Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzská cibulačka s bagetou
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Pečivo patří k nejčastějším potravinám, kterými se zbytečně plýtvá, neboť nevydrží dlouho čerstvé a málokdo jej v dnešní době zpracovává na strouhanku. Pár dní staré pečivo, které se nestihlo zkonzumovat, lze však využít do pokrmů, kde ještě udělá velkou parádu.

Skladováním proti plesnivění pečiva

Jakmile se na starším pečivu objeví drobné bílé skvrnky, nezbývá nic jiného, než jej vyhodit. V tu chvíli už je totiž prolezlé zdraví nebezpečnou plísní a konzumace může způsobit zejména dětem zažívací problémy. Tvorbě plísně se však dá předejít správným skladováním. To by mělo probíhat v pokojové teplotě mezi 21 a 25 °C. Zcela nevhodné jsou igelitové sáčky, ve kterých se čerstvé pečivo může zapařit a urychlí se tak množení bakterií a plísní. Ideální je papírový sáček nebo čisté prodyšné plátýnko, do kterého se pečivo zabalí a uloží na suché, tmavé místo.

Mohlo by vás zajímat

Chléb, rohlíky i sladké starší pečivo do klasických receptů

Opečené krutony z bílého chleba jsou oblíbeným doplňkem do krémových polévek a zeleninových salátů, např. Caesar salátu. Nesmíme zapomenout samozřejmě na zejména u dětí oblíbené topinky a chléb ve vajíčku. Starší rohlíky lze zpracovat do sekané, karlovarských knedlíků, nádivky nebo žemlovky, která se dá připravit i ze sladkého pečiva, jako je vánočka, loupáček nebo donut. Ze staršího pečiva se však dají vyrobit i pokrmy, které v české kuchyni nemají takovou tradici.

Francouzský toust podle Marthy Stewart

Klasický francouzský toust se připravuje nasladko a na 4 porce budete potřebovat 4 plátky staršího bílého toustového chleba, 250 ml mléka nebo půl napůl se smetanou, 1 lžíci másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, větší špetku skořice, špetku muškátového oříšku, pár kapek vanilkového extraktu a moučkový cukr na posypání. Jak na to?

Metličkou rozšlehejte vejce s mlékem, vanilkovým cukrem, extraktem, skořicí a muškátovým oříškem. V této směsi obalte toustový chléb tak, aby nasákl, a ihned jej položte na pánev s rozehřátým máslem. Při nízké teplotě opečte z obou stran dozlatova. Výsledný toust má být křupavý na povrchu a uvnitř nasáklý ochuceným mlékem. Hotové tousty posypte moučkovým cukrem přes sítko.

Křupavé lupínky z chleba nebo rohlíku

Ochucené křupavé plátky staršího pečiva jsou alternativou k nezdravým přesoleným chipsům a můžete si je uzpůsobit vašim chutím. K tomu vám dopomůže trocha oleje smíchaného například s prolisovaným česnekem, grilovacím kořením nebo jinou směsí, chilli nebo sladkou paprikou. Touto směsí potřete z obou stran rohlíky či chléb nakrájené na co nejtenčí plátky a dejte péct na 100 °C na 10 – 15 minut dokřupava.

Chlebová polévka de luxe

Polévku ze staršího chleba dělávaly už naše prababičky, které žily v době nedostatku spousty surovin. Tento úsporný pokrm by však neměl být zapomenut. Chléb se jednoduše natrhá na menší kousky, rozvaří ve vodě nebo vývaru, přidá se trochu sádla, na dochucení sůl, pepř, majoránka, česnek a libeček. Dále se přilije voda nebo vývar na požadovanou konzistenci a do hotové polévky se může rozmíchat rozkvedlané vejce.

Máte-li k dispozici sušené hříbky, můžete chlebovou polévku pozvednout na vyšší level. Základ polévky se rozmixuje a až poté do něj přijdou předem namočené houby a vysokoprocentní smetana, která polévku zjemní a udělá krásně krémovou.

Bageta jako luxusní doplněk francouzské cibulačky

Milovníci francouzské cibulové polévky jistě ví, že do originálního receptu patří plátek bagety zapečený se sýrem. Na troše oleje opečený plátek starší bagety se položí na hladinu hotové polévky, posype nastrouhaným francouzským sýrem nebo poklade plátkem měkčího sýra a zapeče v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.

Zlatavá krusta na maso či rybu

Křupavá krusta je skvělým doplňkem především k pečené rybě, kterou není třeba už dále dochucovat kromě mírného osolení. Vyrobíte ji z bílého pečiva bez kůrky, oblíbených bylinek, přidat můžete také trochu česneku nebo namletých mandlí. Pečivo rozmixujte, smíchejte s trochou olivového oleje nebo rozehřátého másla a nasekanými bylinkami. Hmotu rozprostřete na rybu, zlehka přitiskněte a pečte při 180 °C asi 15 – 2 minut dozlatova.

Recyklované pečivo

Připadá vám recyklace pečiva jako sci-fi? Pak vyzkoušejte třeba tyto skvělé dalamánky ze staršího chleba, ke kterému stačí přidat trochu hladké mouky, instantního droždí, vody a soli. Výsledek se nedá srovnat s kupovanými dalamánky, které si o chlebové chuti mohou nechat jen zdát.

Zdroje informací:
marthastewart.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku