Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého dne řeší doma jednou za čas snad každý. Pokud už máte strouhanky dostatek, můžete si z nich připravit snadnou křupavou dobrotu. Stačí je jen zapéct s různými pochutinami a rychlou večeři, která jistě zachutná všem členům rodiny, máte hotovou.

Zapečené rohlíky jako rychlá večeře i pohoštění

Vymyslet každý den nějaké jídlo, které by uspokojilo chutě každého, bývá oříšek. Není nutné vařit pořád speciality, většinou zjistíte, že ty nejjednodušší věci mají mnohem větší úspěch, třeba zrovna pokrm ze starších rohlíků. Ty mají tu nevýhodu, že mají tendenci tak trochu „gumovatět“. Stačí je však jen zapéct pokapané trochou oleje a ihned chutnají, jako byste si je přinesli čerstvé přímo od pekaře. Pokud ovšem přidáte nějaké další ingredience, vmžiku vykouzlíte chuťovku ideální na večeři, ale i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu. Rohlíky můžete zapéct se sýrem, šunkou, slaninou, přidat můžete i vajíčka, která navíc pečivo krásně zvláční. Zkrátka, až budete potřebovat využít zbytky sýrů a uzenin z lednice, jsou zapečené rohlíky nebo bagety ideální volbou.

Inspirujte se polskou zapiekankou

Zapečené rohlíky jsou vlastně takovou počeštěnou verzí populární polské pouliční speciality zvané zapiekanka. V Polsku ji seženete na každém rohu a dělají ji tam v mnoha variantách. Zapiekanky se připravují z baget, můžete se ale klidně inspirovat nejoblíbenějšími oblohami a náplněmi a dát je na naše rohlíky. Přinášíme vám několik tipů, jak je připravit, a máte o večeře v nejbližších dnech vystaráno.

Vajíčka + feta

Budete potřebovat: 4 rohlíky, 200 g sýra feta, 3 vejce, 2 špetky barevného pepře, 2 špetky česnekového prášku, 1 lžičku oregana, 1 lžičku sladké papriky, 2 špetky soli, svazek jarní cibulky.

Postup: Sýr nastrouhejte nahrubo, dejte do misky a přidejte vajíčka. Pak vše prošlehejte, přidejte koření a sůl a jarní cibulku nasekanou najemno. Vše opět důkladně promíchejte. Rohlíky podélně rozřízněte a naneste na ně vaječnou směs se sýrem. Můžete z nich trochu vydlabat střídu, aby v nich náplň lépe držela. Pak rohlíky dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.

Čedar + žampiony

Budete potřebovat: 4 rohlíky, 150 g tvrdého sýra, například čedar, 150 g žampionů, 50 g másla pokojové teploty, 4 lžíce kečupu, 2 lžičky mleté pažitky, 2 lžičky křupavé smažené cibulky.

Postup: Rohlíky podélně rozpulte a každou polovinu položte řezem nahoru. Všechny půlky namažte máslem. Žampiony nakrájejte na tenké plátky a poloviny rohlíků pokryjte rovnoměrnou vrstvou žampionů. Nastrouhejte sýr a přidejte ho na houby tak, aby pokryl celé pečivo. Pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a chléb nebude pěkně opečený. Na sendviče vytlačte ozdobně kečup, posypte je mletou pažitkou a křupavou smaženou cibulkou.

Klobása + kyselé okurky

Budete potřebovat: 4 rohlíky, 2 lžíce másla, 200 g sýra gouda, 1 klobásu (např. paprikovou), 1/2 malé bílé nebo červené cibule, nakrájené na tenké plátky, 2 středně velké kyselé okurky, nakrájené na plátky, špetku červených paprikových vloček a kečup.

Postup: Sýr nastrouhejte, klobásu nakrájejte na plátky a rohlíky rozřízněte podélně. Troubu předehřejte na 180 °C. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete máslem. Pak na každou polovinu rohlíku nasypejte sýr, přidejte kolečka klobásy a cibule. Nakonec je posypejte paprikou a dejte zapéct asi na 10 minut. Zapečené rohlíky ozdobte plátky kyselé okurky a pokapejte kečupem.

Náš tip: Máte-li chuť, upečte si rohlíky domácí: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více