American pie

Kanyla Kuchařka: Kanyla

vroubkovaná koláčová forma - průměr 23 cm Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 21 názorů

Suroviny

Těsto:
350 g hl. mouky
226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
1 lžička soli
30 g cukru krupice
60-120 ml ledové vody
Náplň:
cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
50 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
čtvrt lžičky muškátového oříšku
čtvrt lžičky soli
30 g másla
15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí rychle uhníst těsto.

  2. Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.

  3. Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min - 3 hod.

  4. Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.

  5. Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup - ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.

  6. Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.

  7. 220°C - 45 min; krájet nejdříve po 3 hodinách.

Poznámka

http://luciedvorakova.blogspot.cz/

TIPY:

- jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití "obyč" červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)

- pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal - zachytí příp. odkapávající šťávu

- pokud koláč bude tmavnout příliš rychle, přikrýt alobalem

Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: American pie

  • LuLig LuLig(neregistrovaný)

    Pekla jsem včera a je výborný. :yes:

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    Spiritkad: Jsem moc ráda!!! :-K

    Odpovědět

  • Spiritkad Spiritkad

    Výborný koláč. Dnes jsem ho udělala už po druhé a má velmi zvláštní a lahodnou chuť. Už vidím, že bude zase hned půlka pryč :yes: :-)) Moc děkuji:-K

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    Jana Rie: Odpovídám jako u lístkového koláče "mám radost, děkuji :-8"

    Odpovědět

  • Jana Rie Jana Rie(neregistrovaný)

    Naprosto výborná věc tento koláč. Muž ho prohlásil za jednu z nejlepších buchet, co kdy jedl a když jsem to upekla tátovi k narozkám, tak slavil taky velký úspěch. Určitě budu dělat i dál ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    U.S.A. kvalita, bod hezký, český:-D:-D;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Kanyla:Ty pekany je dobré krátce opéct v troubě, ne na pánvičce.Rozvoní se a mají lepší chuť.

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    chocolate: Ooo, skvělý tip, dám příště!!! ;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Znám a je výborný, v USA jsem dva semestry studovala a mám podobný recept, jen je tam část javoráku a pekanové ořechy.Bod posílám:yes:.

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Ano, jsem Váš oddaný fanoušek, už pro tu invenci a odvahu při výběru rcp. Děkuji, Kanylo, že jste se mě zastala, neb komentík rozhodně nebyl vůči Chez Lucii myšlen zle, byl to jen vtip, znám její skvělé recepty a nádherná fota, pro mě je nedostižná meta.
    Obdivovatelem jsem též, blogu Lucie Chez. Nedomyslela jsem možnou dvojí interpretaci. Snad je omluva dostačující. Kanylo, těším se na nějakou pecku od Vás i při té dietce něco jistě vymyslíte. Třeba jako ty úžasné ravioli. Krásný den.

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    Lucie (Chez Lucie): nemyslím, že byl koment myšlen nějak zle, recet je výborný, ještě jednou za něj díky! A podepisuji se ke komentu na blogu: "Upečeno, snězeno, fantazie, díky za recept!!!" :-8

    Odpovědět

  • Lucie (Chez Lucie) Lucie (Chez Lucie)(neregistrovaný)

    olahok: ja jsem na svuj blog ale umistila fotku sveho vytvoru, jak muzete videt. Jen jsem ten kolac nefotila "jen tak", ale na prostirani a s ubrouskem, co maji evokovat americkou vlajku...

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    olahok: Vy jste prostě můj skalní fanoušek :-K Teď bude trochu víc času, takže by mohlo něco přibýt ;-) Ovšem nastolila jsem si dietku, takže... no, uvidíme! Jinak děkuju za pochvalu a rozhodně to zkuste, je to fakt výýborné!

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Též štrůdl zbožňuju, ale tak pro jednou změna neuškodí, což? ;-)

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla(autorka receptu)

    spagetka: jablka jsem nechala odležet při pokojové těplotě - už po 40 min tam bylo šťávy dost, stačilo to. 30min-3hod píše blogerka Lucie v originálním receptu ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pie recept pie recept pie recept na pie recepty na pie apple pai testo na pai pie recepty americký pai apelpai pravy apple pie pravý americký apple pie recepty pie apple pai s pudingem na plech american apple pai shepsherd’s pai key lime pai vepřové vy pecky americký pie recept applepai