Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka a Pixabay, koláž Toprecepty

Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky do práce na oslavu budou teď kvůli hlavní cukrářské surovině dražší. Cukr v Česku zdražil o více než 40 procent. Jak na to při pečení vyzrát, na to jsme se zeptali toho nejpovolanějšího, cukráře a porotce pořadu Peče celá země, Josefa Maršálka.


Sladké pečení bez cukru?

Ačkoliv v posledním roce zdražují víceméně všechny suroviny, právě teď cukr doslova láme rekordy. Z běžných zhruba 20 Kč na kilo se vyšplhal místy až na 41 Kč, podle druhu cukru a podle obchodu, kde ho zrovna nakupujete. Jelikož se blíží Vánoce a celkově i podzim a zima bývají obvykle typickými obdobími pro pečení, tahle zásadní položka bude mít jistě na rozpočet mnoha rodin vliv.

Zajímalo nás proto, zda a jak se můžeme bez cukru při pečení obejít, kde ho můžeme trochu ubrat nebo čím jej nahradit. A koho jiného se zeptat, než nejslavnějšího českého cukráře, Josefa Maršálka. 

"Cukr nefunguje jen jako sladilo, má také další vlastnosti, pro které se v cukrařině používá. Například zadržuje vhlkost, dělá vláčnost a prodlužuje trvanlivost," vyjmenovává pro Toprecepty.cz cukrář Josef Maršálek, který má na svém kontě mimo jiné několik velmi úspěšných kuchařských knih a brzy mu vyjde další, kuchařka s jednoduchým názvem Kynuté. 

"Cukrařina bez cukru nemůže existovat. Kdyby šlo ubrat cukr, aniž by to mělo negativní efekt na výsledek, tak by to cukráři už dávno dělali," říká Josef Maršálek a dodává, že když z litých těst, třeba na bábovky nebo řezy ubereme cukr, místo vláčného moučníku vznikne "dusivka".

"Než si hrát s recepty a experimentovat, tak doporučuji raději upéct toho méně. Dá se třeba péct na menší plechy. Dají se koupit poloviční plechy, pro tříčlennou rodinu to bohatě stačí. Když uberete cukr v těstech, stane se pravý opak toho, co chcete. Nebude vám to chutnat," varuje slavný cukrář a připomíná, že nejde jen o chuť. Křehká těsta s nižším množstvím cukru nebudou držet pohromadě, linecké se bude sypat.

"Jediné těsto, kde čistě teoreticky lze ubrat zhruba 10 % cukru, je lité těsto. Ovšem musíte se smířit s tím, že vlastnosti toho moučníku budou pak jiné, horší. Hmota celkově sice bude lehčí, kypřidlo nebude mít takový problém moučník "zvednout" a bábovka může být nadýchanější, ale bude hodně suchá. Proto to nedoporučuji," uzavírá Josef Maršálek s tím, že je to s pečením stejné jako u mnoha jiných věcí. Je lepší vsadit na kvalitu, než na kvantitu. Upečte toho méně a skutečně si pochutnejte. Užijte si moučník nebo cukroví jako sváteční pečivo, kterého nemusí být napečeno "na kila".  

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

13. 10. 2022 15:59

Nadja Nadja

13. 10. 2022 15:50

Hlavně pro diabetiky používám stévii.
;-) Vánoční cukroví s rostlinným sladidlem "STÉVIE":







;-) S minimem cukru (20 g cukru na 150 g mouky + 75 g ovesných vloček, ....)


;-) Rohlíčky s náplní slanou, i sladkou:

Meruzalka

12. 10. 2022 09:00

Snažím se cukr používat méně, tak ubírám v receptech při pečení, na kvalitě jsem to zatím nepoznala. ;-)

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat