Základní hummus

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 4 názory

Suroviny

2,5 hrnku cizrny (namočené přes noc do 2,5 litru studené vody nebo cca 3 hrnky cizrny z konzervy)
1 lžička prášku do pečiva
4 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
1/2 lžičky římského kmínu
3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Přes noc namočenou cizrnu slijte, dejte do většího hrnce, přidejte 2 a půl litru vody a prášek do pečiva a přiveďte k varu. V otevřeném hrnci vařte 2 hodiny, dokud není cizrna velmi měkká. Slijte a nechte dalších 40 minut odstát.

  2. Jednodušší (a musím přiznat, že pro mě i chutnější) varianta je použít kvalitní cizrnu z konzervy (např. Alnatura). Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli a 1/2 hrnku vody, ve které se cizrna vařila (nebo té z konzervy) dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici.

  3. Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.
    Hummus ozvláštní například sušená rajčata, červená řepa, česnek, limetka, červená paprika, čerstvé bylinky (koriandr, petržel), červená nakládaná paprika. Light verzi připravíte s vařeným květákem místo části cizrny.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 358 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Základní hummus

  • MilanB MilanB(neregistrovaný)

    Netuším, co s cizrnou děláte, ale namočená cizrna stačí vařit cca 30 min. bez prášku do pečiva. Solí se, až ke konci varu. Jinak mi tam chybí česnek. A víc tahini, případně koriandr. Všechno je o chuti a chuti experimentovat ...;-)!

    Odpovědět

  • klika od blazince klika od blazince

    Skvělý recept-plechovky cizrny mám a tak zítra vyzkouším. Děkuji

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Prášok do pečiva, sóda bikarbóna likvidujú v strukovinách vitamíny skupiny B. Ak chceme variť zdravo, tak by sme to robiť nemali. Ako píše jitkas, je to zbytočné, stačí cícer dobre namáčať.;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Nema byt omacky tahini vice, tedy ne lzicky, ale lzice?? Zda se mi ji malo na toto mnozstvi cizrny....Prasek do peciva tez nepouzivam, neni vubec nutny, cizrna zmekne i bez neho, staci ji dobre namocit, i 24hod, v tom pripade ji dam i s vodou do lednice, aby nezacala kvasit, obzvlast, kdyz je teplo.

    Odpovědět

Tématické fráze: hummus hummus z konzervy hummus recept hummus z nakládané cizrny domácí chumus hummus bez tahini hummus z cizrny v konzerve tahini pasta alnatura alnatura tahini hummus bez tahini recept tahini hummus hummus recept top recepty hummus z cizrny konzervy cizrnový hummus s tahini domácí hummus bez tahini cizrna z konzervy recepty humnus recepty cizrna konzerva hummus cizrnový prášok top recepty humus