Kvašáky II.

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 37 názorů

Suroviny

Větší okurky
listy černého rybízu
višně
vinná réva
kopr (nejvíce květů, protože listy si ukládám do mrazáku na koprovku)
křen
Na nálev 3 litry vody
5 vrchovatých lžic soli
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, višňové listy a listy černého rybízu, kopr a kořen křenu. Okurkám vidličkou hodně propícháme kůžičku, skládáme je do velikých sklenic a prokládáme zeleným a kolečky křenu. Koprem rozhodně nešetřit.

  2. Zalijeme studeným svařeným nálevem, sklenice povážeme (já zlehka přikrývám originál víčky) a necháme kvasit. Vykvašené uložíme v temnu a relativním chladnu.

Poznámka

Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.

Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 169 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašáky II.

  • jura-p jura-p

    Proti plísni nesmí být na hladině ani smítko. Kdybyste to měli hodinu prohlížet a vybírat ta smítka pinzetou. A ostatně opakovaně. Stačí obden. I křís můžete sebrat, protože i na něm se plíseň může uchytit. Když myjete okurky, zbavujete je stopiček, necháváte několik hodin namočené ve studené vodě než je skládáte a i při skládání tak nějak kontrolujte jejich zdraví a každou naměklou vyřaďte a nenakládejte. Každou budete mít v ruce, jak napichujete vidličkou, aby nebyly močáky, pokud právě takové ovšem netvoříte. Já je až tak v oblibě nemám a proto jen ty tvrdé.
    No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
    Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
    Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
    Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
    Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maria rabatinova: měly by být během týdne, 10 dnů ;-)

    Odpovědět

  • maria rabatinova maria rabatinova(neregistrovaná)

    Dobrý deň.Veľa dobrých receptov ale za akú budú kvašaky hotové.

    Odpovědět

  • jkačko jkačko(neregistrovaný)

    Ja mám rokmi overený recept po mojom otcovi: Kúpený "NAKLADAČ" uvarím podľa receptu ale nedám ocot - namiesto octu ešte vodu a nechám tento nálev vychladnúť. Do pohára, resp. kapustového súdka (cca 5 L) uložím na dno kôpor a naložím nakrojené uhorky. Na vrch dám chlieb, ktorý je zabalený do gázy,nakrájam cibuľu a pridám 1-2 čilipapričky. Zalejem to vychladnutým Nakladačom a nechám to v teple rozkvasiť. Nie na slnku, lebo sa nám uhorky uvaria! Lepšie kvašáky som nikdy nejedol...... Juraj K

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Můj dědeček dělal kvašáky POUZE s křenovým listím! A zkvasily vždycky! Já je dělám taky a nemám s tím problém. S vinným listem nám prostě nechutnají :-/....jinak vypadají hezky :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Alex: ano, vím, že křen má antibakteriální účinky....nějak mám zafixované, že se tam dává proto, aby kvašáky nechytly plíseň.
    Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.

    Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Alex: Ak mám chren po ruke, bežne ho do kvasákov dávam. Vykvasia bez problémov. Možno u teba došlo k problému z inej príčiny.

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    Kren do kvasaku nepatri. Pouziva se jako prirodni antibiotikum, do klasickych nakladacek se dava aby nezmekly, takze jeho pouziti je kontraproduktivni. Samotneho me prekvapilo jak moc kren zabranuje mlecnemu kvaseni, v zime jsem si takhle skazil davku pickles v kvasacku. Po tydnu se zelenina zmenila v ropu, ale nezakvasila ;-)

    Odpovědět

  • Popyn Popyn(neregistrovaný)

    ja si je delam uz nekolik let a podle identickeho receptu jako je tenhle,akorat beze krenu,s krenem mi nikdy nezakvasily nebo co se stalo,kazdopadne se nedali jist,to samy s cesnekem,jinak jsou ale super a palec nahoru :-))) :yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Kladné hodnocení uděleno, protože kvašáky ty já rozhodně můžu :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    to bych chtěla zkusit;-)doma jsme to dělávali a byly moc dobré:-ppokusím se sehnat listy a zkusit;-):yes:+1

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:ja veselo dolievam vodu, aj soľ pridávam. Vodu vlažnú a rovno z vodovodu, nepreváram. Uhorky treba držať pod vodou - tie čo trčia, sa začnú kaziť, používam špachtle od lekára. Ak ich mám naložené v kýbliku - zaťažím tanierikom, potom miska s vodou, nejaké závažie alebo pod. - ako u kyslej kapusty...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    yustin: Urcite okurky udrzovat ponorene. Dolevat vodu jsem nikdy nezkousela, tak nemuzu rict, jestli by nejak nenarusila to zkvasene prostredi.

    Odpovědět

  • yustin yustin

    cathleen:Chci se prosím zeptat,během průběžného ujídání,je třeba okurky udržovat pořád ponořené,resp.dolévat slanou vodou nebo jak?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Ještě se tě zeptám - solný roztok jsi dělala podle receptu? Sůl je konzervant....zrovna tak přidáním křenového kořene se zabraňuje zkažení, křen je takové přírodní antibiotikum:-)
    Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.

    Odpovědět

1 2 3

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: nejlepší recept na kvašáky kvasaky nejlepší kvašáky kvašáky recept jak nakládat kvašáky kvašáky recepty jak se dělají kvašáky recept na kvašaky domácí kvašáky kvasáky na zimu výroba kvašáků jak dělat kvašáky kvašáky plísen dobré kvašáky lák na kvašáky recepty kvasaky kvašené okurky recepty na kvašáky recept na dobre kvasaky návod na kvášáky

Zapomněl/a jsem heslo