

American pie
Suroviny vroubkovaná koláčová forma - průměr 23 cm
- Těsto:
- 350 g hl. mouky
- 226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
- 1 lžička soli
- 30 g cukru krupice
- 60-120 ml ledové vody
- Náplň:
- cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
- 50 g cukru krupice
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička citronové šťávy
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- čtvrt lžičky soli
- 30 g másla
- 15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)
Postup přípravy receptu
Z ingrediencí rychle uhníst těsto.
Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.
Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min - 3 hod.
Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.
Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup - ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.
Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.
220°C - 45 min; krájet nejdříve po 3 hodinách.
Poznámka od kuchařky
http://luciedvorakova.blogspot.cz/
TIPY:
- jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití "obyč" červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)
- pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal - zachytí příp. odkapávající šťávu
- pokud koláč bude tmavnout příliš rychle, přikrýt alobalem
Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte ;-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu American pie
-
Pekla jsem včera a je výborný.
-
Spiritkad: Jsem moc ráda!!!
-
Výborný koláč. Dnes jsem ho udělala už po druhé a má velmi zvláštní a lahodnou chuť. Už vidím, že bude zase hned půlka pryč
Moc děkuji
-
Jana Rie: Odpovídám jako u lístkového koláče "mám radost, děkuji
"
-
Naprosto výborná věc tento koláč. Muž ho prohlásil za jednu z nejlepších buchet, co kdy jedl a když jsem to upekla tátovi k narozkám, tak slavil taky velký úspěch. Určitě budu dělat i dál
-
U.S.A. kvalita, bod hezký, český
-
Kanyla:Ty pekany je dobré krátce opéct v troubě, ne na pánvičce.Rozvoní se a mají lepší chuť.
-
chocolate: Ooo, skvělý tip, dám příště!!!
-
Znám a je výborný, v USA jsem dva semestry studovala a mám podobný recept, jen je tam část javoráku a pekanové ořechy.Bod posílám
.
-
Ano, jsem Váš oddaný fanoušek, už pro tu invenci a odvahu při výběru rcp. Děkuji, Kanylo, že jste se mě zastala, neb komentík rozhodně nebyl vůči Chez Lucii myšlen zle, byl to jen vtip, znám její skvělé recepty a nádherná fota, pro mě je nedostižná meta.
Obdivovatelem jsem též, blogu Lucie Chez. Nedomyslela jsem možnou dvojí interpretaci. Snad je omluva dostačující. Kanylo, těším se na nějakou pecku od Vás i při té dietce něco jistě vymyslíte. Třeba jako ty úžasné ravioli. Krásný den. -
Lucie (Chez Lucie): nemyslím, že byl koment myšlen nějak zle, recet je výborný, ještě jednou za něj díky! A podepisuji se ke komentu na blogu: "Upečeno, snězeno, fantazie, díky za recept!!!"
-
olahok: ja jsem na svuj blog ale umistila fotku sveho vytvoru, jak muzete videt. Jen jsem ten kolac nefotila "jen tak", ale na prostirani a s ubrouskem, co maji evokovat americkou vlajku...
-
olahok: Vy jste prostě můj skalní fanoušek
Teď bude trochu víc času, takže by mohlo něco přibýt
Ovšem nastolila jsem si dietku, takže... no, uvidíme! Jinak děkuju za pochvalu a rozhodně to zkuste, je to fakt výýborné!
-
Veronika.Hrozna: Též štrůdl zbožňuju, ale tak pro jednou změna neuškodí, což?
-
spagetka: jablka jsem nechala odležet při pokojové těplotě - už po 40 min tam bylo šťávy dost, stačilo to. 30min-3hod píše blogerka Lucie v originálním receptu