Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vánoční punč
Zdroj: Toprecepty

Domácí punč je nejlepší lék na nepřízeň počasí i pomocník při ladění vánoční atmosféry. Provoní vám byt skořicí, hřebíčkem a ovocem a tuto kouzelnou kombinaci si můžete dopřávat nejen na Štědrý den. Vánoční punč dokáže udělat z pár surovin opravdu každý a poradíme vám také, jak na nealkoholický punč pro děti.


Za vánoční punč vděčíme Indům

Právě v Indii se zrodil předchůdce našeho již tradičního zimního nápoje, který nelze vynechat na žádných vánočních trzích v mnoha podobách. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč, což znamená pět. Jedná se o počet přísad, které prapůvodně do tohoto nápoje patří – alkohol, čaj, voda, citron a koření. O rozšíření punče do celého světa se postarali britští námořníci v 17. století a od té doby si receptura v mnoha zemích žije svým životem.

Tradiční český vánoční punč

Vánoční punč můžete ochutnat v téměř každém občerstvovacím stánku na vánočních trzích a ani mnohdy mizerná kvalita davy neodradí od koupě. Prodejci už se ani nesnaží vydávat svařené víno s rumem a cukrem za neošizenou kvalitu a vítězí zde vysoký obsah alkoholu. Domácí punč je však o něčem úplně jiném, jak se můžete přesvědčit sami.

Vánoční punč, tak jak ho známe v ČR, obsahuje červené nebo bílé víno, kvalitní rum, cukr nebo med, citron, pomeranč nebo jiné kyselejší ovoce, vodu a směs koření (zpravidla skořice, hřebíčku, badyánu a kardamomu). Právě koření mu dává charakteristickou vůni, kterou si spojujeme s vánočním časem. Domácí punč lze obohatit také o sušené ovoce nebo oříšky.

Recept na domácí punč

Na 1 litr vánočního punče potřebujete 450 ml kvalitního červeného vína, 100 ml lepšího rumu, 450 ml vody, 2 citrony, 1 pomeranč, 1 plátek ananasu, 2 celé skořice, 5 hřebíčků, 2 badyány, 2 kardamomy a cukr nebo med podle chuti. Jak na to? Je to velmi jednoduché.

Šťávu z 1 citronu a ½ pomeranče svařte s vodou, cukrem a kořením. V druhém hrnci zahřejte víno s rumem tak, aby byly horké, ale nezačaly se vařit. Tekutiny smíchejte a přidejte nakrájený citron zbavený slupky, druhou polovinu pomeranče a ananas. Nápoj se pije teplý až horký, takže je lepší jej nalít do předem vyhřátých silnějších sklenic nebo hrnků, které vánoční punč neochladí a naopak udrží déle teplý. Lze samozřejmě použít i další druhy ovoce. Výborná jsou např. jablka, hrušky, jahody (i mražené nebo kompotované), hroznové víno nebo mandarinky.

Pozor! Chuť domácího punče může být zrádná. Vysoký obsah cukru upozadí chuť alkoholu a může naše chuťové buňky zmást. Lehce se stane, že to s punčem přeženeme.

Recept na nealkoholický punč pro děti

Ani dětem nebo odpůrcům alkoholu se nemusí punč upírat. Alkohol však nahraďte kvalitním vysokoprocentním džusem a ovocným čajem a uberte na množství koření. Na 1 litr nealkoholického punče budete potřebovat 500 ml kvalitního džusu, 500 ml vody, 2 sáčky ovocného čaje, 1 skořici, 2 hřebíčky, 1 badyán, ovoce a cukr či med dle chuti. Jak na to?

Připravte si ovocný čaj z půl litru vody a ten pouze promíchejte s džusem krátce svařeným s kořením. Oslaďte dle chuti a přidejte oblíbené ovoce nakrájené na kousky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si