Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavézky neboli chudí rytíři: Sladká delikatesa ze starého chleba frčí dodnes a nejlepší je podle receptu Anuše Kejřové
Zdroj: Toprecepty, Jaruna18

Někdo jim říká chudí rytíři, další pavézky a jiní zase francouzský toast… Vždy však jde o stejný pokrm ze staršího chleba namočeného do směsi vajíčka a mléka a smaženého pěkně dozlatova a dokřupava. Mohou být naslano se sýrem, sladké spojené povidly jsou ovšem nepřekonatelné.


Jak naložit se starým pečivem?

Chudí rytíři neboli pavézky jsou dokonalým levným pokrmem, díky němuž ušetříte, ale navíc si ještě výborně pochutnáte. Využijete do něj staré veky, bagety, toastový chléb i rohlíky. Nasladko si je vychutnáte na snídani, slané mohou být vynikající rychlou večeří, do níž využijete zbytky ze spíže i lednice. Jejich příprava je rychlá, snadná a zábavná, můžete si vyhrát s chutěmi a kombinacemi. Možností, jak chudé rytíře připravit je totiž spousta.

Chléb ve vajíčku jako rychlá snídaně

Tyto obalované topinky jsou vlastně takovým předobrazem našich smaženek nebo toho, jak někteří vnímají smaženky. V poslední době jsou jako francouzské toasty oblíbeným stylovým snídaňovým pokrmem pro líná rána a snídaně do postele, recept na podobný pokrm je však prastarý a objevoval se dokonce již ve starověkých knihách jako možnost, jak naložit se starým pečivem. Není totiž nic jednoduššího, než je navlhčit (nejlépe směsi vajec a mléka), aby změklo, a pak je opéci. Vždy šlo o prostý pokrm, což dokazuje i jeho název chudí rytíři, dá se ale připravit i jako luxusnější dezert nazdobený ovocem a šlehačkou.

Pavézky nebo ztracený chléb?

Smažené obalované topinky patří do mnoha světových kuchyní, zkrátka všude tam, kde může nastat problém, jak naložit se starým chlebem. V různých kuchyních pak má tato pochoutka různé názvy. Ve Velké Británii se jim říká chudí rytíři z Windsoru, v Německu jen chudí rytíři, v Americe a v Kanadě je známá spíš jako francouzský toast, pro Francouze je to ale ztracený chléb neboli pain perdu a v některých zemích je to prostě jen vajíčkový chléb. U nás jsou tyto topinky často uváděné i pod názvem pavézky, který je používán i v bavorské a rakouské kuchyni. Přejat byl ze slova pavéza, jímž se ve středověku označoval obranný štít. Právě ten totiž smažený chléb svým oválným tvarem připomíná.

Francouzský toast se skořicí a sirupem

Smažené bílé pečivo se dá udělat na mnoho způsobů. Nejjednodušší a nejčastější moderní verze francouzského toastu spočívá v namočení toastového chleba do směsi vajíček prošlehaných s mlékem a dochucených skořicí nebo vanilkovým cukrem. Toasty se pak smaží na rozehřáté pánvi pěkně dozlatova a na talíři se přelévají javorovým sirupem, případně se jen posypou moučkovým cukrem.

Chudí rytíři nasladko i naslano

Ve slané verzi stačí jen do rozšlehaných vajíček přidat strouhaný sýr (buď klasický eidam, italský a trochu luxusnější šmrnc dodá topinkám parmazán). Často měly pavézky nebo chudí rytíři podobu dvou krajíčků veky slepených nějakou směsí – třeba sýrovou, houbovou nebo klidně i masovou. Sladké pavézky nebo chudí rytíři se pak spojovaly marmeládou, povidly či tvarohovou směsí s rozinkami. Celý plněný toast se pak ještě obaloval v trojobalu a teprve pak smažil na pánvi ve vrstvě tuku dozlatova. Šlo tak vlastně i dvojí využití starého pečiva v podobě plátků i strouhanky.

Chudí rytíři s povidly či tvarohem

To, že byli chudí rytíři vnímáni jako rychlý a levný pokrm, doporučovaný hospodyňkám jako možnost, jak ušetřit, dokládá i jejich zařazení do kdysi populární knihy Anuše Kejřové Úsporná kuchařka vydané na počátku minulého století. V originální verzi autorka uvádí i rovnou recept na pečivo, dá se ale připravit i ze starých housek nakrájených na plátky nebo z jiného pečiva. A jak na to?

Budete potřebovat:  8 housek nebo 2-3 bagety, 250 ml sladké smetany, tvaroh nebo povidla ze švestek či jablek, mouku na obalení, 1-2 rozšlehaná vejce, strouhanku a tuk na smažení.

Postup: Pečivo nakrájejte na plátky a namočte do sladké smetany nebo mléka a nechte okapat. Namočené plátky potřete buď tvarohem nebo povidly ze švestek či jablek, přilepte vždy dva k sobě, obalte je v mouce a namočte do vajíčka. Pak obalte ve strouhance a v rozpáleném sádle nebo na rostlinném tuku usmažte dozlatova.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více