Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

italská polévka minestrone
Zdroj: Toprecepty

Italská polévka minestrone je velmi populární. A ne jen tak náhodou. Klíčem jsou její ingredience. Zařaďte si tuto výbornou polévku do jídelníčku a nechte se inspirovat našimi tipy na její přípravu.

Jak vypadá oblíbená polévka minestone?

Pestře. Můžete ji vařit kdykoliv během roku a vždy je jiná. V tom spočívá kouzlo této výborné polévky. Připravuje se totiž podle sezóny, takže na ni vlastně není pevný recept. V tradiční italské polévce vždy najdete několik druhů sezonní zeleniny, dále luštěniny (skvělé jsou fazole cannellini). Jindy můžete přidat drobné těstoviny nebo rýži. Těstoviny ale mohou být i plněné, tedy ravioli nebo tortellini.

Polévka pak může sloužit vlastně jako hlavní jídlo. Sytější podobu této polévky většinou připravujte v chladnějších dnech, je totiž vydatnější a na horké léto se hodí spíše lehčí varianty této polévky. Marcella Hazan ve své pověstné kuchařce Klasická italská kuchyně zmiňuje, že různé italské regiony mají navíc vlastní podobu této polévky.

Podle autorky je jejím principem to, že se připraví základ, a pak se postupně přidávají jednotlivé druhy zeleniny tak, aby se chutě navzájem propojily a žádná nevynikala. Minestrone by nikdy neměla být řídká nebo vodnatá. Jestliže je hodně hustá, nařeďte ji trochu vývarem nebo vodou. Připravit si můžete třeba tuto toskánskou variantu fazolemi a řapíkatým celerem.

Jak připravit polévku minestrone

Zvolit na přípravu si můžete i tuto variantu s cuketou. Kromě cibule, celeru a mrkve můžete využít brambory (především i ty sladké), dýni. Opečte je na olivovém oleji. Polévka tím získá na bohatosti. Zalijte vývarem. Do minestrone ideálně patří zeleninový vývar (variantou je i kuřecí). Polévka také často obsahuje rajčata (můžete použít i krájená rajčata z plechovky, včetně šťávy).

V zimní variantě se dá použít pancetta. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne. Můžete přidat na vyvaření kůru z parmezánu. Před dokončením polévky ji ale z hrnce vyndejte. V závěru přichází na řadu jemná zelenina, jako je cuketa a česnek. Vařte asi tři minuty. Pokud budete do polévky dávat těstoviny, vyplatí se je připravovat v jiném hrnci. Jinak by načerpaly množství vývaru. Polévka by se pak stala kašovitou. Těstoviny tedy uvařte v jiném hrnci a do polévky je dávejte až při podávání.

O polévce říká světoznámý kuchař Jamie Oliver, že tuto vydatnou a výživnou polévku milují davy, už proto, že ji je snadné vyladit podle zeleniny, kterou máte doma. Často v ní nechybí strouhaný parmezán. V letní variantě můžete využít baby špenát nebo baby kapustu a vařte, dokud se nespojí a zelení nezvadne.

Podobně můžete sáhnout po hrášku a zelených fazolkách. Z obvyklého dochucení solí a pepřem můžete také zvolit po celou dobu vaření s bobkovým listem, přidat se hodí i sušené oregano, tymián. Kyselost nakonec můžete upravit lžičkou citronové šťávy. Vývar lze nakonec dochutit lžící pesta. Díky nasekaným bylinkám, ořechům a sýru je plné koncentrované chuti a polévce dodá bohatou konzistenci. Skvělé je pak podávat minestrone s křupavým chlebem. Nazdobit ji můžete hoblinkami z parmezánu.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak skladovat polévku minestrone

V neprodyšně uzavřené nádobě můžete zcela vychladlou polévku skladovat v ledničce až týden. Počítejte s tím, že polévka v lednici zhoustne, protože vařená zelenina uvolňuje škroby. Až budete zbytky ohřívat, bude třeba přidat vývar nebo vodu. Pokud tuto polévku připravujete dopředu, můžete ji i zmrazit. Dobře ji vychlaďte a naběračkou přeneste do mrazicích sáčků na zip. Dejte je zmrazit.

Zdroje informací:
https://www.thekitchn.com/minestrone-soup-22971183
https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/
Marcella Hazan, Klasická italská kuchyně, Pragma, 2005

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více