Cmunda po kaplicku: Jihočeský bramborák, plněný uzeným a podávaný se zelím je skvělým jídlem do podzimních plískanic
11. 11. 2022 Vaření
Cmunda po kaplicku je pokrmem, který se zrodil ve druhé polovině 20. století. V hospodách patřil mezi hity. Jedná se o verzi bramboráku s uzeným masem a připravit si jej můžete snadno i doma.
Kde se vzala cmunda po kaplicku
Cmunda po kaplicku je jídlem, o kterém se traduje, že ho šéfkuchař Oto Kořínek z jedné kaplické restaurace připravil jen tak narychlo. Snažil se totiž zavděčit příchozím strávníkům, pro které neměl už po zavírací době jídlo. A tak vymyslel něco, co zachutnalo, a nakonec i nadchlo několik generací. Nyní se pokrm dostal i do nového knižního titulu Naše chalupářská kuchařka.
Mohlo by vás zajímat
Co je cmunda po kaplicku
Cmunda je starší, hlavně jihočeský název pro bramborák, který patří mezi naše tradiční jídla. Po celé republice má nespočet variant. Jednou z nich je právě cmunda po kaplicku. V tomto případě se tedy jedná o bramborák s uzeným masem a kysaným zelím. Dnes už se nepřipravuje pouze v hostincích, kde ho často vytlačují modernější jídla (protože často nebývá vařen poctivě), ale přichystejte si ho doma.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit kaplickou cmundu
Když si na kaplické cmundě dáte záležet, získáte dobrotu. Kromě bramboráku do jídla patří plátek uzené krkovice, můžete ale sáhnout i po uzené pečeni (není tolik prorostlá), zvolit můžete i uzená krůtí prsa. Maso nemusí být vždy v plátku, nakrájejte ho třeba na kostičky. Nakonec v jídle nesmí chybět upravené zelí. Jakou variantu použijete, záleží na vás.
Jak se dělá cmunda po kaplicku
Na přípravu budete potřebovat: 1 kg brambor, 4 plátky uzeného masa, hladkou mouku dle potřeby, 5 stroužků česneku (dle chuti), 100 ml mléka, 3 vejce, drcený kmín, pepř, majoránku, sůl a olej na smažení. Na zelí: 600 g kysaného zelí, kmín, ocet, případně cukr na dochucení a sůl.
Jak na to? Nejdříve si připravte bramboráky. Brambory očistěte, oloupejte a nastrouhejte do mísy najemno. Nechte je odstát zhruba 5-10 minut, pak z nich vymačkejte vodu a slijte ji. Nebudete muset přidávat tolik mouky. Trochu nastrouhaných brambor dejte bokem na budoucí zahuštění zelí.
K bramborám přidejte očištěný a prolisovaný česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl, přidejte mléko (aby brambory nehnědly) a zasypte moukou podle potřeby. Vše dobře propojte. Uzené maso krátce opečte na pánvi, získá lepší chuť. Kysané zelí propláchněte vodou (pokud je kupované) a dejte do hrnce vařit s troškou vody, přidejte brambory na zahuštění, dochuťte případně octem, kmínem a cukrem.
Nakonec dokončete bramboráky tak, že je usmažíte na pánvi nebo je připravte v troubě. Hotový bramborák dejte na talíř. Do jeho poloviny naskládejte zelí, položte plátek nebo kousky uzeného masa a přehněte přes něj druhou polovinu bramboráku.
Připravte si cmundu po kaplicku ve variantě, která se objevila v kuchařce Naše chalupářská kuchařka.
Zdroje informací:
Naše chalupářská kuchařka
tn.nova.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)