo báječně, hodí se k němu ale výborně i pečené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory nebo třeba polenta ve formě hranolek. Pokud ale chcete, vychutnáte si ho i s těstovinami nebo s křupavým bílým chlebem, kterým můžete z talíře vytřít voňavou omáčku.

Kuře po myslivecku podle původního receptu

Na kuře cacciatore lze použít celé kuře naporcované na kousky, ale klidně si můžete koupit jen kuřecí stehna. A jak tedy specialitu připravit? Můžete to zkusit třeba podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 1,5 kg kuřecího masa, 450 g loupaných rajčat nebo rajčatové passaty, 1 středně velkou cibuli, 2 mrkve, 1 malý řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, 150 ml (1/2 šálku) červeného vína, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 větvičky rozmarýnu, hrst černých oliv bez pecek, sůl a mletý černý pepř na dochucení.

Postup: Porce kuřete vložte do velké mísy a okořeňte solí a pepřem, poté přidejte rozmarýn, česnek, půl sklenice vína a dvě lžíce oleje. Promíchejte a přikryjte. Nechte marinovat asi 30 minut. Mezitím si oloupejte cibuli, mrkev a očistěte celer. Poté vše nakrájejte na velmi malé kousky.

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Kuře vyjměte z marinády a opečte je na oleji. Když kuře zezlátne, přidejte nakrájenou zeleninu a marinádu, v níž bylo naložené kuře společně s česnekem a rozmarýnem. Vše dobře promíchejte a vařte asi 5 minut na mírném ohni. Pak zvyšte teplotu a podlijte zbylým červeným vínem. Nechte odpařit alkohol a ztlumte teplotu.

Vyjměte česnek a rozmarýn, přidejte oloupaná rajčata i s jejich šťávou a promíchejte. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 45 minut. Ke konci přidejte několik černých oliv bez pecek. Čím déle budete směs dusit, tím bude omáčka výraznější a maso měkčí. Omáčku vařte, dokud se trochu nevyvaří tekutina, aby byla dostatečně hustá. Nakonec podle chuti osolte a opepřete. Poté nechte kuře několik minut odpočívat a můžete podávat. Pokrm je nejlepší horký, na talíři jej můžete ozdobit snítkou rozmarýnu.

Zdroje informací:
Piccolaitalianh.com
Daysoftheyear.com
Recipesfromitaly.com

Náš tip: Zkuste i kuřecí pikantní směs.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více