Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv „rajdu“ s knedlíkem si dáte patrně asi vážně jenom u nás, omáčka z rajčat jako taková vznikla v Itálii před mnoha staletími. Rozdíly jsou ve způsobu dalšího využití, samozřejmě servírování, ale i v přípravě.

Al sugo

V hlavní roli rajčata. To platí o rajském protlaku, rajské polévce a rajské omáčce, kterou Češi milují. Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa. Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.

Z dochucovadla na omáčku podávanou přímo jako součást hlavního chodu rajská povýšila v roce 1790, kdy se takto objevuje v kuchařské knize Francesca Leonardiho L'Apicio moderno. Zhruba o 50 let později podle knihy Jídlo: Dějiny chuti od Briana Cowana se rajská rozšířila po celé Evropě. V Itálii je rajská omáčka dnes nazývána sugo a je stavebním kamenem klasické pizzy, protože se jí těsto potírá předtím, než se na pizzu nakladou další ingredience. V italské kuchyni je rajčatový sós používán také jako základ pro výrobu omáček k těstovinám. Kdybyste před Itala položili talíř s českou rajskou, asi by byl ale trochu zmatený.

Správná česká rajská

Bohužel; o tom, kdy a koho v naší kotlině napadlo udělat z rajské omáčky pokrm podávaný s kusem masa a knedlíkem, nemáme žádné informace. Důležité ale je, že je to dobré, a proto si to udrželo popularitu mnoho let - rajská u nás není žádná novinka. I díky tomu vám můžeme poradit, jak základní recept na skvělou omáčku dotáhnout k dokonalosti.

 
U rajské omáčky rozhodně platí, že čím kvalitnější jsou rajčata v jejím základu, tím lepší bude chuťově i po stránce vůně. Od omáčky z nejlevnějšího protlaku nelze čekat zázraky. Pokud máte rajčata na zahrádce, využijte je! Spařte je, pak je opečte na olivovém oleji s česnekem, pak je rozvařte na omáčku a důkladně prolisujte. Pokud vlastní úrodu nemáte, zainvestujte a použijte 100% koncentrát z rajských jablek.
 
Důležitá je i volba koření. Do rajské, která se zahušťuje klasickou jíškou, se tradičně dává kombinace celého pepře, nového koření a bobkového listu. Zkuste to trochu jinak a vymeňte svatou trojici za tymián. Omáčku skvěle ovoní skořice, což ocení především děti. Těm se navíc rajská se musí důkladně dosladit, což můžete udělat cukrem, ale také medem. Sladší by ale měla být i pro velké strávníky. Náš tip! Opravdovou lahůdkou je rajská omáčka zahuštěná strouhaným perníkem. Perník dodá skvělou vůni i sladkost a omáčka po něm krásně zhoustne. Náš tip! Pokud vaši omáčku budou jíst dospělí, udělejte ji trochu pikantní s využitím špetky chilli.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

1. 7. 2021 18:37

:yes::yes::yes::yes::yes::-K

bofinka

25. 6. 2021 14:08

:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více