Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Některé státní svátky „zavřou“ obchody. Těch červencových se to netýká
Zdroj: Profimedia

Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí znejistí. Dva státní svátky totiž opět vzbudí obavy o to, zda budou v tyto dny otevřené obchody, nebo si musíme nakoupit ještě před nimi.

Otevírací doba

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje i Den upálení mistra Jana Husa totiž patří mezi šest státních svátků, kdy zákon nijak neupravuje otevírací doby. Takže 5. i 6. července mohou mít obchody otevřeno, jak chtějí. Což znamená, že většina velkých obchodů bude mít otevřeno jako kterýkoliv jiný běžný všední den. 

Menší obchody si otevírací dobu upravují podle sebe a může se stát, že využijí výhodného pátečního dne volna a budou zavřené od středy 5. července až do konce týdne, anebo budou mít otevírací dobou podobnou jako o víkendu. To ostatně platí i pro mnoho úřadů, které už dopředu hlásí, že budou mít tento pátek 7.6. "z technických důvodů" uzavřeno. 

Víkendovou otevírací dobu hlásí i hobby market Hornbach. 

Kdy půjdete do obchodu zbytečně

Mezi další svátky, kdy nejsou prodejci nijak omezeni ohledně otevírací doby a mohou otevřít nebo zavřít, jak chtějí, patří Velký pátek (7.4.), Svátek práce (1.5.) a Den boje za svobodu a demokracii (17.11.). Ze třinácti svátků, státních i ostatních, se tak jedná o šest dní. Zbylých sedm již obchodníci musí na dveře svých provozoven umístit ceduli „zavřeno“.

Zavřeno povinně tedy musí být v tyto dny: Nový rok (1.1.), Velikonoční pondělí (10.4.), Den vítězství (8.5.), Den české státnosti (28.9.), Den vzniku samostatného Československa (28.10.), 1. svátek vánoční (25.12.) a 2. svátek vánoční (26.12.).

Zákon vyvolávající emoce

Zákon o prodejní době v maloobchodě, který nabyl účinnosti  1. 10. 2016 má dlouhodobě své odpůrce i podporovatele. Argumentem pro jednu stranu je omezení volného podnikání, druzí zmiňují nutné volno pro prodavačky ve dnech, jako jsou vánoční svátky, kdy má být celá rodina pohromadě. V roce 2019 Senát navrhl zrušení tohoto zákona, ale podpory v poslanecké sněmovně se mu nedostalo.

Kdo musí zavřít

Zákaz prodeje se týká provozoven s plochou nad 200 m², nevztahuje se však na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích, nádražích a v nemocnicích. Česká obchodní inspekce zastává názor, že v prodejnách, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m², lze provádět o vybraných státních svátcích činnosti odlišné od prodeje zboží, např. úklid, naskladňování zboží či inventuru.

Jak ČOI upozorňuje, hlavním záměrem je upravit prodejní dobu v maloobchodě tak, aby byl v prodejnách nad 200 m2 stanoven zákaz prodeje ve vyjmenované svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den.

Zdroje informací:

coi.cz - Zákon o prodejní době v maloobchodě

wikipedia.org - Český státní svátek 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více