Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vejce
Zdroj: Pixabay, ponce_photography

Máte hodně vajec a bojíte se o jejich trvanlivost? Dejte je do mrazáku. Přečtěte si o způsobech, jak vejce zmrazit, aby se žádné nezkazilo a vy abyste mohli ušetřit peníze.

Proč a která vejce mrazit

Zdá se vám mražení vajec zvláštní a mysleli jste si, že to není možné? Opak je pravdou. Vejce rozhodně mrazit lze a po rozmrazení chutnají stejně. I potom, co je zamrazíte a rozmrazíte, je snadno využijete v dalších jídlech. Nic nebrání v obvyklém vaření, smažení, pečení. Žádné vejce nepřijde nazmar. Mluvíme ale o syrových vejcích. Vařená nebo smažená vejce už nemrazte. Výsledek by mohl být poněkud gumový a taková vejce nechcete. Mrazení vejce trvá zhruba 4-6 hodin. Měli byste vědět, že nemůžete zmrazit vejce ve skořápce a nemůžete mrazit neporušený žloutek.

Náš tip: připravte si vejce se slaninou trochu jinak

Jak zmrazit celá vejce

V zásadě jsou dvě možnosti. Zmrazit celá vejce nebo žloutek zvlášť a bílek zvlášť. Nejdříve zjistěte, jak připravit celá mražená vejce. Vybraná celá vejce rozklepnete do nádoby, ve které je opatrně rozšleháte, aby se spojil bílek a žloutek. Pak nechte vejce v nádobě ustát. Je totiž třeba, aby vzduch, který se do vajec dostal během míchání, zase zmizel. Proto vejce příliš nešlehejte.

Směs nalijte do formiček na tvorbu ledu, využít se dají i formy na muffiny. Po zmrznutí vajíčka vyklepněte a skladujte je v dobře uzavíratelném mrazicím sáčku, který poputuje zase zpátky do mrazáku. Jednotlivě zmražené je pak můžete v mrazáku skladovat i ve vhodné nádobě. Pokud zmrzlá vejce nejdou vyklepnout, dejte dno formy na pár sekund do teplé vody a kostky hned vypadnou. Ideální jsou plastové nádoby. Pokud se zamrazováním vajec začínáte, můžete pro představu zkusit nejdříve zpracovat jedno vejce, abyste zjistili, kolik formiček zabere. Z toho pak vycházejte pro další vaření.

Jak mrazit bílek

Potřebujete zmrazit pouze bílek? Nic složitého. Zkrátka ho zmrazte samostatně. I tady se hodí mít představu, kolik místa bude ve formičce zabírat bílek. Budete pak mít při odebírání lepší představu.

Jak zamrazit žloutek

I žloutek jde mrazit, i když to může být komplikovanější. Žloutek totiž může sesychat a hrudkovatět. Takový výsledek by vám pak nevyhovoval. Proto je potřeba žloutek před zmrazením trochu upravit. Kouzlo spočívá v tom, že ochucený žloutek konzistenci nemění. Některé žloutky připravte na sladká jídla a na šálek žloutků dejte jednu a půl lžičky cukru. Zase je vhodné mít představu, kolik místa zabírá jeden žloutek. Na slané vaření zase na hrnek přidejte půl lžičky soli. Zmrazte stejně, jako bylo popsáno dříve.

Nezapomínejte všechny sáčky dobře popisovat. Na každém by mělo být napsáno, co je uvnitř a kdy byly potraviny zmrazeny. Pokud použijete sůl a cukr, určitě to uveďte na sáčku nebo nádobě, abyste pak věděli, do kterých pokrmů můžete mražená vejce využít.

Pokud budete mrazit vejce ve formách na muffiny tak, jak to vidíte na obrázku, nejdříve formu nastříkejte sprejem na vaření nebo ji vytřete olivovým olejem.

Jak dlouho skladovat mražená vejce a jak je rozmrazit

Zmrazená vejce mohou v mrazáku vydržet až rok. Pro rozmrazení vždy odeberte požadované množství a zase sáček nebo nádobu dobře uzavřete. Vyndané zmrazené vejce nechte přes noc roztát v uzavřené nádobě v lednici. Může to trvat zhruba 6-8 hodin. Vejce je samozřejmě důležité dobře tepelně upravit.

Trochu jinak se rozmrazují samotné bílky. Aby šly lépe šlehat, tak je nechte rozmrazovat při pokojové teplotě. Pokud pospícháte, můžete zmrazená vejce rozmrazit uvnitř velmi dobře zavřeného sáčku pod studenou tekoucí vodou. Rozmražená vejce vydrží v lednici až dva dny.

Zdroje informací:

https://www.thespruceeats.com
https://happymoneysaver.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více