Obliba vaření na plynu opět stoupá
10. 1. 2014 Tipy a triky
I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.
I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.
.jpg)
Možná, že si vaření na plynu spojujete s představou starých, nemoderních kuchyní, které byly v módě před desítkami let, a zastáváte názor, že pro nadčasovou kuchyň současnosti je lesklá a hladká elektrická deska nezbytnou součástí. Plynové desky však patří k nejvyspělejším a designově nejpropracovanějším spotřebičům, takže z hlediska vzhledu snadno uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.
Moderní plochy plynových vařičů jsou zárukou kvality, neboť se vyrábějí ze špičkového nerezu či skla. Tyto materiály jsou vysoce estetické, skvěle se hodí do jakkoli laděné kuchyně a navíc se velmi snadno udržují. Stejně tak se i „obyčejné“ mřížky proměnily v dekorativní prvek celého spotřebiče, přičemž jsou i velmi praktické – pořiďte si mřížky dělené na dvě části a pohodlně je umyjete i v myčce nádobí.

Není to však pouze design, co i přes velkou konkurenci udrželo plynové sporáky ve hře. O tom, že vaření na plynu má mnohá pozitiva, svědčí i fakt, že v kuchyních špičkových šéfkuchařů nenaleznete jiný typ desky, než je právě plynová. Vaření na plynu je energeticky úsporné, neboť nemusíte čekat, až se vám plotýnka rozehřeje, ale s vařením můžete začít prakticky ve vteřině. A díky okamžité regulaci plamene, tedy změně výkonu plynové plotýnky, je příprava jídla snadnější. Pokud si navíc pořídíte speciální nádobí na plyn, můžete zvýšit rychlost rozpálení až o 20%, a tím ještě více zefektivnit celé vaření.

Pokud chcete vařit na plynu, ale líbí se vám vzhled sklokeramických desek, zkuste se poohlídnout po tzv. plynu na skle – tento model vám vaše (dříve protikladné) požadavky snadno vyplní. Moderní spotřebiče jsou navíc mnohdy vybaveny tříkorunovými hořáky, které zajišťují dobrý rozvod plamene pod hrncem. Novější sporáky mají také velmi pohodlné automatické zapalování; v takovém případě byste si však kvůli bezpečnosti měli pořídit sporáky s termoelektrickou pojistkou, která v případě zhasnutí plamene uzavírá přívod plynu. S tím, že se deska při vaření nebezpečně zahřívá, si neporadily ani ty nejmodernějším výrobky, proto je nutné s tímto faktem počítat a dbát určitých bezpečnostních opatření.
Plynové desky si můžete pořídit s mnohými vylepšeními – oblíbené jsou desky s mřížky oblých tvarů nebo sporáky se speciálním hořákem pro wok pánev či nadstandardně výkonným turbo-hořákem. Samozřejmostí je, že si můžete vybrat z desek s různým počtem hořáků v různém seskupení.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (7)
Mně už plyn do bytu nesmí. Nepohodlné, blbě se to čistí, bordel kolem... Raději sklokeramiku, která je díky indukci už stejně rychlá, snadno se po vaření uklidí, paráda. Kecy o výpadku elektřiny neberu - za poslední rok jsem si dělal čárky za každý výpadek. A kolik jich bylo? Ani jeden! A i kdyby nastal, tak to, že si neuvařím čaj, je to poslední, co bych řešil.
Plyn beru ještě tak maximálně na topení, ale i tam jsou alespoň pro mne zajímavější alternativy.