Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat vejce? 4 tipy pro jejich delší trvanlivost
Zdroj: Freepik

Vejce jsou základní surovinou, která má v kuchyni bohaté zastoupení při vaření i při pečení. Vejce jsou cenným zdrojem bílkovin, minerálních látek i vitamínu D. Jak je tedy správně skladovat, aby vydržela co nejdéle?

Vajíčka jsou v receptech důležitou součástí rozpisu potřebných surovin při přípravě mnoha pokrmů, mají báječnou schopnost propojit tekuté a suché ingredience a v našem jídelníčku jsou nepostradatelná pro svoji výživovou hodnotu, především pro vysoký obsah bílkovin a vitamínu D.

Jak skladujeme vejce?

Vejce by se měla skladovat na chladnějším místě. Ideální teplota je zhruba od 5 do 7 °C, vyhovující je tedy především prostředí lednice či chladný suchý sklep nebo komora.
  1. Skořápky nikdy neumýváme po donesení z obchodu, narušili bychom tím ochranou bariéru skořápky.
  2. Vyhýbáme se dvířkům chladničky, kde je teplota nejvyšší a velmi často kolísá, raději je ukládáme dozadu ve střední nebo vrchní polici.
  3. Vejce naskládáme do děrovaných plat špičkou dolů, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. Právě na tomto konci se totiž nachází póry, kterými vejce přijímá kyslík. Do vajec se tak nedostane tolik kyslíku a zůstanou déle čerstvá.
  4. Neuskladňujeme je také vedle velmi aromatických pokrmů, skořápka totiž snadno pohlcuje cizí pachy

Vajíčka mohou být součástí velkého množství pokrmů a podle následujícího videoreceptu si můžete připravit např. báječné chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky