Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bostonský krémový koláč: Jednoduchý moučník s čokoládovou polevou můžeme klidně podávat i místo dortu
Zdroj: Wikimedia Commons, By Kimberly Vardeman, CC BY 2.0

Chystáte oslavu nebo se chcete blýsknout před návštěvou, ale nemáte moc času na pečení nazdobeného dortu? A co takhle zkusit bostonský koláč? Na první pohled vypadá možná obyčejně, ale kombinace nadýchaného piškotu, pudinkového krému a lesklé čokoládové polevy je prostě vynikající.

Dokonalá kombinace piškotu a pudinku

Bostonský krémový koláč neboli Boston Cream Pie je jedním ze slavných, i když u nás méně známých, amerických dezertů. Přestože je označován slovem pie, které se používá pro koláče (kdo by neznal slavný filmový American Pie?), peče se obvykle v dortové formě, takže bez problémů nahradí třeba i narozeninový dort. Jeho předností je, že není nijak náročný na přípravu, přesto díky krásně lesklé čokoládové polevě vypadá efektně. Mezi dvěma pláty nadýchaného piškotu se navíc ukrývá luxusní pudinková vanilková náplň, která korpus dokonale zvláční.

Slavný koláč z Bostonu

Moučník v minulosti označovaný rovněž jen jako krémový koláč, čokoládový krémový koláč nebo pudinkový dort je považován za tradiční dezert amerického státu Massachusetts, jehož hlavním městem je právě Boston. Koláč se tu zřejmě pekl již v 19. století. Říká se, že jej roku 1856 vytvořil arménsko-francouzský šéfkuchař M. Sanzian při příležitosti slavnostního otevření bostonského hotelu Parker House, který stojí dodnes a je nejdéle nepřetržitě fungujícím hotelem v USA.

Na svou dobu byl nebývale luxusní, není divu, že sem jezdilo mnoho významných hostů, dlouho zde pobýval třeba slavný spisovatel Charles Dickens. Možná právě i on ochutnal slavný koláč, který se brzy stal stálicí na místním jídelním lístku pod názvem Parker House Chocolate Cream Pie.

První koláč s čokoládovou polevou

Autor koláče se při jeho tvoření inspiroval údajně dvěma dalšími slavnými moučníky známými jako American pudding-cake pie (piškot s pudinkem) a Washington pie (základní piškotový koláč s marmeládou). Na první pohled možná nic zvláštního, na bostonském koláči však byla doslova průlomová právě čokoládová poleva na jeho povrchu.

Tekutá čokoláda se totiž do té doby nepoužívala na zdobení dortů, ale jen se pila nebo se přidávala do pudinků. Ale protože o čokoládu nebyla v Bostonu nouze, neboť v nedalekém Dorchesteru fungovala již od 18. století čokoládovna, přímo se nabízelo ji použít i do nového dezertu, jenž se ihned stal hitem. Popularitu koláče dokládá i fakt, že se stal předlohou pro další známý dezert Boston cream donutamerický koblih s vanilkovou žloutkovou náplní a čokoládovou polevou, a je i jednou z příchutí slavné americké zmrzliny Ben & Jerry's.

Recept na pravý bostonský koláč

Bostonský koláč v hotelu Parker House nabízejí do dnešních dob. Jen originální hotelová verze vypadá o trochu luxusněji – jde o dvě vrstvy máslového piškotu naplněné hustým krémem a potřené rumovým sirupem. Stejným krémem je dort potřený i z boku, a navíc ozdobený opečenými plátky mandlí. Vrch dortu pak zdobí již zmiňovaná poleva. Častěji se ovšem připravuje ve zjednodušené verzi jen s polevou na povrchu a krémem uvnitř. I ta je ovšem vynikající. Pokud vás tedy koláč zaujal, můžete si ho upéct podle následujícího originálního receptu.

Na krém budete potřebovat: 480 ml mléka smíchaného se smetanou, 6 velkých žloutků pokojové teploty, 100 g krystalového cukru, 1/8 lžičky soli, 31 g hladké mouky, 60 g másla, 1 a 1/2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu. Na korpus si připravte: 200 g hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3/4 lžičky soli, 180 ml plnotučného mléka, 85 g másla, 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu, 3 velká vejce a 300 g krystalového cukru. Na polevu: 120 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce kukuřičného sirupu a 115 g hořké čokolády najemno nasekané.

Postup: Nejprve připravte krém. Mléko smíchané půl napůl se smetanou přiveďte k varu. Mezitím v míse vyšlehejte žloutky, moučkový cukr a sůl. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se vše nespojí. Nejprve přilijte polovinu mléka se smetanou ke žloutkové směsi, prošlehejte do hladké směsi a teprve pak vše  přilijte ke zbylému zahřátému mléku v hrnci. Snižte teplotu a za stálého šlehání pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, až směs zhoustne. Pak zvyšte teplotu a vařte ještě asi 1 minutu. Odstavte z ohně a zašlehejte máslo tak, aby vznikl hustý pudinkový krém. Pak jej dejte vychladit do lednice.

Předehřejte troubu na 170 °C. Vymažte dvě kulaté 23cm dortové formy máslem a vyložte pečicím papírem. V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V hrnci zahřejte mléko a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Vmíchejte vanilkový extrakt. V jiné míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte horkou mléčnou směs a ručně šlehejte, dokud se nespojí, poté zašlehejte suché přísady. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem a pečte asi 20-22 minut dozlatova. Korpusy nechte vychladnout. Mezitím si vyndejte krém z lednice. Oba korpusy pak spojte pudinkovým krémem. Dort dejte opět vychladit do lednice.

Mezitím zahřejte smetanu a kukuřičný sirup. Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do misky a zalijte smetanou. Nechte odstát a vyšlehejte hladkou polevu. Polevu nalijte do středu dortu, rozetřete ji až k okrajům dortu a nechte stékat po stranách. Dort opět dejte vychladit do lednice a můžete podávat.

Zdroje informací:
Omnihotels.com
Sallysbakingaddiction.com

Recepty k tomuto článku