Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

šťavnatý kuskus
Zdroj: Toprecepty, Bibinka

Kuskus zařazujeme do jídelníčku jako zdravou přílohu. Víte, jak má hotový kuskus vypadat a jak si ho připravit, abyste si také skutečně pochutnali? Není to žádná velká věda, ale na jeho přípravu budete potřebovat více než pět minut.


Kuskus jako zdravá potravina

Kuskus je vlastně těstovina. Podobně jako těstoviny se vyrábí z tvrdé pšenice, ječmene, nebo prosa. Pak se míchá s vodou, dokud se nevytvoří hrudky, poté se napařuje. Kuskus je ideální koupit v celozrnné variantě, která je mnohem zdravější. Obsahuje více vitamínů skupiny B a větší množství minerálů (fosfor, železo, vápník, hořčík). Důležitý je také významně vyšší obsah vlákniny. Pokud jinak nevyhledáváte celozrnné potraviny, v tomto případě si této výhody chuťově ani nevšimnete. Na přípravu kuskusu vám stačí pár minut a vyplatí se k tomu znát několik fíglů. 

Kuskus můžete mít sice hotový během pěti minut, ale za málo času dostanete i málo muziky. Když ho dáte do misky, osolíte, zalijete horkou vodou (na hrnek kuskusu patří hrnek a půl vody), misku zakryjete pokličkou a necháte odpočinout zhruba 5 minut, získáte obyčejný kuskus, který ale strávníky příliš nenadchne.

Základem je dlouhé napařování

V severní Africe, kde je kuskus velmi oblíbenou surovinou, se místo zalévání horkou vodou pomalu a dlouho napařuje v hrnci, kterému se říká kuskusiér. Jedná se vlastně o dvě nádoby. Ve spodní se vaří omáčka a v horní nádobě nad párou se připravuje kuskus. Kuličky se nejen napařují a zvětšují objem, ale současně pohlcují chuť a vůni omáčky, která je připravovaná pod nimi. Onen chutný základ tvoří africká omáčka ze zeleniny, protlaku, harissy a koření, které se často říká „červená omáčka“.

Vy si ale i bez speciální nádoby můžete připravit kuskus v širší nádobě, neměl by být příliš upěchovaný. Pokud se rozhodnete pro pekáček, který nemá pokličku, můžete ho zakrýt potravinářskou folií. Druhou variantou je jemný cedník zavěšený nad hrncem. Navrch dejte pokličku. Kuskus se tímto způsobem bude hezky napařovat.

Využijte dobrý olivový olej

Kuskus si můžete připravovat ve slané i sladké verzi. V té slané budete potřebovat: kuskus, vroucí vývar, sůl, olivový olej a koření (papriku, česnek, kurkumu…). Kuskus dejte do hrnce, osolte ho a zakápněte olivovým olejem. Vidličkou (můžete ale i čistýma rukama) směs dobře promíchejte. Olej a sůl se musí dobře smíchat s kuskusem.

Zalijte kuskus vroucím vývarem

Na kuskus nalijte vroucí vývar. Na obalu se většinou uvádí zbytečně velké množství, stačí použít jen jeho dvě třetiny. Kuskus zakryjte a nechte zhruba pět minut působit páru.

Náš tip: Připravte si kuskus jako rizoto podle tohoto videoreceptu:

Promíchejte, dolijte vývar a nechte v teple

Kuskus odkryjte, promíchejte ho, dolijte trochu vývaru a znovu nádobu zakryjte. Kuskus by měl být během přípravy stále v teple. Tímto postupem vznikne velmi kyprý kuskus. Případně můžete po malých množstvích vývar dolévat. Zajistíte tím, že bude optimálně připravený a šťavnatý.

Když budete chtít sladkou variantu kuskusu, můžete k zalití využít horký kompot nebo jinou sladkou horkou tekutinu. Postupy na obalech kuskusu někdy mohou být mírně zavádějící a vyplatí se vsadit na osvědčené triky. Vyhnete se tak suchému nebo naopak kašovitému kuskusu, z nichž ani jeden netoužíte najít na talíři. Kuskus můžete využít nejen jako přílohu, ale také jako salát. Zkuste třeba s paprikou, cuketou a tuňákem.

Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat