Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové lanýže. Ochutnejte luštěniny v dezertech!
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

To, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je zařazovat do našeho jídelníčku, ví každý. Někteří jim ale doteď nedokázali přijít na chuť. Zkuste to s námi jinak! Představíme vám takové delikatesy, na kterých si smlsne každý.

Aby vám luštěniny chutnaly

Luštěniny sice u mnoha lidí nemají dobrou pověst, rozhodně nám ale prospívají, a to i přesto, že nám dokážou udělat z břicha nafouknutý balon. Jsou výborným zdrojem vlákniny, některých vitaminů a minerálních látek. Přestože jsou dost bohaté i na sacharidy, mají podle webu Beaninstitute.com nízký glykemický index. I malé množství luštěnin dokáže nasytit na dlouhou dobu, takže vám pomohou dostát novoročním předsevzetím, pokud v nich figurovala ztráta nějakých těch kil navíc. Opravdu nezbytné jsou podle stránek Healthline.com pro vegany a vegetariány, kteří díky nim doplní bílkoviny. Odborníci dokonce doporučují, že bychom měli sníst podle webu Glnc.org.au až 300 g luštěnin týdně. Jak toho ale dosáhnout, když vám klasické luštěninové pokrmy nechutnají? Vyzkoušet můžete třeba různé cizokrajné speciality, třeba z indické kuchyně, kde mají ve velké oblibě čočku, nebo nějaké syté saláty s cizrnou. A pokud nadevše milujete sladké, určitě vás potěší, že z luštěnin se dají připravit i různé moučníky. Použít do nich můžete buď celé luštěniny nebo mouku, která se z nich vyrábí. V případě, že dezert upečete třeba z cizrnové či čočkové mouky, budete mít navíc jistotu, že neobsahuje lepek, což ocení hlavně celiaci.

Sušenky z čočkové mouky

Čočku jsme u nás donedávna znali jen tu hnědou, kterou obvykle připravujeme nakyselo. V posledních letech si u nás čím dál tím víc získává na oblibě čočka červená, již není nutné předem namáčet, nenadýmá a můžete z ní uvařit třeba indický pokrm dhal nebo výbornou pomazánku. Pomalu se seznamujeme i s francouzskou zelenou „salátovou“ čočkou nebo s černou čočkou beluga, která se trochu chová jako italská rýže na rizoto a téměř vůbec se nerozváří. V obchodech se zdravou výživou je k dostání také čočková mouka, jíž lze při pečení nahradit část běžné mouky. Dá se však péct i jen z ní. Lákají vás třeba snadné sušenky s arašídový máslem? Připravte si na ně 100 g čočkové mouky, 50 g kokosového cukru, 2 velká vajíčka, 2 lžičky vanilkového extraktu a 250 g jemného arašídového másla. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Do mísy nejprve nasypejte všechny suché ingredience a pak k nim přidejte mokré. Lžící vše smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Z těsta pak postupně tvarujte malé sušenky a pokládejte je na plech. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Pokud byste si chtěli sušenky trochu vylepšit, posypejte je nasekanou čokoládou.

Dokonale černé fazolové brownies

Fazole si většinou spojujeme s pokrmy mexické kuchyně, v níž nacházíme inspiraci třeba pro fazolový guláš nebo fazolovou polévku. Fazolí ovšem existuje mnoho druhů a mají různé možnosti využití. Ty velké bílé se třeba hodí do italské polévky minestrone, z malých černých fazolek zase v mexické kuchyni připravují speciální pastu zvanou frijoles refritos, jež se podává k mnoha mexickým pokrmům, např. jako náplň burritos. Z těchto černých fazolí upečete i nejslavnější čokoládový dezert vůbec - brownies, který je ještě víc vláčný než ten z mouky. Chuť fazolí v něm ovšem ani neucítíte. Jak na něj? Budete potřebovat 1 plechovku (250 g po scezení) černých fazolí, 2 lžíce kakaového prášku, 40 g ovesných vloček, 1/4 lžičky soli, 110 g javorového sirupu, 40 g kokosového nebo rostlinného oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 lžičky prášku do pečiva a 1/2 až 2/3 šálku čokoládových čoček. Do kvalitního kuchyňského robotu vložte všechny ingredience kromě čokolády a rozmixujte je do úplně hladké konzistence. Vmíchejte čokoládu a směs nalijte do vymazané pečicí formy. Případně ještě posypejte na povrchu čokoládovými čočkami. Brownies vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15-18 minut, pak je nechte alespoň 10 minut vychladnout a teprve pak krájejte. Můžete je dát i ztuhnout do lednice.

Lanýže mohou být i z cizrny

Cizrna je u nás zatím méně známou luštěninou, postupně si ale získává na oblibě a u mnohých dokonce vítězí nad stálicemi v naší kuchyni, jakými je hrách či čočka. Cizrna se výborně hodí do salátů, nejznámější je ovšem jako ingredience populárního arabského dipu hummus. Z cizrny ale můžete připravit také vynikající zdravé skořicové lanýže, které lze mlsat téměř bez výčitek. Budete na ně potřebovat 1 plechovku cizrny propláchnuté a okapané, 1 šálek kešu másla, ⅔ šálku kokosového cukru, 1-2 lžíce mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ čajové lžičky soli, na obalení 2 lžíce kokosového cukru a 2 lžíce mleté skořice. Všechny ingredience na lanýže vložte do mísy kuchyňského robotu a rozmixujte je dohladka. Z těsta odebírejte polévkovou lžící kousky a tvarujte z nich kuličky. Odkládejte je na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte kokosový cukr se skořicí. Každou kuličku ponořte do směsi skořice a cukru a otáčejte, dokud není ze všech stran zcela obalená. Kuličky se dají jíst hned, ale lepší jsou, když je necháte ztuhnout v mrazáku.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více