Den sýrových koulí
Národní den
Sýr ve formě kuliček je ideálním pokrmem 17. dubna, neboť se slaví den sýrových koulí. Ať už jste ten, kdo nedá na sýrové kuličky dopustit, nebo jste sýr do kulatých tvarů ještě nikdy nepřipravovali, pojďme se společně podívat na přípravu i historii tohoto kulatého pokrmu.
Sýr je mléčný výrobek, který je známý již skoro 8000 let. Při jeho přípravě se používá savčí mléko (např. kravské, ovčí, kozí i buvolí nebo velbloudí) a srážedlo, které vytvoří z mléka hutnější hmotu. Sýry se dělí podle způsobu tohoto srážení, ale i podle tvrdosti, množství tuků aj. Jeden z typických čerstvých sýrů si můžeme připravit doma tzv. domácí lučinu. Sýry známe i podle zemí, ze kterých pocházejí, např. kdo by neznal české Olomoucké tvarůžky?
Jak to skoulet dohromady?
Sýrové koule se připravují různě. Třeba smícháním nastrouhaného sýru a vejce nebo bílků s kořením a poté se pečou v troubě nebo smaží v oleji. Do tvaru koule se dá připravit i hutnější sýrová pomazánka, do které si můžete namáčet slané krekry, pečivo nebo nachos. Vynikající jsou naložené sýry a v kulatém provedení budou jistě i skvěle vypadat. A nemůžeme nezmínit výborné sýrové kuličky tzv. gougères neboli sýrové jednohubky z Francie, které se připravují z odpalovaného těsta. Kterou variantu kulaté dobroty zvolíte vy?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sýrových koulí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky