Rajská omáčka s hovězím masem

pavla.v Kuchařka: pavla.v

Doba přípravy: 60 6 porcí Hovězí maso 35 názorů

Suroviny

cca 500 g hovězího masa
2 cibule
1 větší mrkev
1 větší petržel
1/2 celeru
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 skořice v celku
2 rajské protlaky (180g)
olej (sádlo)
sůl
cukr
ocet
hladká mouka
máslo
houskový knedlík
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do papiňáku si dáme cibuli, mrkev, celer, petržel a asi lžíci cukru, vše nakrájené na jemno a osmažíme dozlatova

  2. Pak přidáme hovězí maso, pepř, skořici, bobkový list, nové koření, trochu soli, zalijeme vodou, aby maso bylo zakryté a přiklopíme. V papiňáku dusíme cca 40 minut.

  3. Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky (já dávám cca půlku másla). Poté si maso vyndáme stranou a vyndáme koření a skořici, zbytek si přeliji přes sítko.

  4. Zeleninu a cibulku si rozmixujeme (kdo chce může i v tom vývaru rozmixovat a nebo nechat kousky zeleniny bez rozmixování, kdo má rád). Když to máme rozmixované, zahustíme vývar jíškou a poté přidáme rajský protlak.

  5. Provaříme chvilinku a pak přidáme podle chutí ocet, cukr a sůl. My máme radši sladší, ale záleží, jak kdo má rád. Poté přidáme nakrájené hovězí maso. Podáváme buď s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Poznámka

Rajských tu je plno, ale myslím, že takovouhle jsem tu ještě neviděla, tuhle vždy dělala moje maminka, která má recept ze staré kuchařky, co používala jeji babička. A ta mě chutná nejvíc.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 006 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka s hovězím masem

  • Lukiki Lukiki

    Skvělý recept. Takhle jsme ji ještě nikdy nedělali a musím říct, že je to úplně něco jiného. Přidali jsme čerstvá rajčata a nedávali ocet a skořici. Byla velice chutná i takhle a není třeba zahušťovat jak už bylo zmiňováno. Moc nám chutnalo :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • martiline martiline

    Výborná. Rajskou milujeme, takže je doma na stole poměrně často. S přidanou kořenovou zeleninou jsem ji zkusila poprvé a je fakt vynikající. Ještě jsem přidala 5 velkých oloupaných rajčat. Nepotřebovala vůbec zahustit. :-8 :yes: Díky za recept. Cukru dávám víc (máme rádi sladší), ocet jsem vynechala. :-8

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Děkuji za výborný recept, dělala jsem rajskou už
    mnohokrát, ale takhle se mi ještě nepovedla. Ani jsem nezahušťovala, stačilo jen rozmixovat zeleninu. Super! :yes:

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Ahoj, vářím rajskou stejně, jen protlak přidám na orestovanou zeleninu a nechám trochu zkaramelizovat, zesládne a dostane lepší barvu. Zatím byla vždy pochvala. Je potřeba vařit s láskou a ne rychle :-*

    Odpovědět

  • svetluska svetluska(neregistrovaná)

    Každý člověk má asi jiné chuťové buňky a tak mu chutná něco jiného. Chce to vyzkoušet a ochutnat a potom porovnat. Já ji dělám bez zeleniny, jen z rajčat, nebo rajčatového protlaku, někdy přidám i kečup ostrý aby byla pikantní a zjemním šlehačkou. Příloha brambory nebo těstoviny, housk. knedlík, omáčku podávám i k plněným paprikám. Jíškou nezahušťuji ale hlad. moukou. Jinak používám koření - celý pepř, nové koření, bob. list, cibuli, hřebíček - nic nerestuji ale vařím je to rychlé.

    Odpovědět

  • maris maris

    Dana61: Danuško, musím Ti oponovat, určitě některé babičky a prababičky ji tak vařily, ale zdaleka ne všechny. Moje také ne a rozhodně si nechtěla nic zjednodušovat;-). Zkrátka někdo zeleninu dává a někdo ne, je to jako s bramboračkou, svíčkovou apod., každá rodina má tu svoji, která je podle nich nejlepší.:-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    velmi dobrá rajská:yes::-D takto ji vařívaly naše prababičky a babičky;-) většina z nás ji pak z nedostatku času začala vařit "jednodušeji" a tak mnozím připadá přidání kořenové zeleniny zvláštní;-)ale věřte, je to mňamka:-p

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Se zeleninou nemá chybičku :yes:

    Odpovědět

  • helwe59 helwe59

    Myslím si,že rajská má mnoho podob a je na každém jak si ji dochutí.
    Já ji dělám jinak když mají přijít vnoučata a jinak manželovi ale jde jen o dochucování.Vše vychází ze základu,cibulová jíška,koření,cukr,protlak,ten je dobré orestovat,dolít vývarem a vařit,Když se mi podaří jíškový základ nemusím už moc dochucovat:-)):-?

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Již pár let dělám taky se zeleninou a je vynikající. Nedávám jíšku, po rozmixován zeleniny je již zahuštěná.:yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    tejaja: Terezko, máš pravdu, každý má tu svou " nejlepší ". Já rajskou dělám bez zeleniny, tak ji dělala babička, maminka, tak jsem na ni zvyklá. Zkoušela jsem i se zeleninou / myslím, že už je tady taky / a vůbec nám nechutnala. Nebyla to špatná omáčka, ale pro nás to nebyla rajská.:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Myslím, že je zbytočné debatovať, čo do paradajkovej omáčky patrí a čo nie. Je to vec zvyklostí. U nás sa robí paradajková omáčka jednoducho a na sladko. http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
    Pamätám sa, keď moje deti chodili do školskej jedálne, niekto vymyslel, že v celom Československu musia mať školské jedálne rovnaké normy. A tak museli začať variť presne tak ako znie tento recept. So zeleninovým základom. A deti nosili celé jedlo nedotknuté späť, nikto to nechcel, nikomu nechutilo. Podobne boli zmenené aj iné jedlá, s rovnakým výsledkom. Keď konečne sa našiel niekto múdry, kto to vrátil do starých koľají, išli sa deti za paradajkovou omáčkou pozabíjať, chodilo sa opäť na dupľu:-) Takže je to fakt vec zvyklostíl kto ako varí. A rozprávať o "pravej"...pre každého je tá jeho pravá:-D

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Opakuje se tu stejná debata, jako nedávno. Rajská se zeleninovým základem je podle mne výborná, navíc není třeba zahušťovat moukou (jíškou). Dělám ji tak už asi 3 roky, inspirovala jsem se Apetitem. Používám passatu, nebo domácí "protlak". Obodovala jsem už nedávno podobnou, ale +11:yes:. Malinko mě udivilo, že se tu nad tím ještě někdo pozastavuje. ;-):-))

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já osobně rajskou nemusím,tato moje mamka jí zbožňuje,a když jsem jí přečetl tento recept,tak,taková kuchařka,jako je ona ve svých 89 létech koukala,jako poslední brambor ve sklepě:-)) Pernikem jí zahušťujeme taky,ale na tu zeleninu ,to neznala.Dobře mě tak,budu jí muset co nejdřív uvařit,neměl jsem jí to ukazovat;-);-):-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    super recept :yes::yes::-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: hovězí maso s rajskou omáčkou hovězí s rajskou omáčkou rájska omáčka z hovězího masa recept na rajskou omáčku s hovězím hovězí maso na rajskou omáčku jaké hovězí maso na rajskou omáčku rajská omáčka se zeleninovým základem hovezi maso v rajske omacce maso na rajskou jaké maso na rajskou rajská omáčka pohlreich hovězí v rajské omáčce rajská omáčka s hovězím od maminky hovězí maso k rajské omáčce hovězí maso na rajskou hovězí s rajskou rajská s masem hovezi na rajskou prava rajska omačka jaké maso na rajskou omáčku