Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo
Připravit kynuté univerzální jogurtové těsto je velmi snadné, a přitom je tak vynikající! Uděláme z něj jak slané, tak sladké pečivo – to podle toho, kolik do těsta přidáme cukru nebo soli. A víte, co ještě je na tomto receptu zajímavého? Při jeho realizaci není třeba kuchyňská váha, suroviny jsou odměřeny na hrníčky.
Když pekařka promluví...
Kynuté recepty se surovinami odměřenými na hrníčky moc ráda nemám. Tento spolehlivý recept na jogurtové těsto mi předala kamarádka Jituška, která na mě dohlíží už jen z obláčku, a já na ni mohu pouze s láskou vzpomínat. Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce). Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné.
Co budeme na těsto potřebovat? Hrnky mají objem 250 ml: 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 9-18 g čerstvého droždí (několik rad k surovinám najdete níže, v Drobečcích z ošatky)
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Droždí v míse utřeme s cukrem, vlijeme jogurt a dobře promícháme. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme příjemně pružné těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody. V míse ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme 60-80 minut vykynout,
Vykynuté těsto z mísy vytáhneme na stůl, propracujeme ho a použijeme. Naposledy jsme z něj pekli maličké slané žemličky – ty na fotografiích. Vykynuté a propracované těsto jsme rozdělili na14 dílků a ze všech udělali malé kuličky, bulky. Uložili jsme je na plech s pečícím papírem, nechali 30-40 minut vykynout, postříkali jsme je vodou a upekli ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-18 minut).
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Drobečky z ošatky
- Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více.
-
Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.
-
Hrnky, jak jsem psala hned na začátku, mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budete nabírat, nijak nesetřepávejte a nenabírejte do vrchovata.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata: Pečeme s Ivou, droždí, jogurt, kynuté těsto
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Květákové placičky chutnají fantasticky čerstvě osmažené i studené. Chuť a vůni zvýrazní špetka muškátového oříšku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Žampiony na uzeném boku a cibuli
Přidáno před 3 hodinami

Mléčná polévka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Žampionové špízy z trouby
Přidáno před 12 hodinami

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno 4. 6. 2023 18:17

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno 4. 6. 2023 12:18

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38
Komentáře
17. 2. 2023 17:50
Já myslím, že je to popsané v článku?:
"Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce)."
16. 2. 2023 08:59