Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
23. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv „rajdu“ s knedlíkem si dáte patrně asi vážně jenom u nás, omáčka z rajčat jako taková vznikla v Itálii před mnoha staletími. Rozdíly jsou ve způsobu dalšího využití, samozřejmě servírování, ale i v přípravě.
Al sugo
V hlavní roli rajčata. To platí o rajském protlaku, rajské polévce a rajské omáčce, kterou Češi milují. Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa. Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.
Mohlo by vás zajímat
Z dochucovadla na omáčku podávanou přímo jako součást hlavního chodu rajská povýšila v roce 1790, kdy se takto objevuje v kuchařské knize Francesca Leonardiho L'Apicio moderno. Zhruba o 50 let později podle knihy Jídlo: Dějiny chuti od Briana Cowana se rajská rozšířila po celé Evropě. V Itálii je rajská omáčka dnes nazývána sugo a je stavebním kamenem klasické pizzy, protože se jí těsto potírá předtím, než se na pizzu nakladou další ingredience. V italské kuchyni je rajčatový sós používán také jako základ pro výrobu omáček k těstovinám. Kdybyste před Itala položili talíř s českou rajskou, asi by byl ale trochu zmatený.
Správná česká rajská
Bohužel; o tom, kdy a koho v naší kotlině napadlo udělat z rajské omáčky pokrm podávaný s kusem masa a knedlíkem, nemáme žádné informace. Důležité ale je, že je to dobré, a proto si to udrželo popularitu mnoho let - rajská u nás není žádná novinka. I díky tomu vám můžeme poradit, jak základní recept na skvělou omáčku dotáhnout k dokonalosti.
Mohlo by vás zajímat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun
Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
Komentáře
1. 7. 2021 18:37
25. 6. 2021 14:08