Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na poctivou rajskou omáčku: Základem jsou kvalitní rajčata a vývar. Chuť dodá perník, tymián i skořice
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Rajská omáčka v naší kuchyni beze sporu patří mezi favority. Poctivá rajská bez náhražek je skvost, i když ho můžete připravit na řadu způsobů. Jak můžete připravit tu nejlepší omáčku a jak ji přichystat v netradiční variantě?


Kde se vzala rajská omáčka

Rajská omáčka nevznikla u nás, původně je výtvorem Italů. První písemný recept najdeme v knize Il Cuoco Galante z roku 1773 od Vincezna Corrada. Tato verze sloužila jako dochucovadlo v menších porcích. Základem ale byla spařená a s kořením rozvařená rajčata.

Co je základem rajské omáčky

Základem klasické české rajské omáčky jsou již zmíněná rajčata a domácí hovězí vývar, díky kterému chutná skvěle. Tradičně se omáčka podává s kouskem hovězího masa. Výtečnou rajskou pozvednete nejen dozlatova orestovanou nadrobno nakrájenou cibulkou, ale také nastrouhanou kořenovou zeleninou. V létě je nejlepší využít domácích spařených a oloupaných rajčat, teď v zimě můžete sáhnout po dobrých sterilovaných rajčatech.

Neměl by chybět rajský protlak a to správné koření. Většinou bývá součástí bobkový list, nové koření, černý pepř a někdy i hřebíček. Je dobré přidat i trochu skořice na doladění chuti. Tradičně se i koření a zahušťuje nastrouhaným perníkem. Zapomínat by se nemělo na přepasírování. Pokud chcete rajskou zjemnit, sáhněte po smetaně. 

Jak pozměnit rajskou omáčku

Pokud milujete klasickou rajskou, ale rádi byste zase vyzkoušeli něco nového, můžete využít řadu tipů. Hodí se nejen osmažená kořenová zelenina, ale také třeba pečené papriky, díky nimž bude mít omáčka výraznější chuť a krásnou červenou barvu. Říz můžete dodat octem balzamiko, ale také pár kapkami citronové šťávy, případně využijte i citronovou kůru. Někdo nedá dopustit na kapku octu, jiný zase na trochu plnotučné hořčice.

Z koření můžete sáhnout i po uzené paprice, po tymiánu. Oblíbenou omáčku můžete také dochutit podobně jako Tereza Hybšová, finalistka soutěže Masterchef Česko 2022. Karamelovou chuť vytváří zarestováním kořenové zeleniny na másle s cukrem a mírně podlije portským vínem, z koření sahá po skořici, badyánu a hřebíčku, chutě pak doplní o zázvor a trošku chilli.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak na výbornou rajskou omáčku

Nejlepší rajská omáčka je plná chutí a vůní z kvalitních surovin. A jak si ji připravit? Budete potřebovat: 30 g másla, 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky, 400g plechovku loupaných rajčat, rajský protlak, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, špetku tymiánu, špetku skořice, pár kapek citronu, sůl a smetanu na vaření dle chuti.

Jak na to? Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm cibuli, přidejte cukr a svařte do světlého karamelu. Zaprašte moukou, promíchněte metličkou a zalijte vývarem. Vložte všechno koření a povařte zhruba čtvrt hodiny. Přidejte rajčata z plechovky, protlak, a krátce povařte, nakonec můžete dle chuti přidat pár kapek citronu. Zalijte smetanou a v mixeru rozmixujte. Přeceďte a můžete podávat.

Náš tip: Připravte si rajskou omáčku s hovězím masem podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více