Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglický vánoční pudink: Delikatesa plná alkoholu fantasticky chutná a omamně voní!
Zdroj: Flickr, James Petts

Vyhlášený anglický vánoční pudink sice možná na první pohled nevypadá úplně vábně, chuťově vás ale dostane – tedy v případě, že máte rádi rozinky a jiné kandované a sušené ovoce. Toho je v něm totiž opravdu hodně. I jeho servírování je působivé, před konzumací se totiž často ještě flambuje.

Pudink bez vanilky

I když mají stejný název, s naším pudinkem nemá ten anglický společného skoro nic. V anglickém pudinku není mléko, škrob ani žloutky, nevoní vanilkou a ani není ochucený čokoládou nebo ovocem. Ten český by ale zase Angličané nepovažovali za pudink a spíš by jej označili slovem „custard“. Tradiční anglická vánoční sladká specialita je specifická tím, že se musí připravovat dlouho před svátky. Pokud byste tedy zatoužili si vánoční pudink doma udělat, je nejvyšší čas. Nejlepší je údajně pustit se do jeho vaření v neděli před začátkem adventu. Jsou ovšem i tací, kteří zastávají názor, že již včera bylo pozdě. U pudinku je totiž nutné, aby se nechal odležet minimálně měsíc, někteří ale s jeho přípravou začínají i mnoho měsíců před Vánoci. Pudink dokonce klidně může zrát až rok i více a prý mu to jen prospěje. Pokud se ptáte, jak je možné, že tak dlouho vydrží, je to kvůli alkoholu, který se do směsi přidává.

Pozor na záměnu s klobásou

Bez hnědého dezertu ve tvaru půlkulatého bochánku si Angličané nedokážou představit Vánoce, cizinci jsou ovšem při zmínce o něm opatrní. Zřejmě je to tím, že si mnoho lidí při vyslovení spojení anglický pudink představí trochu jinou specialitu. Pod tímto názvem totiž můžete najít taky černé "klobásky", které se vyrábí z hovězí či vepřové krve, sádla, hovězího loje, ovesných vloček a krup. Ty jsou oblíbené nejen v Anglii, ale i v Irsku, jmenují se ale black pudding a spíš by se daly připodobnit našemu jelitu. Jedna ingredience je ale se sladkým pudinkem spojuje, a sice hovězí lůj. Ani ten ovšem není ve vánočním pudinku náhodou. Stačí zapátrat v jeho minulosti a zjistíte, že v dobách dávno minulých vypadal vánoční pudink úplně jinak a k tomu černému jelitovému neměl tak úplně daleko.

Hlavně správně míchat

Pokud byste si pudink objednali v nějaké anglické hospodě v 18. století, donesli by vám jej, jak se píše v knize The king of puddings, nejen se sušeným ovocem, ale i s masem. Původní pudinky totiž byly slané a často se směs pěchovala do žaludku či střev zvířete, takže hotový pokrm vypadal jako klobása nebo skotská specialita haggis. Postupně maso ubývalo a nakonec zůstalo v pudinku jen ovoce a hovězí lůj, a to vše se doplnilo aromatickým kořením, moukou nebo strouhankou a také pálenkou, pivem či vínem. Říká se, že pudink možná vznikl i z anglického středověkého pokrmu zvaného frumenty. Tato obilná kaše se vařila s mlékem či vývarem a také se do ní přidávalo sušené ovoce. Původně se ovšem podávala s masem stejně jako pudink. V knize Good Things in England je dokonce uvedeno, že frumenty bylo nejstarším anglickým národním pokrmem a Keltové je prý jedli jako tradiční vánoční jídlo. Ale zpět k vánočnímu pudinku... ten se již od středověku připravuje vždy 25. neděli po Slavnosti Nejsvětější Trojice, což letos připadá právě na 21. listopadu. Po měsícíním odležení pak ideální čas na jeho konzumaci nastal právě na Vánoce. Podle knihy Food and cooking in Victorian England: a history měl být připraven ze 13 ingrediencí, které měly představovat Krista a 12 apoštolů, a každý člen rodiny ho měl míchat postupně od východu na západ, aby uctil tři krále a jejich cestu tímto směrem. Kdybychom přeskočili pár století a ocitli ve 30. letech 19. století, narazíme již na pravý vánoční pudink, kterak zdobí s cesmínou navrchu sváteční stůl.

Kdo najde minci?

Dřív si vánoční pudink připravovala každá rodina doma a byla to velká událost. Podle článku na webu Missfoodwise.com se jednotliví členové rodiny střídali při míchání směsi a každý si během toho mohl přát něco na příští rok. Pro neděli, kdy se pudink připravoval, se dokonce vžil název „Míchací neděle“. Do pudinku se také přidávala často stříbrná mince a ten, kdo ji měl ve své porci, si ji mohl nechat. Údajně mu pak měla přinést i bohatství v nadcházejícím roce. Protože příprava pudinku zabere hodně času a je třeba jej nechat uležet, mnoho lidí si jej v současnosti raději kupuje v obchodě a na Boží hod, kdy se obvykle jí, jej pouze ohřejí, případně ještě polijí alkoholem a zapálí, aby bylo servírování pudinku efektnější.

Pokud byste si chtěli tento pudink užít se vším všudy, pusťte se do jeho přípravy nejlépe tuto neděli. Tady máte recept. Připravte si: 450 g směsi sušeného ovoce, 25 g směsi nasekané kandované ovocné kůry, 1 malé jablko nadrobno nakrájené, 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, 1/4 šálku brandy, 55 g prosáté hladké mouky, 1 lžičku perníkového koření, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 110 g hovězího loje, 110 g tmavého hnědého cukru, 110 g čerstvé strouhanky, 25 g nahrubo nasekaných mandlí a 2 velká vejce.

Jak na to? Do velké mísy dejte sušené ovoce, kandovanou kůru, jablko a pomerančovou a citronovou kůru a šťávu. Přidejte větší část brandy a dobře promíchejte. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, marinovat. Mísu na pudink o objemu 2,5 l lehce vymažte máslem. V jiné míse smíchejte mouku, směs koření a skořici. Přidejte tuk, cukr, strouhanku a mandle a dobře promíchejte. Přidejte marinované sušené ovoce a znovu promíchejte. V malé misce lehce rozšlehejte vejce a pak je přidejte ke směsi. Lžící přendejte směs do vymazané pudinkové misky a hřbetem lžíce ji jemně přitlačte. Přikryjte dvojitou vrstvou papíru na pečení a poté vrstvou alobalu. Pevně ji obvažte provázkem – ten nejprve omotáte kolem mísy, pak smyčkou přes horní okraj a pak znovu kolem mísy. Vznikne tak držadlo, které se bude hodit při vyndávání pudinku z pařáku. Postavte napařovací hrnec nad hrnec s vroucí vodou, vložte do něj pudink a vařte ho v páře 7 hodin. Dbejte na to, abyste často kontrolovali hladinu vody, aby se nikdy nevyvařila. Pudink by měl mít po uvaření tmavě hnědou barvu. Pudink vyjměte z parního hrnce a nechte zcela vychladnout. Odstraňte papír, pudink na několika místech propíchněte špejlí a pokapejte pudink zbytkem brandy. Nakonec jej vyjměte z misky a nechte vychladnout. Přikryjte pudink papírem a převažte provázkem. Skladujte nejméně 4 až 5 týdnů na chladném a suchém místě až do Vánoc. Pak už ho jen ohřejte opět asi hodinu v páře a vychutnejte si netradiční sváteční dobrotu.  

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více