Cmunda po kaplicku: Jihočeský bramborák, plněný uzeným a podávaný se zelím je skvělým jídlem do podzimních plískanic
11. 11. 2022 Vaření
Cmunda po kaplicku je pokrmem, který se zrodil ve druhé polovině 20. století. V hospodách patřil mezi hity. Jedná se o verzi bramboráku s uzeným masem a připravit si jej můžete snadno i doma.
Kde se vzala cmunda po kaplicku
Cmunda po kaplicku je jídlem, o kterém se traduje, že ho šéfkuchař Oto Kořínek z jedné kaplické restaurace připravil jen tak narychlo. Snažil se totiž zavděčit příchozím strávníkům, pro které neměl už po zavírací době jídlo. A tak vymyslel něco, co zachutnalo, a nakonec i nadchlo několik generací. Nyní se pokrm dostal i do nového knižního titulu Naše chalupářská kuchařka.
Mohlo by vás zajímat
Co je cmunda po kaplicku
Cmunda je starší, hlavně jihočeský název pro bramborák, který patří mezi naše tradiční jídla. Po celé republice má nespočet variant. Jednou z nich je právě cmunda po kaplicku. V tomto případě se tedy jedná o bramborák s uzeným masem a kysaným zelím. Dnes už se nepřipravuje pouze v hostincích, kde ho často vytlačují modernější jídla (protože často nebývá vařen poctivě), ale přichystejte si ho doma.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit kaplickou cmundu
Když si na kaplické cmundě dáte záležet, získáte dobrotu. Kromě bramboráku do jídla patří plátek uzené krkovice, můžete ale sáhnout i po uzené pečeni (není tolik prorostlá), zvolit můžete i uzená krůtí prsa. Maso nemusí být vždy v plátku, nakrájejte ho třeba na kostičky. Nakonec v jídle nesmí chybět upravené zelí. Jakou variantu použijete, záleží na vás.
Jak se dělá cmunda po kaplicku
Na přípravu budete potřebovat: 1 kg brambor, 4 plátky uzeného masa, hladkou mouku dle potřeby, 5 stroužků česneku (dle chuti), 100 ml mléka, 3 vejce, drcený kmín, pepř, majoránku, sůl a olej na smažení. Na zelí: 600 g kysaného zelí, kmín, ocet, případně cukr na dochucení a sůl.
Jak na to? Nejdříve si připravte bramboráky. Brambory očistěte, oloupejte a nastrouhejte do mísy najemno. Nechte je odstát zhruba 5-10 minut, pak z nich vymačkejte vodu a slijte ji. Nebudete muset přidávat tolik mouky. Trochu nastrouhaných brambor dejte bokem na budoucí zahuštění zelí.
K bramborám přidejte očištěný a prolisovaný česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl, přidejte mléko (aby brambory nehnědly) a zasypte moukou podle potřeby. Vše dobře propojte. Uzené maso krátce opečte na pánvi, získá lepší chuť. Kysané zelí propláchněte vodou (pokud je kupované) a dejte do hrnce vařit s troškou vody, přidejte brambory na zahuštění, dochuťte případně octem, kmínem a cukrem.
Nakonec dokončete bramboráky tak, že je usmažíte na pánvi nebo je připravte v troubě. Hotový bramborák dejte na talíř. Do jeho poloviny naskládejte zelí, položte plátek nebo kousky uzeného masa a přehněte přes něj druhou polovinu bramboráku.
Připravte si cmundu po kaplicku ve variantě, která se objevila v kuchařce Naše chalupářská kuchařka.
Zdroje informací:
Naše chalupářská kuchařka
tn.nova.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Přečtěte si Zobrazit více
Dopřejte si bramborák bez žlučníkového záchvatu! Jde to, jen vědět, jak na to
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Komentáře
12. 11. 2022 12:41
11. 11. 2022 14:04