Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzský toast s ovocem, sirupem a vanilkovou omáčkou
Zdroj: Pixabay

Že jste neslyšeli o crème anglaise? Jde o vanilkový krém, který je v cukrařině nezbytností. Jak ho můžete připravit, využít a jak se liší od podobného cukrářského krému, to vám poradí následující text.


Co je Crème anglaise

Je známý pod francouzským názvem crème anglaise (v překladu anglický krém) a vlastně se jedná o pudinkový krém, nebo pudinkovou omáčku, můžte ho ale označovat i jako vanilkový krém. Tento lehký dezertní krém se skládá ze směsi krupicového cukru, vaječných žloutků a horkého mléka, které je většinou ochuceno vanilkou.

Mléko můžete částečně nahradit smetanou. Protože se používají nevařené žloutky, je lepší sáhnout po čerstvých vajíčkách. Využívá se také vanilkový lusk, můžete ho nahradit ale ¾ lžičky vanilkové esence. Při přípravě krému byste neměli přesáhnout 85 °C, jinak by se ze žloutku stala míchaná vajíčka. Ideální je používat cukrářský teploměr, který pomůže při regulaci teploty. Výsledná omáčka má být hladká a jemná. Hustá, ale stále tekutá.

Jak využít Crème anglaise

Krém můžete využít jako omáčku na koláče, ovoce, ke zmrzlině, hodí se i na crème brûlée. Můžete se s ním setkat i v dezertuÎle flottante (neboli „plovoucí ostrov“). O Vánocích se může podávat jako vaječný koňak.

Jak si připravit vanilkový krém

Na velký hrnek této omáčky budete potřebovat: 1/2 hrnku plnotučného mléka, 1/2 hrnku smetany na šlehání, dužinu z 1 vanilkového lusku, 3 velké vaječné žloutky a ¼ hrnku cukru. Ideální je pracovat s gumovou stěrkou. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem. V menším hrnci smíchejte mléko, smetanu a vyškrabanou dužinu z vanilkového lusku a směs přiveďte těsně pod bod varu.

Hrnec sundejte z plotny a tenkým pramínkem opatrně přilévejte ke žloutkům a stále míchejte. Směs vraťte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k teplotě 82 °C. Stěrkou opisujte osmičky, a pokud máte teploměr, provádějte to samé. Přelijte do misky. Zakryjte a nechte vychladit.

Jak se liší Crème anglaise (vanilková omáčka) a crème pâtissière (cukrářský krém)

Crème anglaise (vanilková omáčka) a crème pâtissière (cukrářský krém) oba krémy jsou v cukrařině důležité. Rozdíl spočívá v tom, že do cukrářského krému se používá škrob (hladká mouka) a trocha másla. Díky tomu je krém hustší a také může projít varem, nebo lépe řečeno, je třeba, aby prošel varem. Před sražením ho chrání škrob.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org
https://cooking.nytimes.com
https://www.thespruceeats.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více