

Bažant s rozmarýnem
Suroviny
- bažant
- sůl
- 10 dkg anglické slaniny
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 dkg másla
- 2 snítky rozmarýnu
Postup přípravy receptu
Bažanta opláchneme, spaříme vroucí vodou na povrchu i uvnitř. Necháme okapat, pak bažanta nasolíme. Dovnitř vložíme rozmarýn. Plátky slaniny položíme na prsa a připíchneme jehlami na závitky. Zbylou slaninu nakrájíme nadrobno, zpěníme v kastrolu a maso a bažanta na ní opečeme.
Podlijeme horkou vodou, přidáme sůl a koření a pečeme. Během pečení poléváme vypečenou šťávou.
Když je bažant upečený, tak z něj vyndáme rozmarýn, maso nastříháme nůžkami na díly a upravíme do mísy a přiklopíme, aby nevychladl. Vypečenou šťávu přecedíme, přidáme máslo, prohřejeme. Podáváme ji zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Jako přílohu servírujeme vařené brambory, krokety nebo lehký bramborový salát.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bažant s rozmarýnem
-
Ladislav Bičík:Omyl,je s česnekem vynikající.Delám bažanta podle zdejšího receptu na jabkách se slaninou a česnekem.
-
Bažanta dělám často, ale ještě nikdy jsem ho nedělal na tento způsob. Musím říci,že je výborný a už v budoucnu nebudu ho dělat jinak .(Cesnek mám rád , ale k bažantu bych ho nedával.
-
Jakub:proč šípky vyhodit?????
-
Pro ozvláštnění je možné též přidat několik sušených švestek a asi 7 šípků (šípky potom vyhodit). Jako netradiční přílohu doporučuji opečené brambory, batáty (nutno péct kratší dobu), papriku, rajče; vše na olivovém oleji a rozmarýnu.
Výborný recept! -
Proč je potřeba toho bažanta spařit vřící vodou ?
Ráda se poučím ,neboť je peču a vařim v jednom kuse. -
Děkuju
, při ochutnání jsem měla pocit, že tomu něco chuťově chybí - tož přidala jsem 2 lžičky brusinek... Oproti receptu jsem šťávu vydusila na tuk a přisypala hladkou mouku, poté horkou vodu a protože tomu pořád něco chybělo, spravil to jeden utřený stroužek česneku. Bylo to vynikající a moje maminka konstatovala, že to byla lepší hostina než o Vánocích... A protože nás na toho jednoho bažantíka bylo čtyři a půl, přidala jsem dvě kuřecí hrudi - prsa s kostí. Chytla tu divokou chuť a ta barva omáčky tak, jak je na snímku, je opravdu vytvořená jen přítomností toho bažanta... Bylo to vynikající, skutečně.
-
Eliza: krásné fotky
-
Bažanta jsem připravovala a jedla poprvé...a je to báječná pochoutka. Posílám bod a obrázky.